ΣΥΡΙΖΑ: O ΕΝΦΙΑ αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματικός και αποδοτικός φόρος

0


O ΣΥΡΙΖΑ δικαιώvει τον Γιάννη Στουρνάρα στο θέμα του ΕΝΦΙΑ

Στην "αντεπίθεση" με επιχείρημα πόσο καλός φόρος είναι ο ΕΝΦΙΑ βγήκαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μετέχουν στις τεχνικές συζητήσεις της Αθήνας με τους θεσμούς με αφορμή τα στοιχεία είσπραξης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θανάση Κουκάκη στο in.gr. Θα τρελαθούμε εντελώς. Ερχεται ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα που βρέθηκε στα σχοινιά να δικαιώσει τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο ΕΝΦΙΑ αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματικός και αποδοτικός φόρος διαψεύδοντας τις αρχικές επιφυλάξεις των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που θεωρούσαν πως τόσο τα βεβαιωμένα έσοδα όσο και τα εισπραχθέντα θα απέκλιναν των στόχων.

Συνολικά το 2014 εισπράχθηκαν 2,6 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, όσα είχαν αρχικώς προϋπολογισθεί. Έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2014 τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχονταν σε 2 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο 2015 εισπράχθηκαν 337 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο 316,9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως ο ΕΝΦΙΑ προέκυψε ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που είχε προκαλέσει το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (ΕΤΑΑ πρώην ΕΕΤΗΔΕ).

Το ΔΝΤ υποστήριζε από το καλοκαίρι του 2013 έως και τα μέσα Ιουλίου 2014 πως το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ δεν πρέπει να καταργηθεί και πως ο ΕΝΦΙΑ δεν θα απέδιδε τα αναμενόμενα.

Οι δανειστές δεν εμπιστεύονταν τα σενάρια εισπραξιμότητας που τους παρουσίαζε η ελληνική πλευρά και ζητούσαν να αυξηθούν οι προβλέψεις για τα έσοδα που θα βεβαιώνονταν. Συγκεκριμένα ζητούσαν ο φόρος να βεβαιώσει έσοδα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ και όχι 3,2 δισ. ευρώ, που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Αυτή την αστοχία των προβλέψεων του ΔΝΤ ήλθαν να επισημάνουν στελέχη της ελληνικής διοίκησης, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr υπογράμμισαν στην Ίβα Πέτροβα επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα ότι στο παρελθόν είχε σφάλει για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι θεσμοί αρκέσθηκαν να δηλώσουν την ικανοποίησή τους για την επίτευξη του στόχου.


Δημοσίευση: Μαρτίου 19, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΣΥΡΙΖΑ: O ΕΝΦΙΑ αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματικός και αποδοτικός φόρος"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator