Τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την χρηματοδότηση του Podemos από την Βενεζουέλα

0



Τρεις φορές μέσα σε λίγες μέρες επιχείρησε ο Νίκος Παππάς, με δημόσιες τοποθετήσεις του την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποιώντας στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, να «ξεπλύνει» το ισπανικό κόμμα Podemos από τις κατηγορίες για πιθανή χρηματοδότηση από το καθεστώς της Βενεζουέλας.....

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, με μαρτυρίες και ντοκουμέντα, η υπόθεση για τους Podemos παραμένει ανοιχτή για τις Αρχές τόσο στην Ισπανία όσο και στη Βενεζουέλα, διαψεύδοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του κ. Νίκου Παππά. Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία στον «Ελεύθερο Τύπο» του Ισπανού δημοσιογράφου Χαβιέρ Τσικότε, της εφημερίδας «ABC», ο οποίος πρώτος αποκάλυψε το θέμα με τη χρηματοδότηση των Podemos από το καθεστώς της Βενεζουέλας. Οπως εξηγεί ο κ. Τσικότε, η χρηματοδότηση των Podemos έγινε μέσω ενός ινστιτούτου που παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη στο καθεστώς του Τσάβες.

Ο Νίκος Παππάς, απαντώντας την Παρασκευή στη Βουλή, στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον πρωθυπουργό, για το πολύκροτο ταξίδι στη Βενεζουέλα που αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος», επανέλαβε ότι υπάρχει ένα «αφήγημα της άκρας Δεξιάς» ότι «η Αριστερά στην Ευρώπη χρηματοδοτείται με σκοτεινό τρόπο από τη Βενεζουέλα».
Αναληθή στοιχεία

Ο κ. Παππάς, επικαλούμενος στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι:

● Η υπόθεση της πιθανής χρηματοδότησης των Podemos από τη Βενεζουέλα μπήκε στο αρχείο από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

● Ο Ισπανός δημοσιογράφος που αποκάλυψε την υπόθεση για τους Podemos αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 20 χιλιάδων ευρώ.

Και οι δυο ισχυρισμοί του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ανοικτός στην Ισπανία, όπου η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται, όπως τονίζουν δικαστικές πηγές. Ο κ. Παππάς αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης (η περίπτωση γνωστή ως «PISA»), που πράγματι μπήκε στο αρχείο από τη Δικαιοσύνη, αλλά αυτή σε καμία περίπτωση δεν αφορά στο σύνολο της υπόθεσης για τη χρηματοδότηση.

Επιπλέον, ο δημοσιογράφος, στον οποίον αναφέρεται ο κ. Παππάς ότι πλήρωσε πρόστιμο, δεν είναι εκείνος ο οποίος αποκάλυψε την υπόθεση, αλλά ένας άλλος δημοσιογράφος, ο οποίος το 2014, σε τηλεοπτική εκπομπή, αποκάλεσε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας… «μαλ…». Για τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε κατά του επικεφαλής των Podemos ο εν λόγω δημοσιογράφος πράγματι καταδικάστηκε και κατέβαλε αποζημίωση στον Ιγκλέσιας ύψους 20 χιλιάδων ευρώ. Ομως, η συγκεκριμένη ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση της χρηματοδότησης των Podemos. Εναντίον του δημοσιογράφου που αποκάλυψε την υπόθεση της χρηματοδότησης ουδεμία δίωξη έχει ασκηθεί ποτέ και φυσικά δεν έχει πληρώσει καμία αποζημίωση.
Η αλήθεια

Την υπόθεση της πιθανής χρηματοδότης των Podemos από το καθεστώς της Βενεζουέλας αποκάλυψε ο έγκριτος δημοσιογράφος της εφημερίδας «ABC» και καθηγητής πανεπιστημίου κ. Χαβιέρ Τσικότε. Μιλώντας αποκλειστικά στον «Ελεύθερο Τύπο», ο κ. Τσικότε ξεκαθαρίζει πως η υπόθεση, η οποία παραμένει ανοιχτή, «συνιστά τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο», αφού η χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα έχει αποδειχθεί, αλλά μέχρις στιγμής, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τον απλούστατο λόγο ότι η χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα στους ιδρυτές των Podemos έγινε πριν εκείνοι δημιουργήσουν το κόμμα.

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά τα χρησιμοποίησαν στη συνέχεια για να δημιουργήσουν το κόμμα των Podemos. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες. Ο νόμος στην Ισπανία απαγορεύει τη χρηματοδότηση κομμάτων από πηγές του εξωτερικού. Ωστόσο, παρότι η χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα έχει επιβεβαιωθεί με στοιχεία, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία επειδή έγινε πριν από την ίδρυση του κόμματος και μέχρις στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι τα χρήματα αυτά κατέληξαν στα ταμεία των Podemos.

«Το καθεστώς της Βενεζουέλας δεν έδινε χρήματα απευθείας στον Πάμπλο Ιγκλέσιας. Η πληρωμή γινόταν μέσω ενός ινστιτούτου (CEPS), στο οποίο ο Ιγκλέσιας συμμετείχε. Ωστόσο, εκείνος που έπαιρνε κατευθείαν χρήματα ήταν ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, ιδρυτής των Podemos και πρώην νούμερο δυο στο κόμμα, μέχρι που παραιτήθηκε λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης. Ολες αυτές οι πληρωμές είναι αποδεδειγμένες 100%».

Ο Ισπανός δημοσιογράφος ξεκαθαρίζει ότι κανένας δεν έχει διαψεύσει τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι υπήρξε χρηματοδότηση. «Ολα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις σχέσεις Βενεζουέλας-Ιράν-ιδρυτών των Podemos είναι αληθινά και επιβεβαιωμένα. Κανένας δεν τα έχει αμφισβητήσει και κανένας δεν μου έχει κάνει μήνυση ούτε καν με έχει κατηγορήσει για κάτι που έγραψα ή είπα».
Τα ντοκουμέντα

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «ABC», που είχε πρόσβαση σε έγγραφα-ντοκουμέντα, τα οποία αναδημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», το κόμμα Podemos της Ισπανίας χρηματοδοτήθηκε με περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ από το καθεστώς του Ούγο Τσάβες, μέχρι το 2012. Οι Podemos, πάντως, έχουν ξεκαθαρίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο πως δεν έχουν λάβει καμία παράνομη χρηματοδότηση και πως η υπόθεση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκστρατεία των αντιπάλων τους για να πληγεί το κόμμα στην Ισπανία.

Τα στοιχεία-φωτιά δείχνουν ότι η χρηματοδότηση έγινε μέσω ενός ινστιτούτου που είχαν συστήσει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, συνιδρυτές των Podemos, με το όνομα Κέντρο Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών (CEPS), που παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Τα περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, χορηγήθηκαν σε διαφορετικές περιόδους. Η μια δόση χορηγήθηκε το 2008, όπου οι ιδρυτές των Podemos έλαβαν 2,49 εκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ 2009 και 2012 δόθηκαν άλλα 4,2 εκατομμύρια δολάρια.


Στο έγγραφο-ντοκουμέντο που βλέπετε, κάτω δεξιά υπάρχει η υπογραφή του Ούγο Τσάβες, ενώ κάτω αριστερά υπάρχει η υπογραφή και του πρώην υπουργού Οικονομικών Ραφαέλ Ισέα, στην εκταμίευση ποσού 1.850.700 ευρώ το έτος 2008. Σε άλλο έγγραφο ο Ισέα, σύμφωνα με την «ABC», αιτιολογεί την εκταμίευση αυτού του ποσού αναφέροντας: «Η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση του οργανισμού με την οποία υπάρχει σύμβαση, επιτρέπει την ενίσχυση των δεσμών με αναγνωρισμένους εκπροσώπους της αριστερής διανόησης, βασικά αντικαπιταλιστικής, όπου στην Ισπανία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συμφωνίες με πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικά κινήματα, προωθώντας σε αυτή τη χώρα πολιτικές αλλαγές ακόμη πιο συγγενείς με την μπολιβαριανή κυβέρνηση».

Η αιτιολογία για την εκταμίευση του ποσού αποκαλύπτει ξεκάθαρα την πρόθεση της Βενεζουέλας να προκαλέσει πολιτικές αλλαγές στην Ισπανία μέσω της χρηματοδότησης του εν λόγω φορέα, ο οποίος στη συνέχεια θα έπαιρνε τη μορφή πολιτικού σχηματισμού που θα διεκδικούσε ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως και έγινε.
Εγγραφα του Ινστιτούτου CEPS από την περίοδο που δρούσε στη Βενεζουέλα, που υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της η αντιπολίτευση και δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, δείχνουν ότι οι ιδρυτές των Podemos συμβούλευαν, μεταξύ άλλων, το καθεστώς πώς να διώκει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πώς να χρησιμοποιεί προπαγανδιστικά μέσα για να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο.
Η κατάθεση Ισέα

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τσάβες, Ραφαέλ Ισέα, που διαφώνησε με το καθεστώς, κατάφερε να διαφύγει από τη Βενεζουέλα και έχει βρει καταφύγιο στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας. Η ισπανική Δικαιοσύνη ζήτησε τη συνδρομή των Αρχών των ΗΠΑ και έστειλε δικαστές για να πάρουν κατάθεση από τον πρώην υπουργό του καθεστώτος της Βενεζουέλας.

Ο Ραφαέλ Ισέα, με την κατάθεση που έδωσε, το έγγραφο της οποίας αναδημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», ουσιαστικά «καίει» το κόμμα της Αριστεράς στην Ισπανία, αφού βεβαιώνει ότι πράγματι το καθεστώς του Ούγο Τσάβες έδωσε χρηματοδότηση 7 εκατομμύρια ευρώ στο κόμμα, μέσω του ινστιτούτου των Ιγκλέσιας και Μονεδέρο.

Ο πρώην υπουργός, αφού επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του εγγράφου που φέρει και την υπογραφή του Τσάβες, μεταξύ άλλων αναφέρει στην κατάθεσή του, που έδωσε στις 12 Απριλίου 2016: «Ενα μέρος των χρηματοδοτήσεων εμφανίζονται σε λογαριασμό του υπουργείου Λαϊκής Εξουσίας, τις οποίες ο πρόεδρος είχε εγκρίνει, αλλά είναι πιθανό να έγιναν πληρωμές και με άμεσο τρόπο, μέσω άλλων υπουργείων και οργανισμών της κυβέρνησης της Βενεζουέλας από τον προϋπολογισμό που είχε».

Ο Ισέα κατονομάζει τους Πάμπλο Ιγκλέσιας, Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, Ινίγο Ερεχόν και Χόρχε Βεστρίνχε (ηγετικά στελέχη των Podemos) ότι «από το 2007» επισκέπτονταν τη Βενεζουέλα «συχνά, συμμετέχοντας σε συναντήσεις και προγράμματα πολιτικής διαμόρφωσης, τα οποία διαχειρίζονταν διάφορα υπουργεία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας».

Ο Ισέα ζήτησε προστασία από τις ΗΠΑ, αφού χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως πολιτικό κρατούμενο, επειδή κατήγγειλε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη της Βενεζουέλας ότι σχετίζονται «με τη διακίνηση ναρκωτικών και την τρομοκρατία».

Δικαστικές πηγές της Ισπανίας τονίζουν στον «Ελεύθερο Τύπο» πως η υπόθεση των Podemos «παραμένει ανοιχτή στην Ισπανία, ιδίως η αστυνομική έρευνα. Επίσημα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι νέο προς διερεύνηση. Αν όμως προκύψει οποιοδήποτε νέο στοιχείο, ο φάκελος θα ανοίξει ξανά».
Στο αρχείο

Η υπόθεση, που μπήκε στο αρχείο από τη Δικαιοσύνη της Ισπανίας, αφορά μία μόνο συγκεκριμένη καταγγελία για χρηματοδότηση των Podemos από τη Βενεζουέλα και το Ιράν, βασισμένη σε ένα ντοκουμέντο γνωστό ως «PISA» (Pablo Iglesias sociedad anonima), του οποίου αμφισβητήθηκε η γνησιότητα. Ο δικαστής Αλεχάνδρο Αμπασκάλ έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι παρόμοια καταγγελία της Οργάνωσης «Καθαρά Χέρια» είχε μπει στο αρχείο από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, αφού και εκείνη η καταγγελία είχε βασιστεί στο ίδιο ντοκουμέντο.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» είναι σε θέση να γνωρίζει πως εσχάτως ένας άλλος Ισπανός δημοσιογράφος, ο Εδουάρδο Ινα, ο οποίος δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από το δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας, διοχέτευσε πληροφορίες στον Τύπο για χρήματα που υποτίθεται πως είχε πάρει με άμεσο τρόπο ο Ιγκλέσιας από τη Βενεζουέλα, οι οποίες αποδείχθηκαν ανακριβείς. Ωστόσο, εναντίον του δεν υποβλήθηκε μήνυση ούτε έχει ασκηθεί κάποια δίωξη. Οι περιπτώσεις αυτές ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με την ουσία της υπόθεσης της πιθανής χρηματοδότησης των Podemos από το καθεστώς της Βενεζουέλας αλλά ούτε και σχετίζονται με τα ντοκουμέντα-φωτιά που αποδεικνύουν ότι υπήρξε χρηματοδότηση του ινστιτούτου που είχαν δημιουργήσει οι ιδρυτές των Podemos.
Ο Ισπανός δημοσιογράφος που έβρισε τον Ιγκλέσιας

Ο δημοσιογράφος που καταδικάστηκε για εξύβριση και προσβολή της προσωπικότητας του Πάμπλο Ιγκλέσιας και υποχρεώθηκε να του καταβάλει αποζημίωση 20 χιλιάδων ευρώ, είναι ο Αλφόνσο Ρόχο, ο οποίος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής τους αντιπαράθεσης τον είχε αποκαλέσει «μαλ…» και «τομάρι», καθώς, όπως υποστήριξε, «έπαιρνε χρήματα από τα καθεστώτα που δολοφονούν», όπως της Βενεζουέλας και του Ιράν.
Ανοιχτή η υπόθεση και στη Βενεζουέλα

Η υπόθεση της πιθανής χρηματοδότησης των Podemos στην Ισπανία από το καθεστώς του Ούγο Τσάβες παραμένει ανοικτή και στη Βενεζουέλα. Στο έγγραφο που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», βλέπετε την έκθεση που συνέταξε η ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου της Βενεζουέλας για την πιθανή χρηματοδότηση των Podemos. Η αντιπολίτευση, μετά την έρευνα που έχει διενεργήσει, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες πράγματι έχει χρηματοδοτήσει κόμματα και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο με σκοπό να «εξαγάγει» τη λεγόμενη μπολιβαριανή επανάσταση.

Η έκθεση έχει τίτλο: «Χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στο πολιτικό κόμμα της Ισπανίας Podemos» και κάνει λόγο για ποσό 7.168.090 δολαρίων που έδωσε η κυβέρνηση Τσάβες στους ιδρυτές των Podemos.

Μάλιστα, όπως μου είχε πει σε συνέντευξη που μου είχε δώσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής, Αλφόνσο Μαρκίνα, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε χρησιμοποιήσει τεράστια ποσά από τα έσοδα από τις πωλήσεις του πετρελαίου για να χρηματοδοτήσει «κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική αλλά και κόμματα και πολιτικά κινήματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς». Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο βάζει συνεχώς προσκόμματα στο έργο της Επιτροπής και οι δικαστικές Αρχές (που ελέγχονται από τον Μαδούρο) δεν είναι διατεθειμένες να ασκήσουν διώξεις εναντίον αξιωματούχων που πιθανώς εμπλέκονται στις παράνομες χρηματοδοτήσεις.
«Ακριβές συμβουλές»

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και πρόεδρος της ανεξάρτητης Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, Φρέντι Γκεβάρα, αναφερόμενος στην υπόθεση της χρηματοδότησης των Podemos, δήλωσε πως «οι συμβουλές των Podemos στη Βενεζουέλα είναι οι πιο ακριβές στον πλανήτη»! Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo» υποστήριξε: «Δεν μιλάμε για ένα κατασκευαστικό έργο, αλλά για μια συμβουλευτική υποστήριξη. Είναι οι πιο ακριβές ιδέες στον πλανήτη Γη»!

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iasonasvel@yahoo.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δημοσίευση: Απριλίου 10, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την χρηματοδότηση του Podemos από την Βενεζουέλα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator