Δίχως επιστήμονες και γεμάτοι τσαρλατάνους

0


Γερμανία 1987. Έξω από το σπίτι μας στη Φρανκφούρτη αρχίζουν έργα αλλαγής του αγωγού ύδρευσης στο δρόμο μήκους 200 μέτρων. Ο δρόμος είναι φτιαγμένος με τα κουμπωτά τούβλα. Τα βγάζουν με τα χέρια, βγάζουν το χώμα από κάτω, φτιάχνουν ύδρευση και αποχέτευση, ξαναβάζουν το ίδιο χώμα και τα ίδια τούβλα και αυτό ήτανε. Σε μια εβδομάδα τελείωσαν με τον δρόμο να είναι ακριβώς όπως πριν.

Ελλάδα 2015. Έξω από το σπίτι μας στο Πυθαγόρειο Σάμου, στον κεντρικό δρόμο του νησιού κάνουν αλλαγή του αγωγού ύδρευσης. Σκάβουν, τρυπάνε, μπουλντόζες, τσάπες, κυκλοφοριακή συμφόρηση για να βάλουν ένα σωληνάκι πέντε ίντσες. Ένας μήνας και όλα είναι ακόμη σκαμμένα και διαλυμένα, με τα μισά τσιμεντωμένα και η άσφαλτος έχει ο Θεός.

Το παράδειγμα δίνεται μόνο για να δούμε απλά και παραστατικά πόσο πραγματικά εύκολη είναι η ανάπτυξη με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες. Χρήματα και επιστήμη χρειάζονται. Δεν είναι θεοί οι Γερμανοί που έφτιαξαν από ερείπια την 4η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Απλά τα χρησιμοποίησαν και τα δυο.

Χρήματα και επιστήμη χρειάζονται. Δεν είναι θεοί οι Γερμανοί που έφτιαξαν από ερείπια την 4η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Εμείς είχαμε χρήματα όμως ποτέ δεν είχαμε επιστήμονες. Αντίθετα είχαμε 50-100,000 το πολύ σπουδαίους, ειδήμονες και υποτιθέμενους επιστήμονες σαν το παράσιτο σε κάθε καίρια θέση να ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ποτέ να γίνει ή να είναι οτιδήποτε αλλιώς.

Γιατί τα λεφτά από το ΕΣΠΑ βεβαίως πέφτουν κανονικότατα. Δεν πάνε για φάρμακα στα νοσοκομεία, δεν πάνε για δασκάλους στα σχολεία, δεν πάνε για μισθούς και συντάξεις. Πάνε στην ανοικτή πληγή της χώρας, τους μηχανικούς. Μια κάστα που χρησιμοποιεί τα μυστικά της "τέχνης και την επιστήμης" τους κυριολεκτικά για να εκβιάζει τη κοινωνία και καταπίνει για το ελάχιστο αποτέλεσμα πόρους που θα μπορούσαν να φέρουν ανάπτυξη ακόμη και στην έρημο Καλαχάρι.

Τα έργα υποδομής είναι τουλάχιστον το 75% οποιασδήποτε ανάπτυξης. Ο κ. Τσίπρας σαν πολιτικός μηχανικός το ξέρει. Πρώτα φτιάχνεις την υποδομή και ύστερα πάνω σ' αυτήν αναπτύσσεσαι. Μπορούσε λοιπόν να ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ στις πόλεις, όπου τα διάφορα δίκτυα θέλουν συχνά επισκευές, οι δρόμοι να είναι με τα κουμπωτά τούβλα ΠΡΙΝ δοθεί άδεια κατασκευής τους. Όλο το Παρίσι είναι φτιαγμένο έτσι πριν κι από το 1980. Μπορούσε το κράτος αντί για τις καταστροφικές ανεμογεννήτριες έλικα να υιοθετήσει άλλες μεθόδους πιο αποδοτικές και με πολύ λιγότερη συντήρηση και περιβαλλοντική επιβάρυνση. Όπως και τόσες άλλες θεσμικές και νομοθετικές παρεμβάσεις που θα εγγυούνταν πραγματικά την "τέχνη και την επιστήμη" οπότε και την ανάπτυξη. Αφού πρόοδος ακριβώς είναι το μέγιστο αποτέλεσμα με τον λιγότερο κόπο και χρήμα. Όχι το αντίθετο.

Οι Έλληνες μηχανικοί όμως έχουν τον αντίθετο κανόνα. Όλα τα έργα υποδομής και ενέργειας, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο, να γίνονται με τον πιο κοστοβόρο, χρονοβόρο και πρόχειρο τρόπο. Για την δική τους αποκλειστική "οικονομική ανάπτυξη". Να κρατάνε πολύ οι δουλειές, να αγοράζονται όσο το δυνατόν περισσότερα υλικά, να βγαίνουν οι ανάλογες προμήθειες και τέλος να θέλουν όλα όσο το δυνατόν περισσότερη συντήρηση είτε τεχνική είτε νομική. Η τέχνη και η επιστήμη της απάτης.


Η τρόικα δεν ζήτησε δρόμους να φτιάχνονται έτσι ώστε να στρώνονται μια φορά και να επισκευάζονται δεκάδες. Θα μπορούσε και να το ζητήσει και να το ελέγξει. Δεν απαίτησε καμία θεσμική και νομοθετική μεταρρύθμιση που να εγγυάται την επιστήμη την αξιοκρατία οπότε και την μεγαλύτερη απόδοση τουτέστιν ανάπτυξη ΠΡΙΝ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ. Αντίθετα αυτόν τον εκβιασμό τον χρησιμοποίησε πολλάκις για να απαιτήσει το μόνο που ζήτησε, την ένοιαζε και ήθελε. Να διαλύσει τους μισθούς, τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο σκοπό της αυτό η τρόικα όπως φαίνεται βρήκε ιδανική τη κατάσταση στη χώρα μας. Για να συμπλεύσει κι εκείνη, με την δική της οικονομική "τέχνη και επιστήμη", με όλους τους εδω τσαρλατάνους. Εκβιάζοντας όλοι μαζί την κοινωνία με την επιστήμη που υποδύονται. Σαν αποτέλεσμα ακόμη και στην έρημο Καλαχάρι να είχαν πέσει τα δις δάνεια που έπεσαν εδω ίσως να είχαν πολύ περισσότερη πρόοδο. Αφού εκεί μπορεί να είχαν περισσότερους πραγματικούς επιστήμονες να τα διαχειριστούν και να τα κάνουν ευημερία ...

Δημοσίευση: Μαρτίου 19, 2015

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Δίχως επιστήμονες και γεμάτοι τσαρλατάνους"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator