«Βουτηγμένοι» στα χρέη χιλιάδες πολίτες και οι δόσεις είναι... στο δρόμο

0



Πριν καν ξεκινήσουν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, οι ΔΟΥ έχουν χάσει το μέτρημα των απλήρωτων οφειλών
Και τον Μάιο οι απλήρωτοι φόροι και πρόστιμα προς τις εφορίες έφτασαν το 1,254 δισ. ευρώ
Φόβοι για νέο ρεκόρ των ληξιπρόθεσμων

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι του υπουργείου Οικονομικών για εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. Μπορεί οι φορολογούμενοι να πρέπει από το τέλος του Ιουλίου να ξεκινήσουν να πληρώνουν κάθε μήνα έναν ή και δύο φόρους μαζί, ήδη όμως οι εφορίες έχουν χάσει το μέτρημα όσον αφορά στους απλήρωτους φόρους και πρόστιμα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι και τον Μάιο οι ΔΟΥ έχουν στους καταλόγους τους απλήρωτες οφειλές 1,254 δισ. ευρώ την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να σηκώσουν τα καθημερινά οικονομικά βάρη.

Σε μια χώρα που στενάζει από τα χρέη, όπου 4 εκατομμύρια οφειλέτες (περίπου 3,6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 400.000 επιχειρήσεων) «βομβαρδίζονται» με ειδοποιητήρια και κατασχετήρια για συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 88,889 δισ. ευρώ (με βάση στοιχεία Απριλίου που ανακοίνωσε η ΓΓΔΕ για τα «παλαιά» χρέη που δημιουργήθηκαν προ του 2015) μόλις οι 15.700 οφειλέτες -φυσικά και νομικά πρόσωπα- εμφανίζονται να χρωστάνε από μόνοι τους τα 83.042 δισ. ευρώ (στοιχεία οφειλών της 5ης Ιουλίου 2016)!

Ποσό που επιβεβαιώνει τους φόβους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι στο β' εξάμηνο που διανύουμε, λόγω της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων τα ληξιπρόθεσμα χρέη όχι μόνο θα ξεπεράσουν τα 90 δισ. ευρώ αλλά θα εκτιναχθούν σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τους ίδιους τους υπόχρεους.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», προανήγγειλε αναδιάρθρωση χρεών για τους μεγαλοοφειλέτες αλλά και βιώσιμες λύσεις για όλους όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου αυξήθηκε ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%, καταργήθηκε ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ σε 11 νησιά του Αιγαίου, διπλασιάστηκαν οι ειδικοί φόροι στην μπίρα, επιβλήθηκε τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ άλλαξε και ο τρόπος υπολογισμού των τελών στα Ι.Χ.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί από το τέλος Ιουλίου η πρώτη από τις τρεις δόσεις του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, ενώ οι άλλες δύο θα πρέπει να εξοφληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Επίσης μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και των φετινών φορολογικών δηλώσεων, στις 15 Ιουλίου, θα αρχίσει η επεξεργασία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Το «πακέτο» των φετινών επιβαρύνσεων θα κλείσει τον Δεκέμβριο με την καταβολή των νέων τελών κυκλοφορίας του 2017, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Πηγή "Πρώτο Θέμα"
Δημοσίευση: Ιουλίου 30, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "«Βουτηγμένοι» στα χρέη χιλιάδες πολίτες και οι δόσεις είναι... στο δρόμο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator