Το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων στο Εξωτερικό

0


Πρόσφατα η ΝΔ παρουσίασε - ξανά - πρόταση νόμου που θα επιτρέπει σε Έλληνες πολίτες του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Κι ενώ το Σύνταγμα προβλέπει την επιστολική ψήφο ως μέσο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό, η πρόταση της ΝΔ την παραλείπει.

Η επιστολική ψήφος είναι η απλούστερη, ασφαλέστερη, και πιο αξιόπιστη μέθοδος άσκησης εκλογικού δικαιώματος όσων κωλύονται να ψηφίσουν αυτοπροσώπως την ημέρα των εκλογών.

Η μέθοδος της επιστολικής ψήφου εφαρμόζεται με επιτυχία και ακεραιότητα εδώ και δεκαετίες σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, και αλλού. Η παράλειψη της επιστολικής ψήφου στην πρόταση νόμου της ΝΔ είναι αδικαιολόγητη.

Στην πρόταση νόμου της ΝΔ προβλέπονται μια σειρά περίπλοκων και δαπανηρών διαδικασιών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό. Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να είναι τετριμμένες στην Επικράτεια αλλά ανέφικτες στο εξωτερικό και ειδικά σε μικρές ή απομακρυσμένες κοινότητες Ελλήνων.

Το Σύνταγμα παρέχει εκλογικά δικαιώματα σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Είτε κατοικούν στην Ελλάδα είτε βρίσκονται στο εξωτερικό. Τα δικαιώματα αυτά απορρέουν από την Ελληνική ιθαγένεια και ασκούνται από μια ηλικία κι έπειτα. Δεν προβλέπονται περιορισμοί με βάση τον τόπο διαμονής ή την φορολογική κατάσταση του πολίτη.

Για δεκαετίες η Ελλάδα αποφεύγει την συστηματική συμμετοχή Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές της, με αόριστες δικαιολογίες και έωλα επιχειρήματα. Κατα καιρούς έχουμε ακούσει πως θα ψηφίζουν οι ομογενείς (στην πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί), ή πως θα αλλοιωθεί η λαϊκή βούληση με τη συμμετοχή ψηφοφόρων από το εξωτερικό.

Όμως ψηφοφόροι από το εξωτερικό ήδη συμμετέχουν στην εκλογές, ταξιδεύοντας στην Ελλάδα όποτε μπορούν. Τα μέλη της ομογένειας που δεν είναι Έλληνες πολίτες, δεν έχουν εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα.

Και δεν χωρούν επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της επιστολικής ψήφου. Εξίσου δημοκρατικές (ή και δημοκρατικότερες) χώρες έχουν επιδείξει βέλτιστες πρακτικές επιστολικής ψήφου. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να αφομοιωθούν εύκολα στο εκλογικό σύστημα της Ελλάδας. Η παρατεταμένη εθελοτυφλία απέναντι στην απλότητα, ευκολία, ασφάλεια, και ακεραιότητα της επιστολικής ψήφου δεν είναι απλώς αδικαιολόγητη, αλλά εκ του πονηρού.

Ως κοινωνία συμφωνήσαμε πως η συμμετοχή Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογικές διαδικασίες είναι καλή για τον τόπο. Η συμφωνία αυτή αποτυπώθηκε στο Σύνταγμα του 2008. Οχτώ χρόνια αργότερα είναι καιρός να σταματήσουμε τις δικαιολογίες με τις οποίες στερούμε από χιλιάδες Έλληνες το εκλογικό τους δικαίωμα.

Eπιτέλους ας θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο ως αποκλειστική μέθοδο ψηφοφορίας για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό.



Λεωνίδας Ηρακλειώτης

Ο Λεωνίδας Ηρακλειώτης ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ από το 1990. Όποτε μπορεί, ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα στον Δήμο Δράμας.
Δημοσίευση: Απριλίου 16, 2016

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων στο Εξωτερικό"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator