ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΠΛΟΥ ΤΟΥ ΙΣΘΜΟΥ

0ΕΡΩΤΗΣΗ Έκθεση σε κίνδυνο των κολυμβητών στον «Αγώνα Κολύμβησης – Διάπλους Διώρυγας Κορίνθου»

Τα ζητήματα ασφαλείας των συμμετεχόντων στον πρόσφατο «Αγώνα Κολύμβησης – Διάπλους Διώρυγας Κορίνθου» έφερε με Ερώτηση του στη Βουλή, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας. Έπειτα από τα όσα συνέβησαν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 και είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια δεκάδων ερασιτεχνών αθλητών κατά τη διάρκεια αθλητικής διοργάνωσης, ο κ. Δήμας έθεσε σειρά ερωτημάτων προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Οικονομικών, μιας και τόσο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όσο και η Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου είχαν υπό την αιγίδα τους το αθλητικό γεγονός. Πιο συγκεκριμένα, ζητά να ενημερωθεί σχετικά με το ποια μέτρα ελήφθησαν για την ασφάλεια των αθλητών, ποιος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της διοργάνωσης και ποιος έλαβε την απόφαση για την καθυστερημεένη έναρξη του αγώνα, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν οι διοργανωτές πως τα θαλάσσια ρεύματα δεν ήταν ευνοϊκά για τους αθλητές. Επιπλέον, ζητά πληροφόρηση για το αν είχε γίνει έλεγχος σχετικά με τη δυνατότητα της συγκεκριμένης εταιρίας που ανέλαβε τη συγκεκριμένη κολυμβητική διοργάνωση, να υλοποιήσει ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός, καθώς και αν μετά το φιάσκο έχουν αναζητηθεί ευθύνες.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης

Προς:

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργείο Οικονομικών

Θέμα: Έκθεση σε κίνδυνο των κολυμβητών στον «Αγώνα Κολύμβησης – Διάπλους Διώρυγας Κορίνθου»

29.09.2017

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 διεξήχθη στη διώρυγα της Κορίνθου ο «Αγώνας Κολύμβησης – Διάπλους Διώρυγας Κορίνθου» υπό την ονομασία «Cross The Euro Canal». Ο αγώνας ήταν μεταξύ άλλων υπό την αιγίδα της Α.Ε.ΔΙ.Κ. (Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου) -η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών- της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και υπό την επιμέλεια της ιδιωτικής εταιρίας OGYGIS Development.

Όπως έχει καταγραφεί σε πληθώρα εθνικών και τοπικών Μέσων αλλά και όπως μεταφέρουν οι συμμετέχοντες, ο αγώνας κατέληξε σε φιάσκο μιας και η οργάνωση ήταν τουλάχιστον ελλιπής, με τους συμμετέχοντες κινδυνεύουν ακόμα και με τη ζωή τους λόγω της αμέλειας των διοργανωτών. Είναι χαρακτηριστικό πως η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έναρξη του αγώνα, είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν τα θαλάσσια ρεύματα και οι εκατοντάδες κολυμβητές -μεταξύ των οποίων πολλοί ερασιτέχνες και δεκάδες μικρά παιδιά- να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν συνθήκες που έθεσαν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφηκαν κρούσματα υποθερμίας, ενώ κατά τη διάρκεια της κούρσας δεν υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας με τους διοργανωτές. Οι εικόνες που μεταφέρουν οι αυτόπτες μάρτυρες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι συγκλονιστικές και είναι καθαρά από τύχη το γεγονός πως δεν υπήρξαν περισσότερο δυσάρεστες καταστάσεις, με δεκάδες κολυμβητές να κρέμονται από τα βράχια προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα και με κίνδυνο να τραυματιστούν σοβαρά από κάποια πιθανή μικροκατολίσθηση.

Η συνολική εμπειρία συνεπώς, καταγράφει πως η διοργάνωση, για την οποία όσοι συμμετείχαν κατέβαλαν το ποσό των 40 ευρώ έκαστος, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των αθλητών, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των διοργανωτών, μεταφέρεται από τους συμμετέχοντες Έλληνες και ξένους κολυμβητές μια παντελώς δυσφημιστική εικόνα τόσο για την διοργάνωση, όσο και για τη χώρα.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός:

α) Δεδομένου ότι ο αγώνας ήταν υπό την αιγίδα της Α.Ε.ΔΙ.Κ. και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ποια μέτρα ελήφθησαν για την ασφάλεια των αθλητών; Ποιος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της διοργάνωσης και ποιος έλαβε την απόφαση για την καθυστερημένη έναρξη του αγώνα, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν οι διοργανωτές πως τα θαλάσσια ρεύματα δεν ήταν ευνοϊκά για τους αθλητές;

β) Λαμβάνοντας υπόψη πως στην περιοχή προγραμματίζονται συχνά αγώνες κάθε είδους, ποια μέτρα λαμβάνει η Πολιτεία προκειμένου να πιστοποιεί πως παρόμοιοι αγώνες σε ολόκληρη τη χώρα, δε θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των αθλητών; Είχε γίνει έλεγχος στην εταιρία που ανέλαβε τη συγκεκριμένη κολυμβητική διοργάνωση, πως έχει τις δυνατότητες να υλοποιήσει ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός;

γ) Ποια μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο Αθλητισμού εναντίον της εταιρίας που είχε την ευθύνη για οργάνωση και επιμέλεια του αγώνα;
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 29, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΠΛΟΥ ΤΟΥ ΙΣΘΜΟΥ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator