ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΡΟΥ

0



Το εκλογικό αποτέλεσμα για τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ – ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ υπήρξε κατώτερο των προσδοκιών μας. Η έρευνα των αιτίων του αποτελέσματος είναι διαδικασία που απαιτεί λογική και αντοχή σε συναισθηματικές πιέσεις. Ωστόσο, διαμορφώνονται συνθήκες ενός νέου αυτοδιοικητικού χώρου με δυνατότητες.

Την επόμενη Κυριακή διαγωνίζονται αυτοί που έχουν δεχτεί την κριτική μας. Όσοι επέλεξαν άλλους συνδυασμούς πρέπει τώρα να σκεφτούν ποιος είναι ο λιγότερο κακός. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θέσουν κριτήρια και να κρίνουν. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογίσουν ορισμένα πρόσθετα κριτήρια ως μία «συμπληρωματική δοκιμασία» προγραμματικών δεσμεύσεων στη βάση μιας ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ. Έτσι, διαμορφώνεται κλίμα εμπιστοσύνης και εμπεδώνεται ο πολιτισμός της διαλεκτικής σύνθεσης διαφορετικών αντιλήψεων, απαλλαγμένων από αισθήματα υπεροψίας.

Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να λάβουμε γραπτώς τις απαντήσεις των δύο υποψηφίων στις παρακάτω προτάσεις:

1) Διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, κατάργηση «κρυφών ταμείων».

2) Ανοιχτές εργολαβικές συμβάσεις για άμεσες παρεμβάσεις και απόλυτη διαφάνεια.

3) Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου, του τεχνικού προγράμματος και των τεχνικών προγραμμάτων των τοπικών διαμερισμάτων.

4) Σαφής αιτιολογική έκθεση των κατανομών του προϋπολογισμού.

5) Λογοδοσία δημάρχου κάθε χρόνο της θητείας του.

6) Επιλογή αξιολογημένων, από διαπαραταξιακή επιτροπή, επιστημονικών συμβούλων, όπως ορίζει ο νέος νόμος.

7) Ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων και δυνατότητα παρακολούθησης αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο.

8) Αυτοδιοίκηση του πρώην δήμου Ευρωστίνης με εντεταλμένο αντιδήμαρχο, με επάρκεια μηχανολογικού εξοπλισμού και εργασιακού δυναμικού.

9) Αναβάθμιση του ΚΕΠ Δερβενίου με εξαήμερη λειτουργία και συνολική αναβάθμιση των ηλεκτρονικών δημοτικών υπηρεσιών.

10) Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας «αιτημάτων-παραπόνων-καταγγελιών-ιδεών», προκειμένου ο Δημότης απρόσκοπτα να εκφράζει τις ανησυχίες και προτάσεις του.

Στο μετεκλογικό σκηνικό έχουμε ευθύνη να παρέμβουμε μέσα σε ένα πεδίο, που το ατομικό όφελος ενσωματώνεται στην συλλογική ωφέλεια και με την παρέμβασή μας να εξωθούμε σε λύσεις ευνοϊκές για τον Δήμο.

Η άποψη «αφήνουμε τους πολίτες να επιλέξουν», σημαίνει ότι κάποιοι εξάντλησαν την αυτοβαθμολόγησή τους ως σωστοί και θεωρούν όλους τους άλλους στον ίδιο βαθμό λάθος. Στον ίδιο βαθμό λάθος δεν έχει συμβεί ποτέ και πουθενά, άλλωστε το ότι υπάρχουν ως διαφορετικές οντότητες σημαίνει ότι δεν είναι ίδιοι. Η διανοητική τεμπελιά αρνείται να δει τις εκφορές της πραγματικότητας, καθηλώνεται στην καταγγελία, απέχει από λόγο και πράξη που διαμορφώνουν συσχετισμούς, έστω και μικρές κατακτήσεις προς όφελος του κοινωνικού συμφέροντος.

Δεν είναι η στιγμή να καλύψουμε την θεματολογία της τακτικής και στρατηγικής στα πολιτικά πράγματα, αλλά εν συντομία: όσο μπορούμε πρέπει να στενεύουμε το μέτωπο της κριτικής, να ουδετεροποιούμε δυνάμεις και ταυτόχρονα να διευρύνουμε τις φιλικές δυνάμεις. Απαιτείται μια έξυπνη και μεθοδική διαχείριση των άλλων δυνάμεων για την επίτευξη ενός προσδιορισμένου βήματος που ωστόσο βρίσκεται στον δρόμο ενός στρατηγικού ορίζοντα. Είναι το ίδιο το ζήτημα της μεθόδου που έχει απασχολήσει μεγάλους στοχαστές και που αποφαίνονται και ότι «όλη η δύναμη της γνώσης υπάρχει στην μέθοδο…».

Η παραπάνω παράγραφος δεν είναι ένα αυθάδες παρακολούθημα με την έκτασή του και το περιεχόμενο της διαχείρισης των πολιτικών δυνάμεων, είναι όμως χρήσιμη για την δικαιολόγηση των λογικών αφετηριών του κεντρικού στόχου του σημειώματος. Εγώ πλέον αποκλειστικά ως ψηφοφόρος και οι συνδημότες δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τετελεσμένα γεγονότα. Παρεμβαίνουμε και μεταπλάθουμε μικρούς πόρους ενός συστήματος. Και ο παραπάνω δεκάλογος συμπληρώνει τα κριτήρια ψήφου της επόμενης Κυριακής.

Γρηγόρης Κλαδούχος
Ξυλόκαστρο 29/5/2019
Δημοσίευση: Μαΐου 29, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΡΟΥ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator