Πως εγκλωβίστηκε ο «διαπλοκοφάγος»

0



Τα νούμερα, όχι της κυβέρνησης, αλλά τα πραγματικά, μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για το μεγάλο deal της κυβέρνησης με τους καναλάρχες. Τα οικονομικά των καναλιών που θα λειτουργήσουν αλλά και αυτών που θεωρητικά κλείνουν, μπορούν να αποδείξουν τρία πράγματα:

Το πρώτο είναι ότι κάποιοι στην τριήμερη διαδικασία έπαιξαν το ρόλο του λαγού. Όπως π.χ. ο Σαββίδης ο οποίος στην Τρίτη άδεια ανέβασε ψηλά τον πήχη με αποτέλεσμα ο Κυριακού να τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Αποτέλεσμα ήταν ότι από την τρίτη και την τέταρτη άδεια βγήκαν 150 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο είναι ότι από τον διαγωνισμό και με το αποτέλεσμα των 246 εκατ. ευρώ προκύπτει πως κάποιοι είτε τρελάθηκαν, είτε ξεπλένουν χρήμα με το τσουβάλι. Και ο νοών νοείτω ποιοι είναι αυτοί. Διότι για σκεφτείτε μια άλλη κυβέρνηση να ανοίξει την αγορά πόση απαξίωση θα πάρουν οι χρυσές άδειες των τεσσάρων. Γι’ αυτό έσπευσε η κυβέρνηση να πει ότι τα 75 εκατ. είναι το κατώφλι για όποια επόμενη άδεια βγει. Ποιος όμως το λέει αυτό; Αν σε ένα χρόνο που η διαφημιστική πίτα θα είναι κάτω από 200 εκατ., βγει προκήρυξη και για πέμπτη άδεια γιατί να μην κοστίζει 10 ή 20 εκατ.; Ειδικά όταν θα έχουν βγει και θεματικές και περιφερειακές. Ποιος θα μοιραστεί αυτά τα 200 εκατ. της διαφήμισης;

Το τρίτο είναι ότι δεν αποκλείεται να έχουμε πολλές εκπλήξεις μέχρι το «μαύρο» της Γεροβασίλη. Όχι μόνο τα deal που ήδη ψήνονται. Ενδεχομένως π.χ. κάποιοι από αυτούς που έδωσαν ένα σκασμό λεφτά να δηλώσουν αδυναμία γιατί θα δουν ότι δεν τους συμφέρει κι ότι έπεσαν κορόιδα της κυβέρνησης και των λαγών τους. Δεν αποκλείεται δε κάποιοι να περιμένουν μια απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό. Έτσι, οι προχθεσινοί νικητές θα ανακουφιστούν γιατί δε θα βάλουν φράγκο, οι ηττημένοι θα κρατηθούν στη ζωή περιμένοντας μια πιο σοβαρή κυβέρνηση να ανοίξει την αγορά ενώ η κυβέρνηση θα έχει να λέει ότι δεν την άφησαν οι δικαστές να καθαρίσει το τοπίο. Όλοι κερδισμένοι δηλαδή.

Όλα αυτά τα δείχνουν τα νούμερα. 246 εκατ. είναι πολλά λεφτά για μια αγορά πεθαμένη που θα αναστηθεί μόνο αν βγει η χώρα από το μνημόνιο, αν επανέλθουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3%-4% το χρόνο, αν οι επιχειρήσεις μπορέσουν να ξεφύγουν από τον βρόχο του θανάτου.

Μέσα στους επόμενους 4 μήνες οι υπερθεματιστές πρέπει να δώσουν 80 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα σε βάθος 1,5-2 ετών. Για να βρουν αυτά τα λεφτά κάποιοι (αν δεν έχουν μαύρο χρήμα να ξεπλύνουν), θα πρέπει να προχωρήσουν σε δανειοδότηση ή σε αυξήσεις κεφαλαίου. Μάλιστα, οι Μαρινάκης και Καλογρίτσας πρέπει να βρουν άλλα 50 έως 100 εκατ. ευρώ για να στήσουν ένα κανάλι, ανάλογα με το αν θα το στήσουν από την αρχή ή όχι. Εκτός κι αν επιβεβαιωθεί το Antinews και ο Καλογρίτσας συνεργαστεί με τον Μπόμπολα, τον Ψυχάρη, τον Βαρδινογιάννη και πάρει το Mega τζάμπα. Και ο Μαρινάκης πάρει το Star. Στην περίπτωση αυτή, το μεγάλο οικονομικό τίμημα θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός διότι Mega και Star είναι υπερχρεωμένα κανάλια που κάποιοι θα τα πάρουν μπιρ παρά.

Για παράδειγμα:

Ο Τηλέτυπος, δηλαδή το Μεγάλο κανάλι έχει υποχρεώσεις άνω των 180 εκατ. ευρώ, ενεργητικό 175 εκατ. ενώ τα έσοδα δεν είναι πάνω από 50 εκατ. το χρόνο που δε φτάνουν ούτε για ζήτω. Και οι μέτοχοι δεν βάζουν φράγκο προσπαθώντας να το ρίξουν στους τραπεζίτες, αφήνοντας στον αέρα πάνω από 500 εργαζόμενους.

Όσο για το Star, έχει τζίρο μόλις 33 εκατ. ευρώ, ζημιές 75 εκατ. και υποχρεώσεις πάνω από 92 εκατ. ευρώ ενώ το ενεργητικό είναι 110 εκατ. Ο Βαρδινογιάννης δεν βάζει άλλα λεφτά ενώ δεν αποκλείεται να θέλει να απεμπλακεί από τα Media.

Οι νέοι παίκτες θα πρέπει να πάρουν αυτά τα κανάλια, εκτός αν στραφούν στο πιο νοικοκυρεμένο Alpha ο οποίος έχει πάνω από 500 εργαζόμενους, τζίρο άνω των 57 εκατ. το 2015 και ενεργητικό 104 εκατ. ευρώ αλλά και υποχρεώσεις 86 εκατ. Είναι προφανές ότι η υπεραξία που δόθηκε στον διαγωνισμό του Νίκου Παππά είναι τέτοια που μας βάζει σε σκέψεις. Δεν μπορεί να είναι υπεραξία που αποσκοπεί στο κέρδος αφού οι εταιρείες του χώρου είναι ζημιογόνες ενώ η αγορά πάει από το κακό στο χειρότερο. Είναι προφανές ότι κάποιοι παίκτες αποσκοπούν απλά στο να «αγοράσουν» τον έλεγχο της πληροφορίας, τη δύναμη της κοινής γνώμης. Κάποιοι δεν έχουν καθόλου επιχειρηματική διάσταση στο μυαλό τους αλλά θέλουν να δημιουργήσουν προσωπικούς «στρατούς». Οι καναλάρχες θέλουν να έχουν ένα μέσο πίεσης για να κάνουν τις δουλειές τους ή τις δουλειές αφανών αφεντικών τους. Για σκεφτείτε: Θα έπαιρνε ποτέ ο Καλογρίτσας τρεις υπεργολαβίες άνω των 100 εκατ. ευρώ με έκπτωση πάνω από 50%; Όποιος ξέρει από κατασκευές λέει ότι αυτό δεν βγαίνει κι ότι τελικά τις δουλειές θα της κάνει άλλος… μεγαλοεργολάβος.

Το μείζον ερώτημα είναι γιατί ο Κυριακού παγιδεύτηκε τόσο πολύ κι έδωσε τόσα πολλά. Ούτε μπίζνες στην Ελλάδα έχει, ούτε εμπλοκές με τη δικαιοσύνη, τουλάχιστον φανερές. Και όλα αυτά τα χρόνια το κανάλι του έπαιξε σταθερά σοβαρό ρόλο μη ξεφεύγοντας σε ακρότητες όπως το Mega. Πιθανότατα παγιδεύτηκε στη θέλησή του να έχει κανάλι, κι ας το πληρώσει όσο – όσο. Άλλωστε ο Θ. Κυριακού ξέρει καλά μόνο τα media κι όχι τα καράβια.

Οι άλλοι τρεις όμως πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι αυτό που όλοι ξέρουμε για τους καναλάρχες. Θέλουν να έχουν στενές σχέσεις με την εξουσία. Θέλουν να πιέσουν για τις δουλειές τους, κάνουν πολιτικά παιχνίδια, μπήκε στη μέση και η μπάλα (Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός), έχουν και εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη, οικονομικού ή ποινικού χαρακτήρα.

Συμπέρασμα:

Είναι πολλά τα λεφτά που δόθηκαν και τελικά μπορεί να μη δοθούν ποτέ.

Είναι πιο μεγάλο το παιχνίδι που παίζεται, μεγαλύτερο από τη ρουλέτα που έστησε ο Παππάς στην Καλλιθέα. Είναι ο έλεγχος της ενημέρωσης (έτσι νομίζει η κυβέρνηση) και η δημιουργία στηριγμάτων για τα επόμενα δύσκολα χρόνια που έρχονται για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας και η παρέα του δεν ξέρουν που έμπλεξαν. Ο πόλεμος τώρα ξεκίνησε. Κέρδισαν μια μάχη, επικοινωνιακή κυρίως κι όχι ουσιαστική, δεν θα έχουν καλό τέλος. Το Κουτί της Πανδώρας των Μέσων Ενημέρωσης έχει πολλά κακά ακόμη. Συμφορές θα λέγαμε για μια αριστερά που ξέρει να παίζει το παιχνίδι με κυνισμό και θράσος αλλά δεν ξέρει ότι όποιος… νύχτα περπατεί, λάσπες και σκ…α πατεί.

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 11, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Πως εγκλωβίστηκε ο «διαπλοκοφάγος»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator