ΘΑ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ: Νυχτερινό δώρο 20 εκατ. ευρώ στους καναλάρχες

0



Τροπολογία - αντιστάθμισμα για τη συμμετοχή των καναλιών με το 2% του τζίρου τους υπέρ ΕΔΟΕΑΠ - Δύο μέτρα και δύο σταθμά αφού δεν έγινε κάποια αντίστοιχη πρόβλεψη για τις εφημερίδες και τις εταιρείες που διατηρούν ενημερωτικά sitesΤροπολογία με την οποία κάνει «δωράκι» 20 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος, αποκλειστικά για καναλάρχες έφερε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή η κυβέρνηση την ώρα που επιβάλει εισφορά 2% επί του τζίρου στο σύνολο των επιχειρήσεων ΜΜΕ (τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνα, ενημερωτικά sites κλπ).

Το κείμενο της τροπολογίας υπογράφουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σε αυτό προβλέπεται γενναία μείωση του συντελεστή φορολόγησης των τηλεοπτικών διαφημίσεων που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες καναλιών σε 5% από 20% που είναι σήμερα.

Η μείωση θα ισχύσει από 1η Απριλίου 2018 και θα αφορά τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που θα λάβουν άδεια από τον επικείμενο διαγωνισμό. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το «δώρο» των 20 εκατ. ευρώ ανα έτος προωθήθηκε για την εξισορρόπηση της εισφοράς 2% επι του τζίρου που επιβλήθηκε στο σύνολο των επιχειρήσεων ΜΜΕ, δηλαδή σε κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα, ίντερνετ και λοιπές μιντιακές επιχειρήσεις προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά ο ΕΔΟΕΑΠ.

Ωστόσο, την ώρα που η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η εισφορά 2% επι του τζίρου επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις ΜΜΕ σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, προωθεί ρυθμίσεις ελάφρυνσης μόνο για όσους καταφέρουν να λάβουν άδεια τηλεοπτικής εκπομπής από τον σχετικό διαγωνισμό, αδιαφορώντας για την οικονομική επιβίωση των υπόλοιπων επιχειρηματιών ΜΜΕ που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους σε εφημερίδες, ραδιόφωνα, sites κλπ.

Από την άλλη πλευρά πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν πως προέκριναν για «ελάφρυνση» μόνο τους καναλάρχες γιατί υποχρεώνονται να απασχολούν 400 εργαζόμενους, ενώ προσθέτουν πως αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνολικά ο κλάδος των μίντια γι αυτό και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση για την προώθηση αντίστοιχων ρυθμίσεων που θα αφορούν τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων που εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τις προτεινόμενες διατάξεις «επέρχεται μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού η οποία εκτιμάται στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ περίπου».

Μιλώντας για το θέμα σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7 το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε ότι «η ρύθμιση δεν είναι δώρο στους καναλάρχες, είμαστε σε μεταβατικό στάδιο, πρέπει να δούμε και την πραγματικότητα. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των σταθμών αλλά τους εργαζόμενους»

Σημείωσε ότι η μείωση του φόρου ισχύει μόνο για τα κανάλια που θα έχουν άδεια και είναι εξισορροπιστική γιατί προέκυψαν νέες επιβαρύνσεις όπως η επιβολή τέλους 2% επί του τζίρου για τον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και η υποχρεωτική απασχόληση 400 εργαζόμενων. Υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στον προϋπολογισμό καθώς θα αυξηθούν οι εισφορές. Αναφερόμενος στις έντυπες εκδόσεις, είπε ότι χρειάζονται μέτρα στήριξης γιατί είναι και θέμα δημοκρατίας και δήλωσε έτοιμος να αρχίσει ο διάλογος ακόμη και αύριο.

ΕΙΗΕΑ: Η εισφορά 2% επί του τζίρου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ απειλεί τη βιωσιμότητα των εφημερίδωνΜετά την κατάθεση της τροπολογίας για την καταβολή εισφοράς 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ ΕΔΟΕΑΠ η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αθέτησε την υπόσχεσή της για συνάντηση μετά τις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ και αιφνιδίασε καταθέτοντας την τροπολογία.

Υπογραμμίζει, δε, πως η ρύθμιση που προβλέπεται στην επίμαχη τροπολογία, ότι ωθεί τους επαγγελματίες εκδότες στην έξοδο, τον κλάδο των εφημερίδων στα χέρια μόνο μεγαλοεπιχειρηματιών – “επενδυτών" και την δημοσιογραφία σε σκοτεινές ατραπούς».

Προσθέτει, τέλος, ότι «στην περίπτωση επιβολής ποσοστού επι του τζίρου και οι λίγες εκδοτικές επιχειρήσεις εφημερίδων που αγωνίζονται να επιβιώσουν θα αντιμετωπίσουν άμεσο θέμα λειτουργίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την εσπευσμένη κατάθεση τροπολογίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καταβολή εισφοράς 2% επι του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

Η EIHEA, η οποία απέκτησε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα νόμιμα εκλεγμένο Δ.Σ. την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ενημερώθηκε επισήμως από τους Υπουργούς κα. Αχτσιόγλου και κ.κ. Παππά και Πετρόπουλο μόλις την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Παρά την υπόσχεση ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μετά τις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ και πριν την κατάθεση της οποιασδήποτε τροπολογίας, ενημερωθήκαμε μόλις χθες για την αιφνιδιαστική και ανεξήγητη κίνηση του αρμόδιου Υπουργείου.

Στην μοναδική συνάντηση που είχε η EIHEA, τονίσθηκαν τα εξής:

-Εκφράσαμε την επιθυμία μας να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ.

-Αμφισβητήσαμε τους υπολογισμούς των απαιτούμενων κεφαλαίων για την διάσωση αφού στηρίζονται και σε ποσοστά επι συρρικνούμενων τζίρων. Αμφισβητήσαμε δηλαδή την εγκυρότητα του ιδίου του σχεδίου διάσωσης.

-Θέσαμε στο τραπέζι τις ιδιαιτερότητες του κλάδου των εφημερίδων, ο οποίος βρίσκεται σε κρίση ήδη από το 2008 και αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε εισφορά επί τζίρου.

-Ζητήσαμε διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του τζίρου των επιχειρήσεων, τον τρόπο διαχειρίσεως του ΕΔΟΕΑΠ και την αντίστοιχη συμμετοχή μας στο Δ.Σ..

-Προτείναμε ως μέσα συνεισφοράς μας είτε τις εισφορές επί αποδοχών ανά εργαζόμενο είτε εισφορά με βάση τα διαφημιστικά έσοδα. Πάντως όχι με βάση τον τζίρο ο οποίος είναι μοναδικός τρόπος υπολογισμού στην Ελληνική επικράτεια.

-Ζητήσαμε, να βρεθούν αντίμετρα βοήθειας των εφημερίδων, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ώστε να επιβιώσουμε.

Επίσης, διευκρινίσαμε ότι στην περίπτωση επιβολής ποσοστού επι του τζίρου και οι λίγες εκδοτικές επιχειρήσεις εφημερίδων που αγωνίζονται να επιβιώσουν θα αντιμετωπίσουν άμεσο θέμα λειτουργίας.

Τέλος, επισημάναμε ότι με τον τρόπο αυτόν η Κυβέρνηση ωθεί τους επαγγελματίες εκδότες στην έξοδο, τον κλάδο των εφημερίδων στα χέρια μόνο μεγαλοεπιχειρηματιών - ''επενδυτών" και την δημοσιογραφία σε σκοτεινές ατραπούς.»

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία:








Δημοσίευση: Νοεμβρίου 11, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΘΑ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ: Νυχτερινό δώρο 20 εκατ. ευρώ στους καναλάρχες"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator