Να επαναλειτουργήσει η κατασκήνωση Κλημεντίου

0



Του Νίκου Παπαθεοφάνους

Τα τελευταία χρόνια η κατασκήνωση του Κλημεντίου παραμένει κλειστή και παρακάτω παραθέτω επιγραμματικά τους λόγους για τους οποίους προτείνω την επαναλειτουργία της.

Αρχικά να θυμίσουμε ότι η κατασκήνωση Κλημεντίου λειτουργούσε επί 60 συναπτά έτη, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο. Κάθε καλοκαίρι ήταν γεμάτη από παιδιά. Εδώ και λίγα χρόνια όμως – συγκεκριμένα το 2013 – άρχισαν τα προβλήματα με τη διακοπή της επιχορήγησης από το αρμόδιο υπουργείο για την λειτουργία της. Ο Δήμος Σικυωνίων έκανε κάποια περίοδο μια προσπάθεια λειτουργίας η οποία μάλλον δεν κρίθηκε ως επιτυχής και το αποτέλεσμα είναι τα τελευταία χρόνια η κατασκήνωση να παραμένει κλειστή.

Ο Δήμος Σικυωνίων, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της δημοτικής αρχής, έχει μεγάλα αποθεματικά χρημάτων στα ταμεία του. Θεωρώ ότι το θέμα επαναλειτουργίας της κατασκήνωσης πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και ότι αξίζει ένα ελάχιστο μέρος αυτών των χρημάτων που έχει ο Δήμος μας, να διατεθούν για τον σκοπό αυτό.

Και οι λόγοι είναι οι εξής:

Η κατασκήνωση σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο μπορεί να φιλοξενήσει έως 150 παιδιά. Με τη λειτουργία της, δίνεται λοιπόν η δυνατότητα σε πολλές οικογένειες της Κορινθίας αλλά και από άλλες περιοχές να στείλουν τα παιδιά τους σε έναν τόπο με εξαιρετικό κλίμα για να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αποκτώντας παράλληλα μία πολύτιμη εμπειρία που τα βοηθά να καλλιεργήσουν πολλές δεξιότητες, να αποκτήσουν υπευθυνότητα και να κοινωνικοποιηθούν.

Η επαναλειτουργία της κατασκήνωσης θα «ανοίξει» πολλές εποχιακές θέσεις εργασίας κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή μας με την τεράστια ανεργία που υπάρχει. Παλαιότερα που η κατασκήνωση λειτουργούσε κανονικά, εργάζονταν σε κάθε σεζόν περισσότερα από 40 άτομα (ομαδάρχες, γυμναστές, νοσηλευτές, μάγειρες, εργάτες, καθαριστές κ.α.) οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν κάτοικοι της περιοχής μας.

Η κοινωνική προσφορά της κατασκήνωσης μπορεί να γινει ακόμα μεγαλύτερη και πιο «στοχευμένη» με τη φιλοξενία παιδιών με ειδικές ανάγκες, κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν.

Το Κλημέντι είναι ένα όμορφο χωριό που όμως τα τελευταία χρόνια δεν είναι όσο «ζωντανό» ήταν παλαιότερα. Τα καλοκαίρια που λειτουργούσε η κατασκήνωση, το χωριό έσφυζε από ζωή και πλημμύριζε από παιδικές φωνές ενώ τα Σαββατοκύριακα επισκέψεις πραγματοποιούσαν και οι γονείς των παιδιών τα οποία φιλοξενούνταν στην κατασκήνωση άρα ο κόσμος πολλαπλασιαζόταν.

Μετά από τα τελευταία τραγικά γεγονότα με τις πυρκαγιές και κατόπιν συζήτησης που είχα πρόσφατα με τον πρόεδρο του Κλημεντίου, τίθενται και ερωτήματα σχετικά με την πυρασφάλεια των εγκαταστάσεων της κατασκήνωσης αφού ο χώρος περιβάλλεται από δέντρα. Το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται ότι στέλνει περιοδικά κάποια χρήματα για συντήρηση του συστήματος πυροπροστασίας της κατασκήνωσης. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι ασφαλείς; Είναι βέβαιο ότι αν η κατασκήνωση λειτουργούσε, η συντήρηση του χώρου και τα μέτρα πυροπροστασίας θα ήταν πιο αυστηρά και ολοκληρωμένα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνω να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της κατασκήνωσης με κάλυψη των εξόδων λειτουργίας από τον Δήμο Σικυωνίων ο οποίος θα μπορούσε υποστηρικτικά να αναζητήσει χρηματοδοτήσεις και από άλλες πηγές (π.χ. Περιφέρεια, ΕΣΠΑ, φιλανθρωπικά ιδρύματα).

Νίκος Παπαθεοφάνους
Πολιτικός Επιστήμων

Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 14, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Να επαναλειτουργήσει η κατασκήνωση Κλημεντίου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator