Τα μαντρόσκυλα του PSI

0



Του Νίκου Φιλιππίδη

Ο πρώην διοικητής της Εθνικής τράπεζας Θόδωρος Καρατζάς συνήθιζε να αποκαλεί «μαντρόσκυλα» τις διευθύνσεις και τους ανθρώπους που είχαν ως ευθύνη την παρακαλούθηση και την αξιολόγηση των κινδύνων στις τράπεζες. Τα μαντρόσκυλα μόλις μυρίζονταν κάτι ασυνήθιστο ή κινδύνους που ξεπερνούσαν κάποια όρια «γάβγιζαν» προειδοποιώντας την ανωτέρα διοίκηση.

Αν καταλαβαίνω καλά, ο οικονομικός εισαγγελέας και η υφισταμένη του, αποφάσισαν να ασκήσουν ποινική δίωξη στον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο και τον πρώην Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα και δεκάδες τραπεζικά στελέχη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα, επειδή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 δεν εκτίμησαν τους κινδύνους που οδήγησαν τρία χρόνια μετά στο PSI, δεν λειτούργησαν δηλαδή ως καλά «μαντρόσκυλα».

Το πόρισμα επισημαίνει δε το εξωφρενικό, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αν και γνώριζε την άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας που οδήγησε στο PSI τρία χρόνια μετά, προέβη στις επίδικες αγορές- πωλήσεις, οπότε φέρουν ευθύνη για την ανταλλαγή ομολόγων ύψους 1,9 δισεκ. ευρώ.

Προφανώς.. ο οικονομικός εισαγγελέας ετοιμάζει ανάλογες διώξεις για τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, μην πω για τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή οι οποίοι προφανώς γνώριζαν ακόμα καλύτερα την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μέχρι σήμερα η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τους εισαγγελείς ..γνωρίζαμε ότι μόνο ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, ευθύνονταν για το οικονομικό αποτέλεσμα που οδήγησε το 2010 στο πρώτο μνημόνιο. Προφανέστατα θα έλεγε κάποιος ότι πιθανότατα είτε η τότε κυβέρνηση ευθύνεται για το υψηλό έλλειμμα του 2009 ή ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Ο δεύτερος έχει απαλλαγεί από τις πολλαπλές διώξεις επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι τραπεζίτες από που και ως που;

Με τις διώξεις αυτές πολύ φοβάμαι, ότι οι δικαστικοί λειτουργοί «διέβησαν τον Ρουβίκωνα». Με το σκεπτικό τους φαίνεται να υιοθετούν αστικούς μύθους, οι οποίοι με τον πιο επίσημο τρόπο έχουν απαντηθεί.

Για την ιστορία, το 2009 η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε τα ετήσιας διάρκειας ομόλογα του Κοινού Ταμείου όπου καταθέτουν τα αποθεματικά τους τα Ασφαλιστικά Ταμεία να τα ανταλλάξει με ομόλογα μακροχρόνιας διάρκειας. Μάλιστα πέτυχε πολύ καλύτερη απόδοση πάνω από 6%. Για τις συναλλαγές αυτές η ΤτΕ χρησιμοποίησε την Τράπεζα Πειραιώς η οποία εκείνη την περίοδο ήταν ένας εκ των μεγαλύτερων διαπραγματευτών στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Επίσης, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν γονάτισαν επειδή «κουρεύτηκαν» τα ομόλογά τους, αλλά επειδή χρεοκόπησε το ελληνικό Κράτος. Το Κράτος έδωσε μόνο την τριετία μετά το PSI ως επιχορήγηση 38 δις. ευρώ στα ταμεία και κάθε χρόνο δίνει 12-13 δις. ευρώ, την στιγμή που η ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω του PSI ήταν 13,4 δισ. Ανέλαβε δηλαδή και εγγυήθηκε την καταβολή των συντάξεων στο διηνεκές.

Το λάθος είναι προφανέστατα των τραπεζιτών, οι οποίοι ως ευθέως πληττόμενοι από τα πολιτικά λάθη που οδήγησαν σε δυσθεώρητα ελλείμματα και την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές, δεν αντέδρασαν με τρόπο ανάλογο των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων. Ως γνωστό κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις, ντροπιαστικές συρρικνώσεις των δραστηριοτήτων τους, μεγάλη μείωση προσωπικού και μια ρετσινιά δυσανάλογη των ευθυνών τους έναντι των αντίστοιχων ευθυνών των πολιτικών.

Παρεμπιπτόντως, ο πρώτος που «γάβγισε» το 2009 ξυπνώντας μια ολόκληρη κοινωνία από την ύπνωση της επίπλαστης ευμάρειας, ήταν ο διωκόμενος σήμερα πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος...
Δημοσίευση: Απριλίου 24, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τα μαντρόσκυλα του PSI"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator