Όταν παράγεις βία με το λόγο σου, γεννάς βία στην πράξη

0


Υπάρχει μια λαϊκή ρήση που έρχεται από τα χρόνια του Αριστοφάνη και περιγράφει ακριβώς την αγάπη της κυβέρνησης να κατηγορεί λυσσαλέα τα ΜΜΕ για τις δικές της παγαποντιές και αστοχίες. Δυστυχώς, η κοινωνία σήμερα είναι πιο πουριτανή από των αρχαίων και έτσι η ρήση, που άρεσε στους Αθηναίους, αλλά και στον κορυφαίο λογοτέχνη διανοούμενο Ηλία Πετρόπουλο, γράφεται κεκαλυμμένη: «Της κοντής απαυτής της φταίνε οι τρίχες».

Αφού ζητήσω συγνώμη από τους αναγνώστες για την Αριστοφάνεια παρέκκλιση έρχομαι στο προκείμενο. Το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή ο πρωθυπουργός, δυσαρεστημένος που δεν τον εξύμνησαν όλα τα Μέσα σαν τον Κιμ Γιον Ουν για το στραπάτσο που έπαθε στις Βρυξέλλες, έβγαλε μια ανακοίνωση, που δεν είναι ανακοίνωση (!), στην οποία λέει τα εξής:

«Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τα ΜΜΕ που δίνουν τον τόνο της αντικυβερνητικής προπαγάνδας δεν είναι τίποτα άλλο παρά κατασκευή ψευδών ειδήσεων και δημιουργία κλίματος σε βάρος όχι της κυβέρνησης αλλά της ίδιας της χώρας».

Πριν αποδείξουμε περίτρανα ότι οι ψευδείς ειδήσεις προέρχονται αποκλειστικά από το Μαξίμου και τα μιντιακά παπαγαλάκια του, ας δούμε το πρώτο ψέμα του. Τα ΜΜΕ. Και στο τέλος το πόσο επικίνδυνη δικτατορική νοοτροπία έχει η κυβέρνηση, που δεν ανέχεται την κριτική, ακόμα και την κακόπιστη, και που δεν ανέχεται να υπάρχει άλλη φωνή εκτός από τη δική της. Αυτή είναι βία κατά του πλουραλισμού και της ανοχής της Δημοκρατίας.

Έχουμε και λέμε: Τα ΜΜΕ σε πανελλαδικό επίπεδο χωρίζονται κυρίως σε φιλοκυβερνητικά και αντικυβερνητικά. Όχι τώρα. Από καταβολής Μίντια παγκοσμίως. Ουδέτερο πολιτικό Μέσο δεν υπάρχει. Μόνο τα σκανδαλοθηρικά.

Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες σε καθημερινή βάση (γι' αυτήν μιλάει το Μαξίμου) είναι:

Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών, Έθνος, Ημερησία, Κόντρα news, Ειδήσεις και, τις μισές μέρες της βδομάδας, η Δημοκρατία.

Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες είναι:

Καθημερινή, Τα Νέα, Ελεύθερος Τύπος, Ριζοσπάστης, Ελευθερία του Τύπου, Μακελειό, Δημοκρατία τις μισές μέρες της εβδομάδας.

Τα συμπολιτευόμενα τηλεοπτικά κανάλια είναι:

Τρείς (3) ΕΡΤ, Αντένα, «Ε».

Τα αντιπολιτευόμενα κανάλια είναι:

Star, Alpha, Skai

Τα συμπολιτευόμενα ραδιόφωνα είναι:

Τρείς (3) ΕΡΤ, Real, Flash, 24/7, Κόκκινο. Επαμφοτερίζει ο 9.84

Τα αντιπολιτευόμενα ραδιόφωνα είναι:

Skai, Alpha, Βήμα, επαμφοτερίζει ο 9.84

Από αυτή τη σύντομη καταγραφή καταλαβαίνει κι ο πιο αδαής ότι αυτή η κυβέρνηση έχει περισσότερα ΜΜΕ μαζί της από όσα είχε ο Καραμανλής! Επομένως η κλάψα ότι την πολεμάνε τα Μέσα και η βία που επιτίθεται εναντίον τους είναι για τα σκουπίδια.

Η κλάψα όμως, που συνοδεύεται και από λύσσα γι αυτά που δεν τη λιβανίζουν δεν είναι ψεύτικα συναισθήματα. Η κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχουν την ολοκληρωτική και συνάμα ανήλικη νοοτροπία εκείνου που δεν θέλει και δεν αντέχει την κριτική. Τους συμβαίνουν και τα δύο.

Το δεύτερο ψέμα

Πάμε στο δεύτερο ψέμα στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Μεγάρου. Έγραφε:

«Προχθές φτιάχτηκε η είδηση ότι η Ελλάδα απομονώθηκε στο Eurogroup και ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχτηκε σφοδρή κριτική από συναδέλφους του την ίδια στιγμή που κατά τη συνεδρίαση ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και μια σειρά από κράτη μέλη της ΕΕ έπαιρναν με σαφήνεια τη θέση της Ελλάδας. Την άλλη μέρα, φυσικά, σε όλο τον διεθνή Τύπο απομονωμένος ήταν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε»

Αυτοί που ασχολούνται με τα Μέσα στην Ηρώδου του Αττικού θα ήταν χρήσιμο να κάτσουν στα θρανία να μάθουν να διαβάζουν και να κατανοούν κείμενα, όπως κάναμε στο σχολείο. Ποιο είναι το νόημα της φράσης παιδί μου και ποια η κεντρική ιδέα του κειμένου; Έτσι.

Επειδή υπήρχαν ξένα και ελληνικά Μέσα που μιλούσαν για απομόνωση του κ. Τσακαλώτου και άλλα που μιλούσαν για σύμπλευση. Μέσα που μιλούσαν κατά του Σόιμπλε και άλλα υπέρ. Γιατί συνέβαινε αυτό; Επειδή τα παιδάκια που παίζουν με τα Μέσα στο Μαξίμου δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να λένε ότι ξέρουν πως σε μια συνεδρίαση 40 ανθρώπων υπάρχουν και οι μεν και οι δε. Και κρίνει κανείς ανάλογα με την οπτική του γωνία, τις πηγές του και την εμπειρία του τι έχει γίνει. Και ανάλογα με τη γραμμή του Μέσου του.

Προφανώς η εμπειρία του Μαξίμου με τη δημοσιογραφία είναι από μικρή έως ανύπαρκτη. Και πού να τη μάθουν; Στα κομματικά έντυπα ή στην ΕΡΤ; Ευτυχώς, στην Ελλάδα έχουμε ακόμα πολυφωνία, που δεν καλαρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Προτιμάει τη βία της επιβολής.

Η κωλοτούμπα του πρωθυπουργού

Τέλος, ας δούμε και το ζουμί. Γιατί το ζουμί της επίθεσης Μαξίμου στα Μέσα δεν ήταν επειδή τους έπιασε ο πόνος για την ελευθεροτυπία και για την αλήθεια ή για την αντιπολιτευτική ομοβροντία. Ήταν γιατί τα πυρά για την αποτυχία του Eurogroup έπεσαν επάνω στον πρωθυπουργό. Αυτό είναι το μυστικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί του μπορεί να δέχονται άπειρες επιθέσεις καθημερινά. Είναι αναλώσιμοι. Ο πρωθυπουργός είναι το «μεγάλο κεφάλαιο». Και για το κόμμα, αλλά κυρίως για τον εαυτό του! Πρέπει να μην αποδομείται.

Ποια ήταν η αφορμή; Ότι ο κ Τσίπρας απέρριψε στο Eurogroup μια πρόταση του δρ Σόϊμπλε, αλλά προχτές, μιλώντας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, την ξανάφερε στο τραπέζι! Είπε συγκεκριμένα προχτές:

«Ο στρατηγικός στόχος είναι να μπορέσει η χώρα με το πέρας του 3ου μνημονίου, δηλαδή τον Αύγουστο, να δανείζεται από τις αγορές και κάτι τέτοιο είναι κοντά. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών- και αρνηθήκαμε- πόσο δε μάλλον με μια καλύτερη λύση που διεκδικούμε και διαπραγματευόμαστε».

Και επειδή ξέρουμε ελληνικά, σε αντίθεση μάλλον με τα παιδάκια του Μαξίμου, τα σχόλια περιττεύουν.

Η κωλοτούμπα του πρωθυπουργού είναι ολοφάνερη και όποιος δημοσιογράφος δεν την είδε, δεν την κατάλαβε, δεν την αξιολόγησε και δεν την επεσήμανε δεν είναι δημοσιογράφος. Είτε είναι σε φιλοκυβερνητικό Μέσο είτε όχι.

Το γραφείο προπαγάνδας του Μαξίμου πληρώνεται για να κάνει το μαύρο άσπρο, όπως και όλα τα αντίστοιχα γραφεία. Από αυτό το σημείο μέχρι του σημείου να δίνει και μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας ο κάθε Γκεμπελίσκος, που θυμήθηκε ξαφνικά ότι το συμφέρον της χώρας είναι η σύμπνοια και η… αλήθεια, υπάρχει χάος.

Τα κυβερνητικά στελέχη δεν φημίζονται για την αγάπη τους στην πολυφωνία και για το σεβασμό τους στη γνώμη των άλλων. Αρκετά δεν κρύβουν τη συμπάθειά τους ή την ταύτισή τους με νοοτροπίες βίαιης επιβολής. Δίνοντας τροφή σε βίαιους μηχανισμούς. Αφού δυσκολεύονται να κυβερνήσουν αποτελεσματικά με τα δημοκρατικά μέσα.

Αλλά, είπαμε. «Της κοντής απαυτής της φταίνε οι τρίχες» που θα ‘λεγε και ο αριστοφανικός Χριστιανόπουλος. Και να με συγχωρείτε κι όλας.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης
Δημοσίευση: Μαΐου 29, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Όταν παράγεις βία με το λόγο σου, γεννάς βία στην πράξη"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator