Το απόλυτο Βατερλό

0



Το απόλυτο Βατερλό καταγράφηκε στην Ουάσιγκτον για τα ελληνικά συμφέροντα. Ποιος θα περίμενε άραγε κάτι καλύτερο από μια κυβέρνηση που δεν έχει ούτε στρατηγική ούτε ανθρώπους να την χαράξουν και να την υπηρετήσουν.

Με τον Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη τι περιμέναμε να πάρουμε απέναντι στην Λαγκάρντ, τον Σόιμπλε και τον Λιού; Διευθέτηση του χρέους; Με το που τους βλέπουν γελάνε γιατί απλά είναι γι’ αυτούς οι «Έλληνες ψεύτες».

Η ελληνική αποστολή στη σύνοδο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι ο Τσίπρας και η παρέα του «τέλειωσε» για Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Δεν έφτανε ο Σόιμπλε που είναι αντίθετος στη ρύθμιση για το χρέος. Τώρα χάσαμε και τους Αμερικανούς οι οποίοι ξεκάθαρα μας δήλωσαν πώς αν δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεχάσουμε ευνοϊκή μεταχείριση.

Όλοι μαζί πλέον ζητούν από την Αθήνα, και ξέρουν ότι πλέον μιλούν με… μελλοθάνατους, να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις αν θέλει να γίνει κάτι με το χρέος. Αλλά κι αυτό μόνο μετά από ένα χρόνο μπορεί να συμβεί. Όπως ακριβώς έλεγαν όλοι οι σοβαροί αναλυτές κι όχι οι χαβαλέδες που έχει δίπλα του ο Τσίπρας. Ούτε οι Αμερικανοί μπορούν να πάρουν αποφάσεις, ειδικά τώρα που ο Ομπάμα φεύγει από το Λευκό Οίκο, ούτε οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί που έχουν εκλογές μπορούν να πάνε στους πολίτες τους και να μιλήσουν για το ελληνικό χρέος. Όσο κι αν έχουμε δίκιο αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι δανειστές θεωρούν καμένο χαρτί την κυβέρνηση και δεν μπορούν να συνομιλούν μαζί τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διαρροές Έλληνα αξιωματούχου, δηλαδή του Χουλιαράκη ή του Τσακαλώτου, μετέθετε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 7 Δεκεμβρίου κι αν. Ενώ για το θέμα του χρέους, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ένα εφιαλτικό σενάριο. Όπως λένε, εάν δεν οριοθετηθούν τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο τμήμα του χρέους τον Δεκέμβριο να μετατεθούν για το ερχόμενο καλοκαίρι. Στην περίπτωση αυτή, δημιουργείται αβεβαιότητα και θα πληγούν οι επενδύσεις, ενώ δεν θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Θυμίζουμε ότι η διευθέτηση του χρέους, έστω και με τη μορφή υπόσχεσης θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του «ελατηρίου» για την οικονομία. Δηλαδή να μπορεί να πάρει το εισιτήριο για το πακέτο Ντράγκι, να βγει κάποια στιγμή στις αγορές και να γυρίσει η χώρα κουμπί και να μπει σταθερά σε ανάπτυξη. Άλλωστε, ξέρουμε ότι τα πάντα είναι ψυχολογία κι αν αυτή άλλαζε λόγω της ευνοϊκότερης αντιμετώπισης από τις αγορές, τότε θα μπορούσε να αλλάξει και το γενικότερο κλίμα.

Μετά τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον φαίνεται να απομακρύνεται ένα τέτοιο καλό σενάριο και συνεχίζει να περνά η γραμμή Σόιμπλε για ρύθμιση μετά το ερχόμενο καλοκαίρι. Ή για το 2018 μαζί με μια ευρύτερη συζήτηση και για μείωση των πλεονασμάτων κάτω από 3,5% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς σε όλα και τώρα τι της έχει μείνει; Οι τηλεοπτικές άδειες. Θα ακούσουμε ξανά μία από τα ίδια και σήμερα για διαπλοκή, τα λεφτά που πήγαν σε προσλήψεις και άλλες τέτοιες ανοησίες.

Ο κόσμος δεν τρώει πλέον κουτόχορτο. Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και δεν έχει που να ακουμπήσει. Η Ουάσιγκτον της έδωσε τη χαριστική βολή. Από εδώ και στο εξής θα ζουν… με σωληνάκια μέχρι να αφήσουν την τελευταία τους πνοή. Το θέμα είναι μόνο μην πληγεί ανεπανόρθωτα η πατρίδα μας με τους ερασιτέχνες.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 16, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το απόλυτο Βατερλό"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator