Το ελληνικό χρέος και η Οδύσσεια μέχρι το… 2100

0



Η προσπάθεια να «παντρευτούν» οι απαισιόδοξες υποθέσεις του ΔΝΤ με τις περιορισμένες επιλογές για την ελάφρυνση του χρέους, οδηγεί σε σενάρια που προκαλούν κατάπληξη, όπως η αποπληρωμή δανείων μετά το 2100

Tων Jim Brunsden και Duncan Robinson
Financial Times

Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας εισέρχονται στο βασίλειο της επιστημονικής φαντασίας -ή τουλάχιστον στο χρονικό πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών της Αθήνας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν δει τους αξιωματούχους να έρχονται αντιμέτωποι με προβλέψεις που εκτείνονται για δεκαετίες στο μέλλον.

Η προσπάθεια να «παντρευτούν» οι απαισιόδοξες υποθέσεις του ΔΝΤ για τα μελλοντικά πλεονάσματα του προϋπολογισμού της Ελλάδας με το περιορισμένο εύρος των επιλογών για την ελάφρυνση του χρέους που θα μπορούσε να δεχθεί η ευρωζώνη, οδηγεί σε αποτελέσματα που προκαλούν κατάπληξη. Ένα σενάριο προβλέπει πως ορισμένα από τα δάνεια διάσωσης δεν θα αποπληρωθούν πριν το 2100.

Μέχρι τότε, η ανθρωπότητα ελπίζουμε ότι θα έχει αποικίσει το ηλιακό σύστημα και οι βουλευτές θα ταξιδεύουν μεταξύ Στρασβούργου και Βρυξελλών με τρένα μαγνητικής αιώρησης (hover train).

Κανένας δεν περιμένει πραγματικά ότι τόσο μακρινές προθεσμίες θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όμως, είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία και αυτή θα μπορούσε να έρθει ακόμα και τη Δευτέρα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προθεσμίες αποπληρωμής χρέους τον Ιούλιο, τις οποίες θα δυσκολευτεί να τηρήσει χωρίς περαιτέρω δόση από το πρόγραμμα διάσωσης.

Οι γερμανικές και ολλανδικές επιφυλάξεις σημαίνουν πως αυτή η δόση θα έρθει μόνο αν το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης και το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως ένας από τους βασικούς όρους για να συμμετέχει είναι η ελάφρυνση του χρέους. Αυτό που ουσιαστικά πρέπει να κάνει η ευρωζώνη είναι να αναπτύξει ορισμένες από τις επιλογές για την ελάφρυνση χρέους που είχε περιγράψει τον Μάιο του 2016.

Η ελάφρυνση του χρέους θα ερχόταν μετά το 2018, μόνο όμως εάν θεωρηθεί απαραίτητη και η Αθήνα έχει εφαρμόσει τις συμφωνημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις έχουν αποκλείσει μια ξεκάθαρη μείωση αυτών που χρωστά η Αθήνα, και πως το πλαφόν στα επιτόκια των δανείων εγείρει πολιτικά και πρακτικά προβλήματα, οι βασικές επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων και η αναβολή της καταβολής των τόκων για αργότερα. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ένας αξιωματούχος δίνει 50-50 πιθανότητες για μια συμφωνία την άλλη εβδομάδα, ενώ άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Όταν υπάρξει συμφωνία, θα υπάρξει γενική ανακούφιση.

Πηγή Euro2day
Δημοσίευση: Ιουνίου 07, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το ελληνικό χρέος και η Οδύσσεια μέχρι το… 2100"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator