Η σήραγγα Ακράτας στην Κορίνθου-Πατρών ονομάστηκε «ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΙΚΗΤΑΣ» !!!

0



-Νικόλαος Πολυκράτης (καπετάν Νικήτας), γεννήθηκε στη Μικρά Ασία το 1916, κάτοικος Προσφυγικών Πάτρας, τυπογράφος, ποδοσφαιριστής, μέλος του ΚΚΕ και συνδικαλιστής.

-Στον πόλεμο του ΄40 ήταν Λοχίας, και προήχθη επ ανδραγαθία σε ανθυπασπιστή.

-κατετάγη στον ΕΛΑΣ, και ανέλαβε διοικητής λόχου και κατόπιν διοικητής του 3ου τάγματος του 12ου συντάγματος Αχαίας. Έλαβε μέρος σε 2 σημαντικές μάχες εναντίον των κατακτητών. Στο Λεόντιο Αιγιαλείας εναντίον των Ιταλών, και στη Γλόγοβα Αρκαδίας εναντίον των Γερμανών.

-Παρά τον υψηλό βαθμό του στον ΕΛΑΣ, συχνά έμπαινε το 1944 στην Πάτρα, επικεφαλής μικρής ομάδος και μεταμφιεσμένος, είτε για να συλλάβει και να «πάρει» στο βουνό «αντιδραστικούς» ή να επιτεθεί σε οπλίτες του ΤΑ που τότε είχε δημιουργηθεί στην Πάτρα, ή σε οικογένειες ταγματασφαλιτών.

- Τον Σεπτέμβριο του 1944 απεχώρισαν οι Γερμανοί, και ο καπετάν Νικήτας θα έμπαινε στην Πάτρα με τον ΕΛΑΣ. Προπομποί του κάλεσαν τις κοπέλες των προσφυγικών να στρώσουν τους δρόμους με τις προίκες τους, από όπου θα περνούσε έφιππος μέχρι να φθάσει στο σπίτι της μητέρας του.

-Τον Μάρτιο του 1945, όταν ο ΕΛΑΣ παρέδωσε τα όπλα -το τάγμα του καπετάν Νικήτα παρέδωσε στην Ανδρίτσαινα- αυτός παρέμεινε φυγόδικος στο βουνό, και σύντομα επικηρύχθηκε με 30 εκατομμύρια δραχμές.

-Το ΚΚΕ τον έστειλε στο στρατόπεδο Μπούλκες, στη Γιουγκοσλαβία, για επιμόρφωση.

-Επέστρεψε στην Πελοπόννησο τον Ιανουάριο του 1948 (βγήκε στον Πλάτανο Αιγίου) μαζί με άλλα 15 στελέχη του ΚΚΕ με κορυφαίο τον Στέφανο Γκιουζέλη, που έγινε ο «μέραρχος» των ανταρτών της Πελοποννήσου. Όλοι ανέλαβαν ηγετικές θέσεις στον λεγόμενο ΔΣΕ Πελοποννήσου (άλλα 3 κορυφαία στελέχη σκοτώθηκαν στον δρόμο της επιστροφής από τον Ελληνικό Στρατό). Ο καπετάν Νικήτας ανέλαβε πρώτα «λοχαγός» και μετά «ταγματάρχης» στο «συγκρότημα» Αχαίας του καπετάν Ζαχαριά από την Πάτρα. Το «τάγμα» του ονομαζόταν «τάγμα Δημοκρατικής Νεολαίας» και είχε το μεγαλύτερο ποσοστό κοριτσιών από όλα τα ανταρτικά σώματα στον Μωριά, πολλά βιαίως στρατολογημένα.

-Ο Καπετάν Νικήτας συμμετείχε σε δύο φονικές καταλήψεις πόλεων της Αχαίας από τον «ΔΣΕ», τα Καλάβρυτα και την Χαλανδρίτσα.

-Όταν η 9η Μεραρχία διέλυσε τον «ΔΣΕ» Πελοποννήσου, ο καπετάν Νικήτας βρέθηκε από τον Ιανουάριο του 1949 με λίγους συντρόφους του να περιφέρεται φυγόδικος στην περιοχή Τριταίας Αχαϊας (στα σύνορα με την Ηλεία). Γιά να επιζήσουν έκαναν πλιάτσικο για φαγητό από μικρά χωριά, κτηνοτρόφους και γεωργούς που δούλευαν στα κτήματά τους.

-Στις αρχές Μαρτίου 1949, ο Νικήτας με 2 ακόμη είχαν εγκατασταθεί στη στάνη ενός κτηνοτρόφου του μικρού χωριού Ρουπακιά, κρατώντας ουσιαστικά και τα μέλη της οικογενείας ομήρους. Στις 11 Μαρτίου η σύζυγος του κτηνοτρόφου διέφυγε της προσοχής τους και ειδοποίησε την Χωροφυλακή.

-Το επόμενο πρωί, εθνοφύλακες και χωροφύλακες κύκλωσαν το στανόσπιτο και ζήτησαν από τους αντάρτες να παραδοθούν. Βγήκαν πραγματικά έξω, αλλά ο καπετάν Νικήτας σήκωνε ψηλά το ένα του χέρι, ενώ το άλλο στο οποίο έκρυβε χειρομβομβίδα το παρουσίαζε δεμένο. Αποτέλεσμα να εκτελεστεί.

Από τα πυρά εναντίον του Νικήτα σκοτώθηκε και ο νεαρός καπετάν Καρατζάς από την Πάτρα, ο «νομάρχης» Αχαϊας την περίοδο του «Ελεύθερου Μωριά» 1943-44!. Ο τρίτος, ο Δημήτρης Πετράτος, συνελήφθη.

- Επειδή πριν 2-3 εβδομάδες λόγω λανθασμένης αναγνώρισης σορού, είχε ανακοινωθεί ότι ο καπετάν Νικήτας είχε σκοτωθεί,και οι χωρικοί δεν θα πίστευαν τη νέα ανακοίνωση, απεκόπησαν τα κεφάλια των δύο ανταρτών από τον Πετράτο και εξετέθησαν σε κοινή θέα πρώτα στο χωριό Ρουπακιά (στο δένδρο στη φωτογραφία) και μετά και σε άλλα χωριά της Τριταίας, μέχρι και τη Χαλανδρίτσα, ώστε οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες να τα δουν και να αισθάνονται ασφαλείς να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ύπαιθρο της περιοχής για τις δουλειές τους.

-Το 2005 στην μεγάλη πλατεία Ελευθερίας της Πάτρας, από τον σύλλογο Μικρασιατών Αχαίας (;) στήθηκε ο αδριάντας του καπετάν Νικήτα.

-Προσφατα, ονομάστηκε προς τιμή του η σήραγγα της Ακράτας.


O αδριάντας στην Πάτρα


 Από την κηδεία των χωροφυλάκων που έπεσαν στη μάχη της Χαλανδρίτσας το 1948.

Σε αυτό το δένδρο, στο χωριό Ρουπακιά εκτέθηκαν τα κεφάλια του Νικήτα και του άλλου αντάρτη.

Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 18, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η σήραγγα Ακράτας στην Κορίνθου-Πατρών ονομάστηκε «ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΙΚΗΤΑΣ» !!!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator