Ιταλία: Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ με νεκρούς. "Χάθηκε" χωριό από τον χάρτη - LIVE EIKONA

0



Τουλάχιστον δέκα είναι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χτύπησε στις 3:36 (τοπική ώρα) την ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι στην Ιταλία, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης. Το εστιακό του βάθος το οποίο είχε αρχικά αναφερθεί ως 14 χλμ, ήταν μόλις 4 χλμ.
Υπάρχουν καταρρεύσεις κτιρίων στα χωριά Αματρίτσε και Ακκούμουλ, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ  σύμφωνα με τις τοπικές αρχές εκφράζονται φόβοι για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων ενδεχομένως βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ τους και μικρά παιδιά.

Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων του σεισμού είναι αδιάκοπες. Τα σωστικά συνεργεία σπεύδουν στο χωριό Αματρίτσε, στο οποίο μεγάλο μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει. Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνον στα οχήματα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο χωριό Ακούμολι, βόρεια της πόλης Ριέτι. 'Αλλοι τρεις ανασύρθηκαν νεκροί στην κεντρική περιφέρεια Μάρκε. Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, υπάρχει φόβος ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα πολύ βαρύτερος. Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

"Μια τετραμελής οικογένεια βρίσκεται κάτω από τα ερείπια, αλλά δεν δείχνει κανένα σημάδι ζωής", δήλωσε νωρίτερα ο δήμαρχος του χωριού Ακούμολι, Στέφανο Πετρούτσι, ενώ δύο νεκροί έχουν επιβεβαιωθεί στο χωριό Πεσκάρα Ντελ Τρόντο.



Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, βόρεια του Ριέτι, υπογράμμισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών. Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι και στην περιοχή του Αματρίτσε, οι σεισμικές δονήσεις (σημειώθηκε και μια δεύτερη, στις τέσσερις και τριάντα τέσσερα λεπτά) έχουν προκαλέσει θύματα.
Σε μικρούς δήμους κοντά στο Ριέτι εξαιτίας του σεισμού διεκόπη προσωρινά ηλεκτροδότηση, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσουν συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.
Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια και αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ' 'Ακουϊλα, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.
Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, μετά την σεισμική δόνηση των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία, είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Twitter.
Ο ισχυρός σεισμός, έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης, ενώ διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα, και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.
Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.
Δημοσίευση: Αυγούστου 24, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ιταλία: Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ με νεκρούς. "Χάθηκε" χωριό από τον χάρτη - LIVE EIKONA"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator