Ποιος βομβαρδίζει ποιον στην Συρία; Ένα βίντεο που εξηγεί το χάος της διπλωματίας στον πόλεμο

0


Η τραγική κατάσταση στη Συρία και ο πόλεμος που έχει «γονατίσει» την χώρα και τον λαό της έχει πάψει να είναι πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων. Ίσως μάλλον επειδή το ευρύ κοινό αδυνατεί πλέον να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει εκεί...

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2011 όταν μερίδα πολιτών ξεσηκώθηκε κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ ζητώντας του να παραιτηθεί και να εκδημοκρατιστεί άμεσα η χώρα. Ωστόσο ο πρόεδρος της Συρίας έβγαλε τον στρατό στον δρόμο προκειμένου να καταστείλει τις εξεγέρσεις οι οποίες απλώθηκαν σαν μαύρο σύννεφο πάνω από πολλές πόλεις.

Σύντομα στελέχη του στρατού αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον συμπολιτών τους και σταδιακά οι εξεγερμένοι άρχισαν να αποκτούν πρόσβαση σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Μετά από τέσσερα χρόνια συγκρούσεων και διεθνούς εμπλοκής η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Τα εμπλεκόμενα μέτωπα δεν είναι πλέον δύο, αλλά άμεσα 4 και έμμεσα τουλάχιστον έξι. Το BBC δημοσίευσε ένα βίντεο το οποίο μέσα σε μόλις 90 δευτερόλεπτα επεξηγεί περιεκτικά ποιος βομβαρδίζει ποιον στην Συρία.

syria-edafi-570
Τα εδάφη που καταλαμβάνουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Συρία
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ αντιμετωπίζει μία ένοπλη εξέγερση προσπαθώντας να την καταστείλει με την βοήθεια των «φίλων» του, Ρωσίας, Ιράν και της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Από την άλλη πλευρά οι εξεγερθέντες έλαβαν βοήθεια, από τις ΗΠΑ, την Τουρκία καθώς και τους Άραβες του κόλπου. Αυτές οι χώρες καθώς και άλλες από το δυτικό ημισφαίριο προσφέρουν χείρα βοηθείας στους εξεγερθέντες προκειμένου να εξαφανιστεί ο Άσαντ από το κάδρο. Όμως...

Από τους εξεγερθέντες αναδύθηκε και γιγαντώθηκε μία σκοτεινή δύναμη που ονομάζεται «τζιχαντιστές» οι οποίοι «ίδρυσαν» το Ισλαμικό Χαλιφάτο, δηλαδή το ISIS, που όλοι το μισούν. Όλες οι προηγούμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των υπολοίπων ανταρτών μάχονται το ISIS. Και ενώ θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι αυτήν την στιγμή είναι ολόκληρος ο πλανήτης εναντίον του ISIS, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως βομβαρδίζει θέσεις του ISIS. Βομβαρδίζει όμως και άλλες αντάρτικες ομάδες οι οποίες είναι εναντίον του Άσαντ.

Οι ομάδες αυτές χρηματοδοτούνται από τους Άραβες του Κόλπου και το Κατάρ οι οποίοι ωστόσο είναι το αντίπαλον δέος του Ιράν που υποστηρίζει τον Άσαντ.

Η Τουρκία τώρα, ενώ θέλει τον Άσαντ να παραδώσει την εξουσία, δεν τον βομβαρδίζουν ακόμα αλλά βομβαρδίζουν το ISIS, λίγο, και τους Κούρδους ακόμα περισσότερο. Τους Κούρδους που είναι εχθροί τόσο του Άσαντ, όσο και του ISIS.

Οι Κούρδοι όμως έχουν φίλους τις ΗΠΑ. Οι οποίες ΗΠΑ είναι «φίλες» με την Τουρκία. Με λίγα λόγια το «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», δεν ισχύει σε καμία περίπτωση στον πόλεμο της Συρίας.


We explain this complex issue in 90 seconds
Posted by BBC News on Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 14, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ποιος βομβαρδίζει ποιον στην Συρία; Ένα βίντεο που εξηγεί το χάος της διπλωματίας στον πόλεμο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator