Ευρωπαϊκή υπόθεση η συνοριακή προστασία

0



Ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Μίχαελ Γκάλερ έδωσε έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να καταστεί ευρωπαϊκή αρμοδιότητα. Kάλεσε επίσης σε ανάληψη συλλογικής δράσης.

Η εξεύρεση τρόπων αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος αποτελεί μία από τις κορυφαίες προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει το 2018 η ΕΕ. Οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη μπορεί σήμερα να μην θυμίζουν σε τίποτα εκείνες που καταγράφηκαν στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης το 2015 και το 2016, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει κατά γενική ομολογία άλυτο. Οι φόρμουλες που προτείνονται για την επίλυσή του πάντως διαφέρουν σημαντικά, με το προσφυγικό να αναδεικνύεται σε πεδίο σκληρών αντιπαραθέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Σύμφωνα με τον γερμανό χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Μίχαελ Γκάλερ, «κλειδί» για τη διαχείριση του ζητήματος είναι να αναχθεί σε ευρωπαϊκό ζήτημα η συνοριακή προστασία. Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ένα κεφαλαιώδες ζήτημα για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

«Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι θα πρέπει να γίνει ευρωπαϊκή υπόθεση η προστασία των εξωτερικών συνόρων (…) συμφωνώντας αρχικά σε διακρατικό επίπεδο να πληρώνονται από την Ευρώπη οι εθνικοί μας συνοριοφύλακες και να επιστρατεύονται στα εξωτερικά σύνορα. Εν συνεχεία, βήμα προς βήμα, αυτό να καταστεί ευρωπαϊκή αρμοδιότητα στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας», επισημαίνει ο Μίχαελ Γκάλερ.

Ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι εάν η Ευρώπη δεν δράσει συλλογικά στο πεδίο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και εάν αγνοήσει το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αφρική, οι προσφυγικές ροές μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω.

Αρχή με θέματα όπου υπάρχει σύγκλιση απόψεων

Ο Μίχαελ Γκάλερ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Βουλγαρία, που ανέλαβε προ ημερών την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μπορεί να συμβάλει θετικά στο πεδίο του προσφυγικού. «Η Βουλγαρία βρίσκεται και η ίδια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και είναι πολύ δραστήρια -παρότι δεν είναι μέλος του Σένγκεν- βελτιώνοντας τις υποδομές των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, καθιστώντας τα έτσι ασφαλή για όλους εμάς. Ως εκ τούτου η Βουλγαρία είναι ένας εταίρος που πραγματικά παράγει έργο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουμε».

Ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής αναγνώρισε μεν το σημερινό αδιέξοδο στις συζητήσεις για εξεύρεση κοινού ευρωπαϊκού τόπου στο προσφυγικό, ωστόσο εκτίμησε ότι υπάρχει τρόπος να αρθούν οι κατηγορηματικές διαφωνίες, κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. «Θεωρώ ότι αν επιληφθούμε από κοινού των υπόλοιπων ζητημάτων, δηλαδή αν μεριμνήσουμε για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, όπου συμφωνούν όλοι, και για τη βοήθεια προς την Αφρική, όπου επίσης συμφωνούν όλοι, και αποκλιμακωθούν μεσοπρόθεσμα οι πιέσεις, τότε θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους εταίρους, οι οποίες θα αφορούν την προθυμία τους να υποδεχθούν ενδεχομένως και αυτοί πρόσφυγες».

Μάριο Ντομποβίσεκ (DLF) / Άρης Καλτιριμτζής
DW
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 19, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ευρωπαϊκή υπόθεση η συνοριακή προστασία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator