Μπορεί η Λεπέν να κερδίσει τις εκλογές;

0



Ο κεντρώος Μακρόν - και πρώην προστατευόμενος του Φρανσουά Ολάντ - κέρδισε την Κυριακή την Λεπέν και έγινε το φαβορί για να γίνει ο επόμενος γάλλος πρόεδρος. Ωστόσο, οι υποψήφιοι βρίσκονται αντιμέτωποι μεταξύ τους δύο φορές κατά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Ο πρώτος γύρος έχει πλέον τελειώσει και, ως οι δύο υποψήφιοι με τα υψηλότερα ποσοστά στον πρώτο γύρο, οι Λεπέν και Μακρόν θα αντιμετωπίσουν τώρα το δεύτερο γύρο, στις 7 Μαΐου.

Ο Μακρόν αναμένεται ακόμη ευρέως ότι θα είναι σε θέση να χτίσει μια ευρύτερη βάση ψηφοφόρων από την αντισυστημική Λεπέν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους υποστηρικτές του πρώτου γύρου του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν και του ακροαριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν, οι οποίοι συγκέντρωσαν το 39,5 τοις εκατό των ψήφων, αναμένεται να στραφούν τώρα στον Μακρόν. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν φαίνεται να προσελκύει την πλειοψηφία αυτών των ψηφοφόρων, κάτι που τον βοηθά να νικήσει τη Λεπέν με διαφορά περίπου 30 μονάδων.

Οι ειδικοί λένε ότι μια καλή προσέλευση και η πειστική νίκη του Μακρόν στον πρώτο γύρο θα κάνουν πολύ δύσκολη τη μάχη για την Λεπέν. Ο Εντουάρντ Λεσέρφ της δημόσιας εταιρείας δημοσκοπήσεων Kantar δήλωσε στην Telegraph: "Η δύναμη του Μακρόν είναι ότι ακόμα κι αν δεν είναι η πρώτη επιλογή για το 50% των ψηφοφόρων του πρώτου γύρου, των οποίων οι προτιμώμενοι υποψήφιοι αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο, εξακολουθεί να θεωρείται αποδεκτός από πολλούς από αυτούς, ενώ η Μαρίν Λεπέν όχι".

Πού θα πάνε οι υπόλοιποι ψηφοφόροι των άλλων υποψηφίων;

Ενώ οι Μακρόν και Λεπέν έχουν τραβήξει την προσοχή προχωρώντας στο δεύτερο γύρο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι λιγότεροι από τους μισούς Γάλλους ψηφοφόρους υποστήριξαν αυτούς τους δύο υποψηφίους. Ο Μακρόν προσέλκυσε 23,8% των ψήφων, ενώ η Λεπέν κατέγραψε 21,4%. Αυτό αφήνει περίπου το 55 τοις εκατό των ανθρώπων που ψήφισαν στο πρώτο γύρο χωρίς τους προτιμώμενους υποψήφιους τους. Το ποσοστό αυτό δεν ξεπέρασε το 50% από το 2002, όταν οι Ζακ Σιράκ και Ζαν-Μαρί Λεπέν ήταν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι στον πρώτο γύρο, κερδίζοντας μόλις 36,7 τοις εκατό των ψήφων μεταξύ τους.

Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των φετινών εκλογών θα αποφασιστεί από τον τρόπο που θα ψηφίσει στις 7 Μαΐου το 55% που ο προτιμώμενος υποψήφιος τους δεν πέρασε. Η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Ifop στο τέλος της περασμένης εβδομάδας δείχνει ότι ο Μακρόν -ένας κεντρώος- θα πρέπει να επωφεληθεί από αυτό το τοπίο. Πιθανότατα θα προσελκύσει ένα ευρύτερο φάσμα ψηφοφόρων σε σύγκριση με τη Λεπέν, τραβώντας τους αριστερούς ψηφοφόρους από τον Αμόν και τον Μελανσόν καθώς και αυτούς που κλίνουν προς τα δεξιά και ψήφισαν τον Φιγιόν στον πρώτο γύρο.

Ο Φρανσουά Φιγιόν κατέκτησε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο της Κυριακής με 19,9% των ψήφων και δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τον Μακρόν. Η δημοσκόπηση της Ifop υποδηλώνει ότι το 42% των υποστηρικτών του Φιγιόν θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις συμβουλές του υποψηφίου τους αλλά το 31% θα μεταβεί στη Λεπέν.

Ενώ το 51 τοις εκατό των υποστηρικτών του Μελανσόν δήλωσαν ότι θα μεταβούν στον Μακρόν στο δεύτερο γύρο, μόλις 12 τοις εκατό δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τη Λεπέν με το υπόλοιπο 37% να προτιμά την αποχή. Ο ακροαριστερός υποψήφιος αρνήθηκε να στηρίξει τον μακρόν, δίνοντας μια μικρή ευκαιρία στο Εθνικό Μέτωπο να κερδίσει κάποιους από την ευρωσκεπτική αριστερά.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Λεπέν θα πρέπει να πείσει πολλούς ψηφοφόρους το επόμενο δεκαπενθήμερο να αλλάξουν γνώμη και να υποστηρίξουν την προσφορά της.

Θα μπορούσε να κερδίσει η Λεπέν;

Τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και οι bookmakers πιστεύουν ότι είναι πολύ απίθανο να μπορέσει η Λεπέν να νικήσει τον Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Όμως, οι δημοσκοπήσεις και οι bookmakers έχουν κάνει λάθος αρκετά πρόσφατα, και αυτή η εκροή είναι άνευ προηγουμένου λόγω της έλλειψης παραδοσιακών υποψηφίων.

Το κόμμα του Μακρόν, En Marche!, είναι μια ολοκαίνουργια προσφορά η οποία έχει μέχρι στιγμής προσελκύσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων. Αλλά, χωρίς ιστορία πίσω του, είναι δύσκολο να πούμε πόσο ισχυρή είναι αυτή η στήριξη.

Δεν είναι επίσης σαφές πώς - σε περίπτωση νίκης - ο Μακρόν θα μπορούσε να κυβερνήσει την Γαλλία αποτελεσματικά δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει εκπροσώπους στην Εθνοσυνέλευση ή τη Γερουσία.

Μερικοί έχουν προβλέψει ότι τα υψηλά ποσοστά αποχής στις γαλλικές εκλογές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Λεπέν. Σε αντίθεση με τους οπαδούς του Μακρόν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όσοι λένε ότι θα ψηφίσουν τη Λεπέν είναι σίγουροι για την ψήφο τους. Αυτό σημαίνει ότι τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας και απάθειας θα μπορούσαν να ωφελήσουν την ακροδεξιά ηγέτιδα.

Ο Μακρόν θα στηριχτεί σε εκείνους που ψήφισαν τον Φιγιόν, τον Μελανσόν και τον Αμόν στον πρώτο γύρο - αλλά το 37% των ψηφοφόρων του Μελανσόν, για παράδειγμα, δήλωσαν ότι θα απέχουν στον δεύτερο γύρο. Έτσι, παρόλο που η νίκη της Λεπέν είναι πολύ απίθανη, η ομάδα της θα ελπίζει ότι μπορεί να έχει μια μικρή πιθανότητα εάν ο Μακρόν δεν εμπνεύσει τους ψηφοφόρους να προσέλθουν. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι απίθανο - χωρίς σημάδια χαμηλής συμμετοχής ή "εκτόξευσης" της Λεπέν.

Ο Λεσέρφ της Kantar είπε ότι η Λεπέν θα είχε περισσότερες πιθανότητες νίκης στον τελικό γύρο, εάν υπήρχε χαμηλή προσέλευση στον πρώτο. "Αυτό θα άφηνε ένα απόθεμα ψηφοφόρων που θα μπορούσε να κινητοποιηθεί στον δεύτερο γύρο, αλλά αυτό δεν συνέβη καθώς η συμμετοχή του πρώτου γύρου ήταν υψηλή, σχεδόν 80 τοις εκατό".

Πρόσθεσε ότι εάν είχε τερματίσει πρώτη στον πρώτο γύρο, αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερους ψηφοφόρους να την υποστηρίξουν, αλλά ήρθε δεύτερη.

Μια νίκη για την Λεπέν θα ήταν πιο πιθανή εάν αντιμετώπιζε "έναν πολωτικό υποψήφιο" στον τελικό γύρο, όπως ο Φιγιόν που έχει πληγεί από τα σκάνδαλα ή ο υποστηριζόμενος από τους κομμουνιστές Μελανσόν. "Μόνο το ένα τρίτο όσων ψήφισαν τον Φιγιόν θα μπουν στον πειρασμό να ψηφίσουν την Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο, ενώ οι υπόλοιποι θα ψηφίσουν υπέρ του Μακρόν ή θα απέχουν" δήλωσε ο Λεσέρφ.

telegraph.co.uk
Δημοσίευση: Απριλίου 27, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μπορεί η Λεπέν να κερδίσει τις εκλογές;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator