«Ου Παντός πλείν ες Κορινθιακήν Λίμνην» - Εκδήλωση από το Ίδρυμα Κορινθιακών Μελετών για τον Κορινθιακό κόλπο

0

Την Κυριακή 27  Μαΐου στις 10:45 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην  αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου Κιάτου (Γ. Γεννηματά 2, Πλατεία Ελευθερίας) εκδήλωση με θέμα: «Ου Παντός πλείν ες Κορινθιακήν Λίμνην»– Γεωδυναμική-παλαιοπεριβαλλοντική εξέλιξη και σεισμικότητα του Κορινθιακού Κόλπου.
Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Σικυωνίων και το Ίδρυμα Κορινθιακών Μελετών. Ομιλητής θα είναι ο Δρ Χαράλαμπος Κράνης, επίκουρος καθηγητής τμήματος Γεωλογίας και Περιβάλλοντος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εισηγητής ο κ.  Θεοφάνης Χατούπης Γεωλόγος-Περιβαλλοντολόγος Μ.Δ.Ε.

Ο Κορινθιακός κόλπος είναι το ενεργό τμήμα της Κορινθιακής Τάφρου, μίας γεωλογικής δομής που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των γεωεπιστημόνων από όλον τον κόσμο. Η Κορινθιακή τάφρος αποτελεί  την πλέον ενεργή ηπειρωτική τάφρο παγκοσμίως και συνοδεύεται από υψηλή σεισμική δραστηριότητα. Οι γεωλογικές διεργασίες που επιτελούνται σε αυτήν αντιστοιχούν στην πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που ονομάζεται ηπειρωτική διάνοιξη, μέσα από την οποία δημιουργούνται οι ωκεανοί, όπως ο Ατλαντικός. Πρόκειται δε για μια "νέα" δομή για τα γεωλογικά δεδομένα, ηλικίας μικρότερης των 5 εκατομμυρίων ετών, η μελέτη της οποίας μας δίνει πλούτο πληροφοριών τόσο πάνω στην σεισμοτεκτονική δραστηριότητα όσο και στην εξέλιξη του περιβάλλοντος.
Στην εκδήλωση θα επιχειρηθεί ένα ταξίδι στο γεωλογικό χρόνο και θα εξεταστεί το πως εξελίχθηκε αυτή η θαυμαστή γεωλογική δομή, μέσα από τα ευρήματα των πλέον πρόσφατων διεθνών επιστημονικών ερευνών που, απόλυτα δικαιολογημένα, μπορούν να αποδώσουν στην Κορινθιακή Τάφρο τον τίτλο του  ζωντανού "Παγκόσμιου Γεωεπιστημονικού Εργαστηρίου".
Δημοσίευση: Μαΐου 22, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "«Ου Παντός πλείν ες Κορινθιακήν Λίμνην» - Εκδήλωση από το Ίδρυμα Κορινθιακών Μελετών για τον Κορινθιακό κόλπο "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator