Ολιγαρκής αφθονία: «Την εξουσία δεν την παίρνεις εσύ, αυτή σε παίρνει»

0Μόνο οι απαίδευτοι δεν ξέρουν να μας συστήσουν την ολιγαρκή αφθονία.

Κι όσοι ειρωνεύονται και τρολάρουν τον Πρωθυπουργό, από αμορφωσιά το κάνουν.

Πρόκειται για τον λιτό βίο του Βαρουφάκη αλλά με αφθονία θεωρητική. Είναι σαν το “λεφτά υπάρχουν” με την προσθήκη του “αλλά δεν μας νοιάζει”.

Αυτό που με την πρωτη ματιά μοιάζει ως αντίφαση, ως σχήμα οξύμωρο, είναι ο όρος που έχει εισηγηθεί ο θεωρητικός της αποανάπτυξης, Σερζ Λατούς και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με την αποτρίχωση.

Ο Λατούς έχει στο νου του ένα ξεκάθαρο σχέδιο βασισμένο στη «χαρούμενη μέθη της επιλεγμένης λιτής ζωής».

Δώστε βάση στο «επιλεγμένη», προκειμένου να γίνει η διάκριση ανάμεσα στη συνειδητή έξοδο από την κοινωνία της αλλοτρίωσης και της κατανάλωσης, με την «αποανάπτυξη» που, ελέω κρίσης, επιβάλλεται στην κοινωνία με βίαιο τρόπο.

Η λιτή αφθονία δεν ταυτίζεται μόνο με τη φυσική μας κατάσταση που χρήζει βελτίωσης, αλλά και με την ανάγκη να διατηρούμε το πνεύμα μας ζωηρό.


Ο Λατούς μας δίνει έτοιμη τη συνταγή του με αυτό που ονομάζει «αποαποικιοποίηση του φαντασιακού», εννοώντας ότι πρέπει με μια συνειδητή και δύσκολη προσπάθεια να «απομαγευτούμε» από τη γοητεία που ασκούν επάνω μας όλα όσα ορίζουν τη σημερινή νοσηρή κατάσταση: καταναλωτισμός, λατρεία της οικονομικής μεγέθυνσης, ανταγωνισμός, ατομικισμός και αρπακτικότητα.

Και βέβαια, αντίσταση μέχρις εσχάτων στους επαγγελματίες παραγωγούς αναγκών.

Η πορεία προς την αποανάπτυξη είναι μια δύσκολη άσκηση μείωσης των αναγκών μας σε ατομικό, συλλογικό, ενίοτε και γκομενικό επίπεδο.

Ο Γάλλος φιλόσοφος είχε προειδοποιήσει έγκαιρα και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα αριστερά κινήματα, που διεκδικούν να αναλάβουν τις τύχες της κοινωνίας. «Την εξουσία δεν την παίρνεις εσύ, αυτή σε παίρνει», είχε πει κάποτε (το 2014) στο ακροατήριό του στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας το αυτονόητα προφητικό: «Ο Τσίπρας δεν θα πρέπει να σταματήσει τους αγώνες όταν πάρει την εξουσία. Θα πρέπει να συνεχίσει κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο».

Κι αυτό ακριβώς έκανε. Συνέχισε τους αγώνες. Ιδίως των άλλων…

ΕΜΟ
Δημοσίευση: Απριλίου 05, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ολιγαρκής αφθονία: «Την εξουσία δεν την παίρνεις εσύ, αυτή σε παίρνει»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator