Παραδόθηκε το πιστοποιητικό γνησιότητας για τη Φάβα Φενεού

0





«Είναι εντυπωσιακό ότι η φάβα Φενεού καλλιεργείται στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα. Χαιρόμαστε που τη συμπεριλάβαμε στη λίστα με τα 269 προστατευόμενα προϊόντα». Με τη δήλωση αυτή ξεκίνησε τη σύντομη ομιλία του ο Επίτροπος Γεωργίας,Φιλ Χόγκαν, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου για την επίσημη παράδοση του πιστοποιητικού αναγγελίας της φάβας Φενεού ως προϊόν ΠΓΕ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για ένα προϊόν όπου οι παραγωγοί στην ορεινή Κορινθία εφαρμόζουν ειδικές καλλιεργητικές τεχνικές και θα είναι ευαίσθητη η Κομισιόν και γι’ αυτό το προϊόν σε συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου», σημείωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν και πρόσθεσε: «το σύστημα προστατευόμενων ενδείξεων της ΕΕ αναγνωρίζεται και προστατεύεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συμφωνίες με τον Καναδά (CETA) και τις χώρες της Νότιας Αφρικής ήταν επιτυχημένες σ’ αυτό το κομμάτι και το ίδιο θα κάνουμε και στις υπόλοιπες συμφωνίες όπως και σ’ αυτή με τις ΗΠΑ».

Αποστόλου: Μετά το όνομα έρχονται και οι ευθύνες για Κομισιόν

Με τη σειρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σημείωσε: «Αυτός που δίνει το όνομα στο προϊόν φέρει και την ευθύνη για την υπεράσπισή του. ΠΟΠ προϊόντα μας αδικήθηκαν σε συμφωνίες με τρίτες χώρες. Τώρα με την αναγνώριση της φάβας Φενεού ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης πολλαπλασιάζονται οι ευθύνες. Θα βρεθούμε μπροστά και σε όποιες άλλες συμφωνίες θελήσουν να αδικήσουν προστατευόμενα προϊόντα. Στον αγώνα μας θα έχουμε σύμμαχο τον Φιλ, που είναι άξιος μαχητής». Όσον αφορά τη συμφωνία με τις χώρες της Νότιας Αφρικής, ο Αποστόλου ευχαρίστησε τον Επίτροπο Γεωργίας για το γεγονός ότι μετά από 4-5 συναντήσεις απέσπασε από αυτόν τη δήλωση-δέσμευση μέσα στο μεσοδιάστημα να αναθεωρήσουν τη συμφωνία ως προς την κατεύθυνση της πλήρους προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων.
«Ο Φιλ θα είναι σύμμαχός μας, δίπλα μας και θα έχουμε υπεράσπιση των προϊόντων μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ακόμα, ο Βαγγέλης Αποστόλου σημείωσε ότι «έχουμε πλούσια χλωρίδα, το ανάγλυφο της χώρας μας είναι τέτοιο που τα αγροτικά μας προϊόντα έχουν τα εχέγγυα για να αναδειχθούν σε ΠΟΠ/ΠΓΕ». Για τη φάβα Φενεού επεσήμανε ακόμη ότι έχει υψηλή διατροφική αξία και αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής. Ενώ, για άλλη μια φορά ανέφερε ότι: «Είναι μονόδρομος η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος των πρώτων υλών και των αγροτικών μας προϊόντων για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σταματόπουλος: Στόχος οι ανταγωνιστικές τιμές

Ως επιβράβευση της συνέπειας, της επιμονής και της υπομονής των τοπικών καλλιεργητών του Φενεού αλλά και της Στυμφαλίας χαρακτήρισε την αναγνώριση από την ΕΕ της φάβας Φενεού ως προϊόν ΠΓΕ, ο δήμαρχος Σικυωνίων Κορινθίας, Σπύρος Σταματόπουλος. Εξήρε την υψηλή της διατροφική αξία και αναφέρθηκε στη μεγάλη τιμή που αποτελεί για την περιοχή του η επίσκεψη Χόγκαν για να παραδώσει το πιστοποιητικό.
Τέλος, δεν παρέλειψε αν ευχαριστήσει όλους τους παράγοντες βοήθησαν στην κατάθεση του φακέλου στην Κομισιόν, ειδικά το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου και το μελετητή Βασίλη Παπαθανασίου, ενώ σημείωσε ότι τώρα αναμένει το προϊόν να αποκτήσει ανταγωνιστικές τιμές στην εγχώρια και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Παπαβασιλείου: Πρέπει το προϊόν να μπει στο ράφι

«Δεν είναι τυχαίο το πιστοποιητικό που παραλάβαμε σήμερα», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου και συνέχισε λέγοντας: «είναι αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών, του Δήμου, της Ένωσης Κιάτου και των παραγωγών». Ωστόσο, σημείωσε ότι από μόνη της «η απονομή του τίτλου ΠΟΠ/ΠΓΕ δεν λέει τίποτα. Πρέπει μετά το προϊόν να μπει στο ράφι και να έχει την τύχη που του αξίζει».

Μητρόπουλος: Δεν αρκεί μόνο ο χαρακτηρισμός ΠΟΠ/ΠΓΕ

«Είναι πάρα πολύ σημαντική η αναγνώριση της φάβας ως ΠΓΕ. Τιμά τους παραγωγούς, αναγνωρίζει και επιβεβαιώνει τις προσπάθειές τους», δήλωσε ο παραγωγός φάβας Φενεού και οσπρίων, Γιάννης Μητρόπουλος. «Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ σημαντικά προϊόντα και μπορεί να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο πρωτογενής τομέας είναι κρίσιμος και αρκεί μόνο ο χαρακτηρισμός ως ΠΟΠ/ΠΓΕ πρέπει και να τα φροντίζουμε τα προϊόντα αυτά από τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων. Έτσι θα αυξηθούν τα εισοδήματα των παραγωγών και θα στηριχτεί και η οικονομία».

agronews.gr


Δημοσίευση: Οκτωβρίου 06, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Παραδόθηκε το πιστοποιητικό γνησιότητας για τη Φάβα Φενεού"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator