Το κόλπο είναι γνωστό

0



Του Νίκου Φιλιππίδη

Όγδοο θέμα στις ανακοινώσεις που έκανε, από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ανήμερα της εορτής της υψώσεως του Σταυρού το 2014, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ήταν η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Το μεγαλύτερο στοίχημα – ανέκδοτο κατά τους πολιτικούς του αντιπάλους - κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εμβληματική ομιλία του, γνωστή ως πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει, κάτω από την αναφορά για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) με αναπροσαρμογή άμεσα των αντικειμενικών αξιών τουλάχιστον κατά 30-35%, προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο. Όπως τόνιζε το 2014 ο σημερινός πρωθυπουργός ο φόρος που ετοίμαζε δεν θα αφορούσε την πρώτη κατοικία εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών, ούτε και τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.

Χτες το βράδυ, το Μέγαρο Μαξίμου θυμήθηκε με χαρακτηριστικά copy paste την τότε εξαγγελία. Την στιγμή που έχει πει ήδη το μεγάλο ναι, για το κλείσιμο μιας σκληρής συμφωνίας, η κυβέρνηση φαίνεται να συνειδητοποιεί το βάρος των μέτρων και τα μηδενικά ανταλλάγματα που έλαβε. Γνωρίζει ότι τίποτα από αυτά που διαρρέει τα τελευταία 24ωρα, ως αντισταθμιστικά ωφελήματα της συμφωνίας, δεν πρόκειται να γίνει πράξη. Σε αυτή την προσπάθεια, επικοινωνιακής πειθούς, δεν βρίσκει αρωγό ούτε καν τον υπουργό επί των Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο. Το παιχνίδι θέλει άλλωστε το «δυνατό άλογο» της κυβέρνησης, τον ίδιο τον πρόεδρό της. Την αφορμή την έδωσε με την ερώτησή του ο Β. Λεβέντης και ο Α. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να «κηρύξει την επανάσταση του» από την Βουλή αύριο, κατά την προσφάτως αναβιώσασα ώρα του πρωθυπουργού.

Το κόλπο είναι γνωστό. Αφού συμφωνείς ένα πακέτο με σκληρά μέτρα στη συνέχεια φτιάχνεις ένα κεντρικό αφήγημα που είτε κάνει λόγο για παράλληλο πρόγραμμα, είτε για κοινωνικά αντίμετρα. Παράλληλα, ανεβάζεις τους τόνους τόσο προς τους πολιτικούς αντιπάλους (για τα μάτια του κόσμου) όσο και προς το εσωτερικό του κόμματος προκειμένου να σφίξουν τα λουριά, λίγο πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα.

Το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι το 9ο θέμα του ίδιου προγράμματος ήταν η αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, όταν ήδη το έχει μειώσει στα 8.600 και σχεδιάζει να το κατεβάσει τα 6.000-6.500 ευρώ...

Πηγή Liberal
Δημοσίευση: Μαρτίου 07, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το κόλπο είναι γνωστό"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator