Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην τοπική αυτοδιοίκηση

0


Οι δημοτικές εκλογές είναι άμεσα συνδεδεμένες με την γενικότερη κατάσταση της χώρας.Αναφέρω μερικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ασφυκτική κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία σε σύγκριση
με την προ- μνημονίων εποχή.Για να μην παρασυρόμαστε από προεκλογικές θριαμβολογίες.
Το χρέος της Ελλάδας έχει φτάσει στο 180% του ΑΕΠ,από 127% που ήταν το 2009.Σε απόλυτους αριθμούς,είναι 335 δις ευρώ από 300 δις. Οι τράπεζες προβληματικές, παρά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και τα κεφάλαια που πήραν από τα μνημόνια.,σε αντίθεση με το 2009,που η κατάσταση τους ήταν πολύ καλύτερη και από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες,οι οποίες είχαν εκτεθεί στην κρίση το 2008 πολύ περισσότερο από τις Ελληνικές και με κόκκινα δάνεια ελάχιστα τότε.Το ιδιωτικό χρέος έχει ανέβει στο αστρονομικό νούμερο των 300 δις., περίπου ευρώ!!! Η μισή σχεδόν Ελλάδα χρωστάει στην εφορία.
Με μια μόνο λέξη αν θελήσει κάποιος να περιγράψει την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, 10 χρόνια μετά από σκληρή δημοσιονομική πολιτική και μνημόνια, θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει "χώρα φάντασμα"
Μέσα σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο θα διεξαχθούν σε μερικές μέρες οι δημοτικές εκλογές.
Με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ) κομμένους,με τις κρατικές επιδοτήσεις μειωμένες κατά 60%, την συλλογική απόφαση τοπικής αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ),περιορισμένη κατά 85% και τα αποθεματικά των δήμων
να τα ζητάει η κυβέρνηση στην Τράπεζα Ελλάδος, μέχρι τέλος Ιουνίου.
Σε ένα τέτοιο ασφυκτικό, οικονομικά,περιβάλλον,προτεραιότητα μιας δημοτικής αρχής είναι,να διαφυλάξει και να σώσει το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου,βρίσκοντας τρόπους να δημιουργήσει έσοδα,χωρίς πολλά έξοδα.
Με δύο τρόπους αυτό είναι εφικτό.
α) διαχείριση και εκμετάλλευση αποβλήτων.Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα.Εύκολα και ανέξοδα μπορούν να φέρνουν έσοδα στον δήμο σε σταθερή βάση.Η δυσκολία βρίσκεται σε σύγκρουση που πρέπει να έρθει η δημοτική αρχή με ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο Βαγγέλης Χουσελάς είχε υποβάλει σχέδιο στην δημοτική αρχή(αναζητήστε το στο διαδίκτυο),την περίοδο που ήταν πρόεδρος της επιτροπής για την διαχείριση απορριμάτων.Δυστυχώς παρέμεινε στα συρτάρια του δήμου
γιατί η διαχείριση των απορριμάτων, παραδόθηκε στην περιφέρεια και από εκεί στην ΤΕΡΝΑ....
β)Ανάδειξη του τόπου μας.Μια ώρα από την Αθήνα και έχουμε τα πάντα.Θάλασσα,βουνό,ιστορία,πολιτισμό,ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος.
Δεν μπαίνω σε άλλες λεπτομέρειες.Αναφέρονται όλα στο πρόγραμμά μας
Ήθελα να επισημάνω την δύσκολη συγκυρία και που πρέπει να εστιάσουμε για να μην γίνει η τοπική αυτοδιοίκηση Α.Ε.

Άρης Βαφειαδάκης
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Δημοκρατική Δημοτική Συνεργασία Σικυωνίων "ΔΗΜΟΣ"
Δημοσίευση: Μαΐου 07, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην τοπική αυτοδιοίκηση"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator