Γενέθλια με κόλλυβα, σύντροφε...

0


Του Κώστα Στούπα

Αισίως ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει αυτές τις μέρες δυο χρόνια στην εξουσία και προσεγγίζει το μέσο όρο της διάρκειας των μνημονιακών κυβερνήσεων μετά το 2010.

Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 και παρέδωσε στον Λουκά Παπαδήμο στις 11 Νοεμβρίου του 2011. Η κυβέρνηση Σαμαρά ορκίστηκε τον Ιούνιο του 2012 και εξέπνευσε τυπικά στα τέλη του 2014 και ουσιαστικά στα μέσα μετά τις Ευρωεκλογές όταν διεφάνη το ρεύμα που οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Κοινός παρανομαστής όλων των κυβερνήσεων μετά το 2009 είναι πως κέρδισαν τις εκλογές με παρόμοια ρητορική και μετά έκαναν τα αντίθετα. Λεφτά υπάρχουν, υποσχόταν ο Γ. Παπανδρέου. Με αντιμνημονιακή ρητορική ξεκίνησε και εν συνεχεία με "Ζάππεια" κέρδισε ο Α. Σαμαράς.

Σκίσιμο των μνημονίων και επιστροφή στις συνθήκες ευημερίας με δανεικά, με ένα άρθρο και ένα νόμο, υποσχόταν ο Αλέξης Τσίπρας που αποδείχθηκε περισσότερο ψευδόμενος όλων της περιόδου των τελευταίων ετών αλλά και ενδεχομένως της ελληνικής ιστορίας (αρχαιότερης και νεότερης...).

Αν η θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετρήσει από τον Ιανουάριο του 2015, έχει συμπληρώσει το μέσο όρο των 24-25 μηνών. Αν μετρήσει από το Σεπτέμβριο του 2011 που πήρε φρέσκια μνημονιακή εντολή, μετρά 16 μήνες και χρειάζονται άλλοι 8 μέχρι να φτάσει στο μέσο όρο τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Αυτό που συνέβη όλα αυτά τα χρόνια μετά τη χρεοκοπία του 2010 ήταν οριζόντιες μειώσεις συντάξεων και απανωτές αυξήσεις φόρων που είχαν σαν αποτέλεσμα τα κρατικά έσοδα να μείνουν περί τα 45-50 δισ. ευρώ όσα και πριν τη χρεοκοπία όταν το ΑΕΠ ήταν στα 240 δισ. ευρώ, ενώ τώρα έχει πέσει περί τα 180 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο έγκλημα της περιόδου μετά τη χρεοκοπία του 2010, για το οποίο ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, ήταν και είναι η συνέχιση της συνταξιοδότησης προνομιούχων ομάδων του πελατειακού-κομματικού κράτους σε ηλικίες μεταξύ 50-60 ετών...

Οι ασφυκτικές αυτές συνθήκες μετά το 2010 οδήγησαν περί τις 500.000 Έλληνες, το πιο δυναμικό, μορφωμένο και επαγγελματικά εξειδικευμένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας να μεταναστεύσει. Οι 500.000 στα 10 εκατ. αποτελούν το 5% του πληθυσμού.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη "γενοκτονία" που υπέστη ο ελληνισμός στην ιστορία. Μετά τον πόλεμο η μετανάστευση αφορούσε ανειδίκευτο προσωπικό χαμηλής μόρφωσης ενώ το νέο μεταναστευτικό κύμα αφορά τον "αφρό" της ελληνικής κοινωνίας.

Η εξοντωτική αύξηση φόρων και εισφορών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί των ελεύθερων επαγγελματιών και νέων επιστημόνων αναμένεται να εντείνει το ρεύμα φυγής, όσων μπορούν να φύγουν από τον φορολογικό θάλαμο αερίων του πελατειακού ελληνικού κράτους.

Η συμπλήρωση των δυο χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε στην επιδείνωση των κακοδαιμονιών του μεταπολιτευτικού πελατειακού κράτους.

Αν και ο κ. Τσίπρας έπαιξε με υποσχέσεις για πάταξη της διαφοράς και του παρασιτισμού τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο της διακυβέρνησής του η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά που ανακοινώθηκαν προχθές δείχνουν πως το 2016 υπήρξε επιδείνωση καθώς η χώρα μας κατετάγη στην 69η θέση από την 58η το 2015.

Στα 7 χρόνια της ελληνικής χρεοκοπίας μετά το 2010, η μοναδική περίοδος που εφαρμόστηκαν κάποιες μεταρρυθμίσεις ήταν κυρίως η πρώτη περίοδος επί Γ. Παπανδρέου. Τότε ήταν που εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις όπως η Διαύγεια, η open gov, o Καποδίστριας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενιαία αρχή πληρωμών δημοσίου, Ενιαίο Κέντρο Πληρωμής συντάξεων κλπ.

Κατά την τελευταία διετία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί φιλότιμες προσπάθειες να ακυρώσει μεταρρυθμίσεις που βλάπτουν το πελατειακό κράτος, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρεί να βλάψει καίρια θεσμούς όπως η δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία του τύπου.

Τα δεύτερα γενέθλια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν την Ελλάδα στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 7-8 ετών.

Οι καταθέσεις στις τράπεζες παραμένουν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 8ετίας όπου μειώθηκαν από 230 δισ. στα 125 δισ. περίπου.

Οι τράπεζες μετά από 3 ανακεφαλαιοποιήσεις παραμένουν "ζόμπι" και εξαρτημένες από το σύστημα παροχής έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ, τον ELA, κατά 40-50 δισ. ευρώ περίπου.

Τα Capital Controls που επιβλήθηκαν μετά τις "παλαβομάρες" λόγω αυταπατών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, παραμένουν σε ισχύ...

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πλεόνασμα κρατικών εσόδων αλλά αυτό δεν είναι βιώσιμο γιατί δεν συνδυάζεται με οικονομική ανάπτυξη και αύξηση καταθέσεων.

Αντιθέτως, η αύξηση των ανεξόφλητων οφειλών προς το δημόσιο ταμείο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 110-120 δισ. ευρώ αποτελούν δείγμα του επερχόμενου αδιεξόδου. Οι φορολογούμενοι που έχουν ανεξόφλητες οφειλές προς το δημόσιο από 2,5 εκατ. το 2014 το 2016 έχουν ξεπεράσει τα 4,3 εκατ. σε σύνολο 6 εκατ. φορολογικών μητρώων περίπου.

Αν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδεχτούν τυχεροί η χώρα δεν θα σκάσει στα χέρια τους. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα χρεωθούν τις βαριές ευθύνες που φέρουν ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση.

Για όλα αυτά, τα δεύτερα γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μοιάζουν περισσότερο με εκδήλωση που αντί για κουφέτα πρέπει να μοιραστούν κόλλυβα...

kostas.stoupas@capital.gr
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 26, 2017

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Γενέθλια με κόλλυβα, σύντροφε..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator