"Μεταθανάτια" φωτογραφία: Μια νοσηρή συνήθεια του 19ου αιώνα (Εικόνες)

0



Θραύση έκανε η "μεταθανάτια" φωτογραφία, δηλαδή η φωτογράφηση των νεκρών με τρόπο τέτοιο, όμως, που να φαίνονται σαν ζωντανοί, στο 19ο αιώνα, στην ευρωπαϊκή μεσαία τάξη. Οι συγγενείς των νεκρών κατέφευγαν στη λύση αυτή – που μοιάζει σήμερα τουλάχιστον νοσηρή – για λόγους κυρίως οικονομικούς.


Η φωτογράφηση ήταν μια προσιτή λύση, ταχύτερη και σαφώς οικονομικότερη από την άλλη εναλλακτική που είχαν όσοι ήθελαν να κρατήσουν ένα αναμνηστικό των νεκρών-μελών της οικογένειάς τους, τη φιλοτέχνηση από κάποιον καλλιτέχνη του πορτραίτου τους.




Σε άλλες φωτογραφίες οι νεκροί τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να φαίνονται ζωντανοί, με ανοιχτά τα μάτια, ενώ, μάλιστα, κάποιοι συγγενείς τους έβαφαν και τα μάγουλά τους για να φαίνονται ροδαλά και να είναι πιο πιστευτό το αποτέλεσμα. Αλλοι προτιμούσαν οι νεκροί συγγενείς τους να φαίνονται σαν να είχαν πέσει σε βαθύ ύπνο. Πολλοί ήταν και αυτοί που δεν τον άφηναν να... ποζάρει μόνος τους, αλλά τον πλαισίωναν στη φωτογραφία του.

Δημοσίευση: Νοεμβρίου 27, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: ""Μεταθανάτια" φωτογραφία: Μια νοσηρή συνήθεια του 19ου αιώνα (Εικόνες)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator