8 Φεβρουαρίου 1944: ΜΑΥΡΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ!

0



Ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος σε ενέδρα στο Άγιο Φλώρο Μεσσηνίας στις 5 Φεβρουαρίου καταστρέφει 4 αυτοκίνητα φάλαγγας του Γερμανικού Ναυτικού που κατευθυνόταν στην Καλαμάτα, σκοτώνει 9 Γερμανούς, τραυματίζει βαριά 1 και πιάνει 10 αιχμαλώτους.
Τους ξεφεύγει ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Πελοποννήσου, Χόρστ Γκέρλαχ.
Την επομένη οι Γερμανοί δολοφονούν 10 αμάχους στο Άγιον Φλώρο και καταστρέφουν δεκάδες σπίτια του χωριού καθώς και στα γειτονικά χωριά Σκάλα και Τσουκαλέικα.

Στις 8 Φεβρουαρίου ο ΕΛΑΣ κτυπά σε άλλη ενέδρα, στη θέση Καζάρμα, 2 αυτοκίνητα του Γερμανικού Ναυτικού που έρχονταν προς Καλαμάτα από την Πύλο. Οι Γερμανοί έχουν 1 νεκρό, 3 τραυματίες, ενώ 6 Γερμανοί και 2 Ιταλοί (προφανώς αιχμάλωτοι των Γερμανών) παραδίδονται στον ΕΛΑΣ.

Οι αριθμοί των θυμάτων των Γερμανών προέρχονται από τα Γερμανικά αρχεία, όπως δηλώνονταν από τις Γερμανικές μονάδες. Οι 2 ενέδρες περιγράφονται σε άπειρα βιβλία καπεταναίων του ΕΛΑΣ και αριστερών συγγραφέων, στα οποία το μεν σύνολο των νεκρών Γερμανών κιμαίνεται μεταξύ 52 και 110, οι δε αιχμάλωτοι σε τουλάχιστον 42!

Ο Γερμανός Ναυτικός Διοικητής Πελοποννήσου, που είχε έδρα στην Καλαμάτα, μετά την πρώτη ενέδρα στον Άγιο Φλώρο είχε ανακοινώσει ότι θα εκτελέσει 100 Έλληνες ως αντίποινα. Τα αντίποινα δεν είχαν εκτελεστεί ακόμη όταν έγινε και η δεύτερη ενέδρα.
Τότε, το ίδιο βράδυ, της 8ης πρός 9η Φεβρουαρίου, ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ 149 ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ στο στρατόπεδο Καλαμάτας. Ως οι 149 νεκροί πατριώτες να μην ήταν αρκετοί, διάφοροι αριστεροί συγγραφείς βιβλίων και άρθρων συχνά τους αναβιβάζουν έως και 520, και επί πλέον τους ταυτοποιούν πότε ως αριστερούς γενικά και πότε ως μέλη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ενώ ήταν πολίτες της Καλαμάτας που είχαν συλληφθεί στην τύχη.
Στους δε υπευθύνους των αντιποίνων συχνά αναφέρονται και τα Τάγματα Ασφαλείας, τα οποία δεν υπήρχαν τότε στην Καλαμάτα!

ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.

Οι Γερμανοί είχαν: 26 νεκρούς (προσθέτω εδώ και τους αιχμαλώτους, ο ΕΛΑΣ τους δολοφόνησε), 4 τραυματίες και έχασε 6 αυτοκίνητα με τα υλικά που μετέφεραν, αν μετέφεραν

Οι Έλληνες είχαν: 159 αμάχους πατριώτες και 1 αντάρτη του ΕΛΑΣ νεκρούς και 3 χωριά κατεστραμμένα.

Ο δευτεροετής φοιτητής της Σχολής Ευελπίδων το 1940, Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος, σε μιά επιστολή του στην εφημερίδα «Ελεύθερη Μεσσηνία», στις 29 Μαίου 1946, την οποίαν υπογράφει ως «μόνιμος υπολοχαγός Πεζικού», μεταξύ άλλων γράφει:
« ...Πολέμαγα τους Γερμανούς στον Άγιο Φλώρο με αποτέλεσμα να πάρουμε 70 όπλα, 5 οπλοπολυβόλα, άφθονα πυρομαχικά και στρατιωτικό ιματισμό και να τους αναγκάσουμε να κινούνται με μεγάλες δυνάμεις...».

Ούτε λέξη για τα αντίποινα των Γερμανών με 159 αθώους Έλληνες νεκρούς και τα κατεστραμμένα χωριά, και παραδόξως ούτε λέξη για τα ανθρώπινα θύματα των Γερμανών!

Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 10, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "8 Φεβρουαρίου 1944: ΜΑΥΡΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator