Το πρόβλημα του Πούτιν

0



     Μου έκαναν μεγάλη εντύπωση τις προηγούμενες ημέρες οι διαρροές των Δυτικών ΜΜΕ, οι οποίες φανερά προέρχονταν από τις μυστικές υπηρεσίες. Μιλούσαν για ανάπτυξη Ρωσικών στρατευμάτων ανατολικά του Ντονμπάς και στην Λευκορωσία. Το πρώτο ήταν λογικό, αλλά το να προετοιμάζεται εισβολή από την Λευκορωσία και όχι από όλη την υπόλοιπη συνοριογραμμή ήταν παράλογο. Από εκεί θα έμπαιναν στην δυτική Ουκρανία εν μέσω εχθρικού πληθυσμού. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται, ότι αυτές οι φήμες ήταν παραπλανητικές και οι Ρώσοι επιτέθηκαν από όλες τις πλευρές. Μάλιστα την μεγάλη έκπληξη την έκαναν στον νότο. [Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η πληροφορία, ότι έφτασαν ήδη στην Ζαπορίζια και την Κακχόβκα, δηλαδή στο κέντρο της Ουκρανίας.]   Πώς να το πούμε αυτό; Επιτυχία των Ρώσικων μυστικών υπηρεσιών, ή ανικανότητα των αντίστοιχων δυτικών; Είδε με τι ανίκανους έχει να κάνει ο Πούτιν και (λογικά) σκέφτηκε, ότι είναι πολύ λίγο να πάρει μόνο το Ντονμπάς από τους άχρηστους. Ετσι αποφάσισε να διαλύσει την Ουκρανία τώρα.

     Στο προηγούμενο σχετικό άρθρο είπα, ότι η Ρωσία απλά θα στρέψει τις εξαγωγές της στην Κίνα, από την οποία μπορεί και να προμηθεύεται, ότι θα της «στερήσουν» οι Δυτικοί. Αυτό θα κάνει βέβαια, αλλά δεν είναι τόσο απλό. 1) Δεν υπάρχουν επαρκείς αγωγοί υδρογονανθράκων προς ανατολάς και δεν μπορούν φτιαχτούν πολύ γρήγορα. 2) Είναι μεγάλο το κόστος κατασκευής και δεν ξέρω, αν βρισκόμενη εκτός των Δυτικών αγορών και του διεθνούς τραπεζιτικού συστήματος μπορεί να το αναλάβει. Προς το παρόν κάνει τρελές κονόμες από τις αυξήσεις, αλλά έχει και τεράστια έξοδα για τον στρατό της. 3) Αυτά τα προβλήματα μπορεί να της τα λύσει η Κίνα, αλλά τι θα ζητήσει; Ολοι ξέρουμε, ότι δεν υπάρχουν πιο σκληροί διαπραγματευτές από τους Κινέζους. 4) Υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι, που καθιστούν λογική την σκληρή διαπραγμάτευση από πλευράς Κινέζων. Η Κίνα πουλάει φτηνά, αλλά και αγοράζει φτηνά. Αν αγόραζε την ενέργεια στις τιμές που την πουλάει η Ρωσία στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσε να έχει τόσο φτηνά, τόσο ανταγωνιστικά προϊόντα, που να κατακλύζουν τις μακρινές αγορές.

     Κανένας διεθνής παίκτης δεν είναι πανίσχυρος (ευτυχώς). Ολοι έχουν πολλούς λόγους να μην θέλουν μεγάλο πόλεμο, γι αυτό και δεν θα γίνει (μάλλον). Βέβαια πάντα είναι εύκολο να ξεφύγει ένας τοπικός πόλεμος, γι αυτό πρέπει να καταδικάσουμε τον τυχοδιωκτικό ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ. Δεν ξέρω, αν θα στριμωχτεί όντως οικονομικά η Ρωσία, αλλά ούτε κι αν στριμωχτεί, είναι βέβαιο ότι θα υποχωρήσει. Προς το παρόν πάντως επιτίθεται με απόλυτη αυτοπεποίθηση. Αντίθετα, είχαμε στριμωχτεί οι Ευρωπαίοι, πριν πέσει η πρώτη ντουφεκιά και με τις πρώτες ώρες των επιχειρήσεων άρχισε ο πανικός.

     Θα φανεί πολύ οξύμωρο, αλλά εκτιμώ, ότι ο άκρατος τυχοδιωκτισμός του Ερντογάν αυτήν την στιγμή εξυπηρετεί την διεθνή ειρήνη, γιατί από την πρώτη στιγμή έσπασε το «αρραγές» μέτωπο του ΝΑΤΟ στα οικονομικά αντίποινα. Αυτήν την στιγμή ενισχύει εξοπλιστικά την Ουκρανία και ταυτόχρονα το πρωί λέει, ότι η Ρωσία έχει δίκιο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ότι έχει άδικο!!!!!!!!! Εχει τους λόγους του βέβαια, γιατί θέλει να δημιουργηθεί κι άλλη ανάλογη με την Β. Κύπρο κατάσταση με ντε φάκτο τουλάχιστον αναγνώριση και ταυτόχρονα πουλάει εξυπηρέτηση στην Ρωσία, την οποία εξακολουθεί να την έχει ανάγκη. Και βέβαια είναι ο μόνος παίκτης που θέλει πραγματικά τον πόλεμο στην Ουκρανία και μάλιστα μεγάλο πόλεμο, γιατί πάνω στην αναμπουμπούλα θα μπορέσει να κάνει τις κινήσεις του σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Είναι βέβαιο, ότι σε αυτή την περίπτωση ο Ερντογάν θα δώσει ρεσιτάλ επιτήδειου ουδέτερου.

     Εκτιμώ, ότι θα προσπαθήσει να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη χωρίς πόλεμο (αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί). Πάντως είναι εξαιρετικά απίθανο να μην τα καταφέρει χωρίς πόλεμο, κυρίως λόγω του δικού μας ραγιαδισμού, αλλά και λόγω της στρατηγικής του αναβάθμισης. Οποιος νομίζει, ότι υπερβάλω, δεν έχει παρά να δεί, «τι του έκαναν», που έσπασε το εμπάργκο από την πρώτη ημέρα!!!!!!!!!!! [Το ότι άλλαξε την πρωινή δήλωση και «καταδίκασε» τελικά την Ρωσία, είναι η κοροϊδία που πετάει κατάμουτρα στους ΝΑΤΟϊκούς χλεχλέδες.]

     Παρόλα αυτά εξυπηρετεί και την ειρήνη και την Ελλάδα, αν εκμεταλλευτούμε τις ακροβασίες του. Την ειρήνη την εξυπηρετεί με την έννοια, ότι μπορεί να καταλάβει το ΝΑΤΟ σε τι «σύμμαχο» θα στηριχτεί σε τόσο δύσκολες επιχειρήσεις, απομακρύνοντας έτσι την πιθανότητα μεγάλου πολέμου. Την Ελλάδα την εξυπηρετεί, μόνο αν εκμεταλλευτούμε το ξεγύμνωμα του ως «συμμάχου» και δεν τρέξουμε να του δώσουμε εμείς οι ίδιοι δεκανίκι. Επίσης μας δίνει το δικαίωμα να κρατήσουμε κι εμείς μία σχετική ουδετερότητα και (αργότερα) να σπάσουμε και εμείς (εν μέρει τουλάχιστον) το εμπάργκο, ή να απαιτήσουμε αποζημίωση και αντισταθμιστικά οφέλη. [Μην περιμένει κανείς κάτι περισσότερο από Ελληνική κυβέρνηση, γιατί κι αυτό ακόμα δεν το διανοούνται.]  

     Ας επιστρέψουμε όμως στα προβλήματα του Πούτιν και ποια θα ήταν η πρόταση μου προς αυτόν. Όπως εξήγησα και στο προηγούμενο σχετικό άρθρο, η Ρωσία έχει απόλυτο δίκιο σε αυτήν την διένεξη και μάλιστα είναι υποδειγματικά συνετή στην εξωτερική της πολιτική. Στην πραγματικότητα αμύνεται και αυτά που απαιτεί είναι λιγότερα από αυτά που δικαιούται. Ωστόσο θα την συνέφερε οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες να είναι φιλικά κράτη, παρά να επιδιώξει την απόσχιση από αυτές των Ρωσόφωνων περιοχών. Όχι μόνο γιατί τα εδαφικά οφέλη θα είναι περιορισμένα και πλέον θα περιβάλλεται από εχθρικές χώρες (αφού θα τους έχει αποσπάσει εδάφη) αλλά και γιατί δεν συμφέρει την ίδια να επικρατήσει η λογική της εθνοτικής καθαρότητας, καθώς όχι μόνο σε συνοριακές περιοχές, αλλά ακόμα και στο εσωτερικό της (μέσο Βόλγα, μεγάλη Καβάρδα, Σιβηρία) έχει «ξένους» πληθυσμούς, που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ανεξαρτησία. Μάλιστα οι Δυτικοί ήδη εκπονούν τέτοια σχέδια.

     Βέβαια αυτό επεδίωξε μέχρι τώρα (τις φιλικές σχέσεις) και αφού δεν το κατάφερε (λόγω υπονόμευσης από τους Δυτικούς) προχωράει σε πιο δραστικά μέτρα. Η ίδια η ύπαρξη μεγάλων Ρώσικων πληθυσμών καθιστά αυτές τις χώρες (περισσότερο) καχύποπτες απέναντι στην υπερδύναμη, που έχουν δίπλα τους και αναζητούν την ασφάλεια στην αγκαλιά της άλλης υπερδύναμης.

     Ωστόσο υπάρχει μία κίνηση ματ, που θα μπορούσε να κάνει ο Πούτιν (μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων βέβαια). ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΘΟΡΥΒΩΔΩΣ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ. Λέω «θορυβωδώς», γιατί μία τέτοια πρόταση θα προσπαθούσαν να την αποκρύψουν τα Δυτικά ΜΜΕ, ή τουλάχιστον θα ήθελαν, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό την εποχή της γρήγορης μετάδοσης της πληροφορίας κι αν οι κυβερνήσεις αρνηθούν με γελοίες δικαιολογίες, μπορεί να απευθυνθεί στους ίδιους τους λαούς. Ας καλέσει ξανά σε δημόσιο διάλογο τους ηγέτες της Δύσης, αλλά αυτήν την φορά να επιμείνει. Οι λαοί της Δύσης έχουν αλλοτριωθεί τόσο πολύ, που πρέπει να το ακούνε αυτό κάθε ημέρα για πολύ καιρό, για να το καταλάβουν.

     Μαστίγιο και καρότο λοιπόν κι αγάλι αγάλι θα γίνει η αγουρίδα μέλι. Από την μία να νοιώσουν στο πετσί τους την δυναμικότητα και την αποφασιστικότητα της αρκούδας κι από την άλλη να δουν τους ηγέτες τους να κρύβονται και να φοβόνται να συνομιλήσουν δημόσια, γιατί δεν έχουν τίποτα λογικό να πουν για την αλαζονική και υπερφίαλη συμπεριφορά τους. Κι αν μέχρι τώρα ψέλλιζαν μπούρδες περί «δημοκρατίας», τώρα με την υγειονομική (ξεπουλημένη στις πολυεθνικές) χούντα, που επέβαλαν στους δικούς τους λαούς, για ποιο πράγμα θα κατηγορήσουν το Ρώσικο καθεστώς;

     Αλλά μπορεί να βάλει κι άλλο γκολ στους γελοίους ψευτοδημοκράτες. Να τους πει «Γι αυτό θέλουμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ. Για να μας διδάξετε εσείς την δημοκρατία». Μήπως θα μπορούν αργότερα (όταν θα είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ) να του επιβάλλουν οτιδήποτε; Οση «δημοκρατία» απαιτούν από τον Ερντογάν, τόση μπορούν να απαιτήσουν κι απ τον Πούτιν. Μήπως ο ίδιος ο Ρώσικος λαός, που τον εμπιστεύεται τόσα χρόνια, δεν θα συνεχίσει να τον εμπιστεύεται μετά από τέτοιο θρίαμβο; Αλλοι έχουν λόγους να φοβόνται την δημοκρατία, γι αυτό κάθε μέρα την χαντακώνουν περισσότερο.

     Υπάρχει βέβαια ένα ρίσκο σε αυτήν την πρόταση, αλλά δεν νομίζω, ότι είναι τόσο μεγάλο. Το ότι οι Δυτικοί θα αρνηθούν είναι βέβαιο. Ποιο θα είναι το όφελος λοιπόν και ποιο είναι το ρίσκο; Αρχίζοντας από το δεύτερο· η Κίνα θα βεβαιωθεί, ότι η Ρωσία παραμένει στραμμένη στην Δύση και θα γίνει ακόμα πιο σκληρός διαπραγματευτής. Πιστεύω, ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, γιατί οι Κινέζοι το ήξεραν από πριν αυτό και δεν είχαν ανάγκη αυτήν την επιβεβαίωση. Είναι αρκούντως ρεαλιστές, για να καταλάβουν, ότι οι Ρώσοι είναι φανατικοί Ευρωπαίοι. [Αντίθετα με τους Δυτικούς που ζουν στην κοσμάρα τους και βλέπουν εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν.]

     Συνεπώς δεν θα προσπαθήσουν να εκδικηθούν και θα αρκεστούν στο ότι εξαιτίας των ανόητων Δυτικών δεν θα ευοδωθεί αυτό το φλέρτ. Ποιο θα είναι το όφελος όμως του Πούτιν, αφού θα φάει χυλόπιτα; Το ότι θα βάλει μεγάλα φιτίλια στις σχέσεις των Ευρωπαϊκών λαών με τις κυβερνήσεις τους.

ΥΓ. Επειδή διανύουμε τον αιώνα της γελοιότητας και η «δημοκρατία» μετριέται με τα gay pride και πιθανότατα θα επιδιώξουν να του βάλλουν τέτοιους όρους, μπορεί να το θέσει σε δημοψήφισμα. Πόσοι Ρώσοι θα συμφωνούσαν; Βέβαια όντως η δημοκρατία πρέπει να σέβεται και να εγγυάται τα εύλογα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά ακριβώς αυτό· τα εύλογα δικαιώματα· όχι τις υπερβολές και τις εξαλλοσύνες. Δεν χρειάζονται μόνο οι Ρώσοι μαθήματα δημοκρατίας, ούτε αυτοί χρειάζονται τα περισσότερα. Μπορεί η Δύση, που έφτασε να νομοθετεί την «μοναδική επιστημονική αλήθεια» να κάνει μαθήματα δημοκρατίας σε οποιονδήποτε; Σε τι διαφέρει ο Χίτλερ από τέτοιους «δημοκράτες»;  

Π. Ρέππας       

Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 25, 2022

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το πρόβλημα του Πούτιν"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator