Ο Νικόλαος Κυριάκου ήταν έφεδρος Ανθυπολοχαγός πεζικού. Γεννήθηκε το 1913 στο Κλημέντι. Ο πατέρας του Δημήτριος ήταν κτηματίας από το Κλημέντι και η μητέρα του Ελένη Καραμούζη ήταν από την Καρυά. Ο Νικόλαος τελείωσε το Γυμνάσιο Κιάτου και φοίτησε στην Πάντειο. Δεν πήρε όμως το πτυχίο του, γιατί τον πρόλαβε ο πόλεμος. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός της 3ης Μεραρχίας και σκοτώθηκε μαζί με άλλους 39 στρατιώτες στο ύψωμα Μάλι Κιπαρόιτ της Χειμάρας στις 15 Δεκεμβρίου του 1940.Στη μνήμη του ο πατέρας του δώρισε τον χώρο όπου σήμερα είναι το νεκροταφείο του Πασίου, γι’ αυτό και η εκεί εκκλησία είναι προς τιμήν του Αγίου Νικολάου. Ο δάσκαλος Γεώργιος Καρούλας, 38 χρόνια αργότερα, περιγράφει στην εφημερίδα «Ηχώ της Κορινθίας» (23/12/1978) του Κίμωνα Ι. Τρουπή, το θάνατο τού Νικολάου Κυριάκου:
«Την 15η Δεκεμβρίου 1940, στην καρδιά του χειμώνα, οι μάχες εξακολουθούν και υπάρχει μεγάλη ανάγκη όπως οι ελληνικές δυνάμεις προωθηθούν και απελευθερώσουν όλη τη Βόρειο Ήπειρο. Το 12ο Σύνταγμα Πεζικού, με έδρα την Πάτρα, μάχεται στον παραλιακό τομέα και την 14.12.1940 λαμβάνει διαταγή να καταλάβει με κάθε θυσία το ύψωμα 613, που ήταν φυσικό φρούριο και κατείχαν οι Ιταλοί. Μόνο έτσι θα μπορούσε ο ελληνικός στρατός να καταλάβει τη Χειμάρρα, την Αυλώνα και τις άλλες ελληνικές πόλεις της Βορείου Ηπείρου. Την επικίνδυνη αυτή αποστολή το Σύνταγμα αναθέτει στον Ανθυπολοχαγό Νικόλαο Κυριάκου από το Κιάτο και τη διμοιρία του, γιατί κρίθηκε ότι μόνο ο ήρωας Κυριάκου, που είχε διακριθεί στις προηγούμενες μάχες, μπορούσε να πραγματοποιήσει το ακατόρθωτο. Η νέα σκληρή μάχη αρχίζει και ο Κυριάκου, τότε 26 ετών, πολεμά με τους στρατιώτες του σαν λιοντάρι. Πολλοί Έλληνες σκοτώνονται, αλλά ο Κυριάκου επιμένει να φέρει σε πέρας την αποστολή και το κατορθώνει καταλαμβάνοντας το ύψωμα 613. Η γαλανόλευκη στήνεται στο ύψωμα, αλλά εκείνη τη στιγμή μια σφαίρα των Ιταλών σκοτώνει τον ήρωα Κυριάκου. Ο δρόμος όμως προς τη Χειμάρρα ανοίγει και τα ελληνικά στρατεύματα προελαύνουν. Η πατρίδα τίμησε μετά θάνατο τον Νικόλαο Κυριάκου, απονέμοντάς του το βαθμό του εφέδρου Υπολοχαγού και το αριστείο ανδρείας».
Ο Κυριάκου ενταφιάστηκε εκεί που φονεύτηκε σε ομαδικό τάφο.
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.