Ν. ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ: ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ

0Είναι γεγονός ότι από τον Ιούνιο 2009 η Κόρινθος υδροδοτείται με πόσιμο και υγιεινό νερό από τις πηγές της Στυμφαλίας.

Πολλοί έχουν συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου και αναπτυξιακού έργου. Είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ονομαστικά:

Τον αείμνηστο Δήμαρχο Νίκο Κουίνη που πρώτος έθεσε το θέμα και ο Δήμος απέκτησε το δικαίωμα των τριών γεωτρήσεων στην περιοχή που είχαν διενεργηθεί από το Νομαρχιακό Ταμείο Κορινθίας.

Τον Δήμαρχο Τάκη Δαλακλείδη, ο οποίος κατασκεύασε το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού από τη Νεμέα μέχρι την Κόρινθο.

Τον αείμνηστο Δήμαρχο Θωμά Θωμαϊδη, ο οποίος κατασκεύασε ένα σημαντικό και δύσκολο τμήμα του αγωγού προς τη Στυμφαλία και συνέβαλε στη νομική λύση του θέματος.

Τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Πνευματικό, ο οποίος ίσως είχε την πιο καθοριστική συμμετοχή στην ολοκλήρωση του έργου, όχι μόνο με την κατασκευή των τελευταίων 3,5 χιλιομέτρων του αγωγού σχεδόν μέσα στη Λίμνη, αλλά και με τα έργα αντλιοστασίων, υδρομάστευσης κλπ στις πηγές, καθώς και με το νομικό και πολιτικό χειρισμό του θέματος, κυρίως με τους Στυμφάλιους (είμαι υποχρεωμένος να το αναφέρω και το γνωρίζω προσωπικά).

Τον σημερινό Υπουργό Νίκο Ταγαρά και τότε Νομάρχη Κορινθίας για την καθοριστική συμβολή του.

Τον Υπουργό Αναστάση Παπαληγούρα για την καθοριστική νομοθετική παρέμβασή του επίλυσης του θέματος.

Την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Φαρμάκη για τον τεράστιο αγώνα της να τρέχει από Υπουργείο σε Υπουργείο αρχές του 2010 να συλλέξει τις υπογραφές πέντε (5) Γενικών Γραμματέων και Υπουργών για να εκδοθεί η περίφημη και αναγκαία Κοινή Υπουργική Απόφαση τον Μάρτιο 2010.

Τους Στυμφάλιους φίλους μας επώνυμους και ανώνυμους που βοήθησαν καθοριστικά στον τερματισμό της μακροχρόνιας διένεξης.

Κυρίως όμως τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑ Κορίνθου Αντώνη Καραμανλή , ο οποίος από το 1990 περίπου μέχρι σήμερα (30 χρόνια) , έχει δώσει όλο του τον εαυτό για να ευοδωθεί αυτό το τεράστιο έργο.

Από τον Ιούνιο 2009 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά.

► Υδροδοτήθηκε νομίμως όλος σχεδόν ο Δήμος Κορινθίων. Απομένει η ενότητα Άσσου-Λεχαίου. Υπάρχει έργο για δημοπράτηση.

► Υδροδοτήθηκε ο Δήμος Σικυωνίων με τις από 9/12/2013 και 16/6/2016 εγκρίσεις της ΔΕΥΑ Κορίνθου για το χρονικό διάστημα 1/11 μέχρι 15/3 κάθε έτους.

Υπάρχουν όμως θεματάκια, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε θέματα αν δεν ληφθούν έγκαιρα αποφάσεις τακτοποίησης εκκρεμοτήτων στο άμεσο μέλλον, όπως:

1. Να εξασφαλιστούν οι τρείς γεωτρήσεις που έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο, να εξοπλιστούν για να είναι έτοιμες σε περίπτωση ανυδρίας και πτώσης των πηγών της Δρίζας.

2. Να εξασφαλιστεί και διαχωριστεί η παρεχόμενη νομίμως ποσότητα νερού από τις πηγές της Δρίζας, χωρίς αντιδικίες με το Δήμο Σικυωνίων. Δεν είναι ωραίο στη συνεργασία των δύο αυτοδιοικήσεων να μπαίνουν εμπόδια με την τοποθέτηση πέτρινων φραγμάτων παρεμπόδισης της Κορίνθου.

3. Να εκτελεστεί το έργο της υδρομάστευσης σε έκταση 8,50 χ 3 μ στο ακίνητο του Δήμου για την εξασφάλιση σε περίπτωση ελαττώσεως των ποσοτήτων των πηγών, όπως προβλέπεται στην άδεια χρήσης νερού.

4. Να γίνει έργο υδρομάστευσης στην πηγή "Μύλου", όπως λέγεται.

5. Να ληφθούν μέτρα περιβαλλοντικής και υγειονομικής προστασίας του νερού από τις πηγές μέχρι το αντλιοστάσιο από τις παρόδιες ιδιοκτησίες εγκαταστάσεων, αλλά και με έργα καθαρισμού και προστασίας από την ΔΕΥΑΚ.

6. Να αξιοποιηθεί το κτίριο του Δήμου (ΔΕΥΑΚ) στις πηγές που έχει αγοραστεί.

7. Να διαχωριστούν το φρεάτιο της ΔΕΥΑΚ από το αντλιοστάσιο του Δήμου Σικυωνίων . Δεν είναι φρόνιμο και σωστό το φρεάτιο της Κορίνθου να παραμένει αποκλεισμένο από το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑ Σικυωνίων.

8. Να εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα άρδευσης των καλλιεργειών από τους αγρότες Λαύκας και Στυμφαλίας

9. Να κατασκευαστεί νέος σύγχρονος αγωγός ύδρευσης από Στυμφαλία μέχρι Αρχαίες Κλεωνές σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση μέχρι Κόρινθο. Ο σημερινός μεταλλικός αγωγός έχει υπερβεί τα 25 χρόνια και δημιουργούνται συνεχώς ζημιές και βλάβες.

10. Να γίνουν δεξαμενές ύδρευσης τουλάχιστον 20.000 κυβικών στην περιοχή των Αρχαίων Κλεωνών για αποθήκευση του νερού και διανομή τόσο στην Κόρινθο , όσο και στην δημοτική ενότητα Άσσου-Λεχαίου.

Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με διάλογο, συζήτηση και κατανόηση για το καλό όλων των πλευρών, πάντα στο πλαίσιο των νόμων του Κράτους.

Τίποτα δεν μας χωρίζει. Πολλά μας ενώνουν.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ  ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ 
01/12/2020
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 01, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ν. ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ: ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator