Τα βασικότερα σημεία του Προγράμματος Ενίσχυσης Αυταπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

0*του Αναστάσιου Λυμπερίου

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων του Προγράμματος Ενίσχυσης Αυταπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του  Β κύκλου το οποίο και  χρηματοδοτείται με συνολικό ποσό 80 εκατ. ευρώ (Δημόσια Δαπάνη). 
  
Η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται σύμφωνα με την προκήρυξη  στις 5.7.2017.  Σημειώνουμε ωστόσο ότι έως σήμερα επιτρέπεται ηλεκτρονικά η επεξεργασία-προετοιμασία των αιτήσεων αλλά όχι και η υποβολή τους. Η ηλεκτρονική υποβολή μπορεί να γίνει σε 3 διαφορετικές περιόδους οι οποίες είναι οι εξής:
1η περίοδος υποβολής: Έναρξη  5.7.2017 - Λήξη 9.8.2017
2η περίοδος υποβολής: Έναρξη  6.9.2017 - Λήξη 11.10.2017
3η περίοδος υποβολής: Έναρξη 8.11.2017 - Λήξη 13.12.2017
  
Σε μια προσπάθεια να δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες,  οδηγίες και διευκρινίσεις κωδικοποιήσαμε τα βασικότερα σημεία του Προγράμματος:

Ποιοι επιδοτούνται

-          Άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
-          Μισθωτοί (πλήρους ή μερικής ή εποχιακής απασχόλησης),
-          Υφιστάμενοι ατομικοί επιχειρηματίες (αυτοαπασχολούμενοι) που ασκούν ήδη συναφή με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών) επαγγελματική δραστηριότητα.
-          Συνεργασίες μεταξύ των δικαιούχων: Επιτρέπεται η σύσταση συνεργαζόμενων σχημάτων / μορφών επιχείρησης, μικρών και πολύ μικρών, στις οποίες θα συμμετέχουν εταίροι/δικαιούχοι από τις προαναφερόμενες κατηγορίες δικαιούχων.
  
Κριτήρια Επιλογής

-          Το ατομικό εισόδημα του ενδιαφερόμενου κατά τα φορολογικά έτη 2013, 2014, 2015 θα πρέπει να είναι ≤ 22.000€ ή το οικογενειακό εισόδημα κατά τα φορολογικά έτη 2013, 2014, 2015 θα πρέπει να είναι ≤ 35.000€. 

-          Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μην έχει έχει λάβει ενίσχυση από συγχρημ/μενα προγράμματα από την 1.01.2013 μέχρι και την μέχρι και την ημερομηνία υποβολή της αίτησης. Εξαιρείται η συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις κατάρτισης. 

-          Να μην συμμετέχουν με την ιδιότητα του εταίρου/μετόχου σε άλλες επιχειρήσειςØ οποιασδήποτε νομικής μορφής από την 1.1.2015 , εξαιρείται η κατοχή μετοχών εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.

Επιδότηση

100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης

Ύψος Προϋπολογισμού

Ø       από 5.000€ έως 25.000€ στην περίπτωση ενός ατόμου
Ø       έως 40.000€ για συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων.
Ø       έως 50.000€ για συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων ατόμων.
  
Χρηματοδοτούμενες Δαπάνες

• Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, κ.α.) σε αυτοτελή χώρο.
• Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, εξειδικευμένα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, κ.α.)
 • Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις
• Προμήθεια αναλωσίμων
• Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία/εταίρων)
• Μισθολογικό κόστος για νέα/ες θέση/εις μέχρι 12.000€
• Αποσβέσεις παγίων / Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού
 • Αγορά/Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού /Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας έως 5.000,00

Ημερομηνία Επιλεξιμότητας

Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Προσωρινού Καταλόγου Δυνητικών Δικαιούχων, έως 24 μήνες από την ημερομηνία ένταξής τους.

Υποχρεώσεις Δικαιούχων

  • Διατήρησης της επένδυσης και για ένα (1) έτος, μετά από την τελική αποπληρωμή.
  • Διατήρησης της επένδυσης και για δύο (2) έτη, μετά από την τελική πληρωμή σε περίπτωσηü ενεργοποίησης της κατηγορίας δαπάνης (Αγορά/Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού/Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας )
Τα παραπάνω αποτελούν γενικές κατευθύνσεις και οδηγίες σύμφωνα και με την αναρτημένη πρόσκληση του Προγράμματος. Ωστόσο κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρήσιμο θα ήταν οι ενδιαφερόμενοι να συμβουλεύονται τους ιστότοπους  www.antagonistikotita.grwww.espa.gr www.efepae.gr καθώς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας  της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης ΕΠΑνΕΚ.

 *ο κ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος, Λογιστής-Φοροτεχνικός Α' Τάξης και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας
tasoslimp@yahoo.gr
Δημοσίευση: Ιουλίου 10, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τα βασικότερα σημεία του Προγράμματος Ενίσχυσης Αυταπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator