Ανασχηματισμός: Ποιοι φεύγουν και ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση

0



Ζήτημα ακόμη και ωρών θεωρείται πλέον το νέο κυβερνητικό σχήμα. Με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά, τόσο για τα πρόσωπα όσο και για τη δομή της νέας κυβέρνησης, θεωρείται δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός -που είχε Σ/κ συνεχείς επαφές με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη- αναζητεί λύσεις που θα αναστρέψουν την εικόνα δυσαρέσκειας που δείχνει να παγιώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο της αναβάθμισης νέων, τόσο σε ηλικία όσο και σε εμπειρία, στελεχών με την παράλληλη «μετακόμιση» κορυφαίων ονομάτων του ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να τοποθετήσει «καμικάζι» από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα (και όχι μόνο) σε κρίσιμα υπουργεία, στοχεύοντας στην τοποθέτηση στελεχών που δεν θα λαμβάνουν υπόψη τους τις εσωκομματικές ισορροπίες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί με κάθε τρόπο η υπουργοποίηση στελεχών που θα υποδηλώνουν την αντιστοίχηση με την κοινωνία και τη διεύρυνση της πολιτικής επιρροής της κυβέρνησης στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο Πρωθυπουργικό Γραφείο είναι η δημόσια παρέμβαση την Παρασκευή της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, η οποία, ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες, προανήγγειλε τον ανασχηματισμό με την αξιοποίηση και εξωκοινοβουλευτικών αλλά και αρκετών νέων προσώπων.

«Θέμα 24ώρων»

Μάλιστα, παρότι σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα αποφασίσει τον χρόνο και το εύρος των αλλαγών, δεν απέφυγε να προσθέσει ότι η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά με την εκλογή Γραμματέα και της νέας Πολιτικής Γραμματείας κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. «Ο ανασχηματισμός είναι θεμιτός και αναγκαίος και θέμα 24ώρων», τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, κάνοντας λόγο για τη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να ανακατέψει την τράπουλα και η κυβέρνησή του να προχωρήσει απερίσπαστη στην υλοποίηση των κεντρικών στόχων για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση και στη ρύθμιση για το χρέος μέχρι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Ετσι, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα συγκάλεσε μυστική σύσκεψη όπου συμμετείχαν υπουργοί και στελέχη. Εκεί ζήτησε τις προτάσεις τους για τη σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας και όταν άκουσε από κυβερνητικό να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην ηγετική ομάδα του κόμματος, ρώτησε με νόημα «μα καλά, ξέρεις ότι θα είσαι υπουργός;».

Αμέσως μετά, πάντως, η κουβέντα συνεχίστηκε επί όλων των ανοικτών θεμάτων.

Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει στα χέρια του το σύνολο των αποφάσεων, τις οποίες θα αρχίσει να ξεδιπλώνει αφού προηγουμένως απαντήσει στα διλήμματα σχετικά με την ύπαρξη ή όχι πολιτικών κύκλων, το σπάσιμο υπουργείων και την αναβάθμιση άλλων - για παράδειγμα το υπουργείο Μετανάστευσης θα αποκτήσει εκτός από κέλυφος και αρμοδιότητες.

Αρκετά στελέχη εισηγήθηκαν, άλλωστε, στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει αμέσως μετά την κομματική κάλπη και να μην αφήσει για αργότερα την υλοποίηση της απόφασής του.

Σημαντικές αλλαγές κατ' αρχάς λέγεται ότι προετοιμάζει στον ευρύτερο οικονομικό κύκλο. Σταθερός στη θέση του παραμένει, βέβαια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο Αλ. Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει τη θέση του αντιπροέδρου που εποπτεύει το ΚΥΣΟΙΠ, τη στιγμή που το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, θα είναι εκ των υποψηφίων για την Πολιτική Γραμματεία. Αν ισχύσει επίσης κίνηση αποχώρησης του Γιώργου Σταθάκη, ακούγεται ότι θα αναβαθμιστεί σε θέση υπουργού ο νυν υφυπουργός για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, και ίσως ο εκ της νέας γενιάς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Στάικος (νυν πρόεδρος Οργανισμού). Στο ίδιο υπουργείο εκτιμάται ότι θα παραμείνουν οι κυρίες Ελενα Κουντουρά και Θεοδώρα Τζάκρη, εκτός και με την αλλαγή της δομής ανακατευτεί περαιτέρω η τράπουλα.

Το υπουργείο Εργασίας, τα θέματα του οποίου είναι στην προθήκη τους ενδιαφέροντος λόγω της δεύτερης αξιολόγησης, μάλλον θα διατηρήσει σχεδόν την ίδια πολιτική ηγεσία. Εκτός και αν με αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού μετακομίσει σε θεσμικό υπουργείο ο Γ. Κατρούγκαλος και αποκτήσουν άλλα καθήκοντα οι κυρίες Θεανώ Φωτίου, Ράνια Αντωνοπούλου και ο υφυπουργός Α. Πετρόπουλος.

Στο υπουργείο Υγείας

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί το πλαίσιο αλλαγών στο υπουργείο Υγείας, καθώς κυβερνητικοί λένε ότι μετά την εκλογή τους στην πρώτη δεκάδα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ οι κ. Ξανθός και Πολάκης ή θα παραμείνουν ως δίδυμο ή θα αξιοποιηθούν σε άλλο πόστο. Για το υπουργείο Υγείας ακούστηκαν δε τα ονόματα του Π. Κουρουμπλή και της Ολγας Γεροβασίλη.

Το Εσωτερικών ούτως ή άλλως θα σπάσει σε αυτόνομο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με πιθανή τότε την αναβάθμιση του Ν. Τόσκα.

Ο αναπληρωτής για θέματα Δημόσιας Διοίκησης Χριστόφορος Βερναρδάκης ενδέχεται να αναβαθμιστεί, ενώ ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας μπορεί να είναι ένα από τα κυβερνητικά στελέχη στη νέα ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Το αναβαθμισμένο μεταναστευτικό υπουργείο δεν αποκλείεται να αναλάβει ο κ. Μουζάλας ή ο κ. Βίτσας.

Δεν αποκλείεται η αναβάθμιση της Σίας Αναγνωστοπούλου. Παραμένει ο Κ. Φωτάκης στην Ερευνα, ενώ εκτός κυβέρνησης και του υπουργείου θα βρεθεί ο Θ. Πελεγρίνης.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος θα βρεθούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επίσης ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Θ. Δρίτσας, ο Αρ. Μπαλτάς και ο Β. Αποστόλου - από το Περιβάλλοντος, το Ναυτιλίας, το Πολιτισμού και το Αγροτικής Ανάπτυξης αντίστοιχα. Στόχος του πρωθυπουργού, υπενθυμίζει συνομιλητής του, είναι οι υπουργοί να μπορούν να υπηρετήσουν χωρίς σημαντικές διαφωνίες τον ευρύτερο σχεδιασμό στην κρίσιμη συγκυρία αλλά και να δοθεί ευκαιρία και σε νέα στελέχη.

Ειδικές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για την παραμονή του Ν. Κοτζιά ενώ ο κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος παραμένει στο υπουργείο του και θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό για πιθανές αλλαγές ή την παραμονή των στελεχών του κόμματός του στην κυβέρνηση. Αναβαθμισμένο ρόλο ακούγεται ότι θα έχει ο αν. υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, αποχωρεί ο Δ. Μάρδας (ακούγεται ορισμός της Μ. Ξενογιαννακοπούλου), παραμένει ο Γ. Αμανατίδης. Στο Δικαιοσύνης ενδέχεται η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη.

Στη «λίστα» με τα νέα πρόσωπα, από την ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αλλά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, αναμένονται εκπλήξεις. Συζητήθηκε η αξιοποίηση της Ρένας Δούρου, του Δ. Παπαδημούλη, του Κ. Ζαχαριάδη, του Δ. Τζανακόπουλου και βουλευτών, όπως οι κ. Μεϊκόπουλος, Μπάρκας, Σεβαστάκης, Γάκης, Συρμαλιένος, Φάμελλος, Μαντάς, Σαντορινιός, οι κυρίες Νίνα Κασιμάτη, Ο. Τελιγιορίδου, Φωτεινή Βάκη κ.ά.

Το σενάριο ...εξπρές

Οι γνωρίζοντες λένε επίσης ότι η ανακοίνωση και η ορκωμοσία του νέου σχήματος συζητείται να προηγηθεί της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες - σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να γίνει αύριο ή μεθαύριο (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και για την παρέλαση).

Με πληροφορίες από Εθνος
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 24, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ανασχηματισμός: Ποιοι φεύγουν και ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator