Φως στο τούνελ

0


Είναι πραγματικά συγκινητική η ομοθυμία του Κυπριακού λαού στην στήριξη των συμφερόντων της πατρίδας του. Η ιστορική απόφαση της Κυπριακής βουλής και η ουσιαστική ομοφωνία όλων των βουλευτών είναι το πρώτο φως στο τούνελ, που μπορεί να μας δείξει την διέξοδο. Τόσο η ίδια η απόφαση, όσο (κυρίως) η ομοφωνία ήταν μία πραγματικά σοφή επιλογή (που συμπληρώνεται με την απόφαση για παράταση του κλεισίματος των τραπεζών) γιατί:

1) κερδίζουν χρόνο, στον οποίο με σωστές κινήσεις μπορούν να μειώσουν πολύ την ζημιά και (γιατί όχι) να καταφέρουν μία πραγματικά επωφελή συμφωνία με κάποιον (ή κάποιους) από τους μνηστήρες του φυσικού αερίου, που θα ακυρώσει όλες τις αρνητικές συνέπειες της άθλιας Γερμανικής επίθεσης.

2) Απάντησαν με αιφνιδιασμό στον αιφνιδιασμό των Γερμανών. Οι υπερφίαλοι Αλαμαννοί νόμισαν ότι σκότωσαν το θύμα με την πρώτη γροθιά και πριν προλάβουν να πανηγυρίσουν, έφαγαν την απάντηση στο σαγόνι τους. 

Νόμισαν ότι απέναντι τους είχαν μόνο τους Ρώσους και ότι θα τους εξοστράκιζαν ως αφεντικά της ΕΕ. Τελικά φαίνεται, ότι όχι μόνο ισχυροποιείται η θέση των Ρώσων στην Κύπρο, αλλά μπαίνει στο παιχνίδι και ο άλλος μεγάλος φόβος της Γερμανικής παντοδυναμίας, οι ΗΠΑ και αυτός που εξοστρακίζεται είναι η καταξευτιλισμένη πλέον ΕΕ. Οι Κύπριοι υπερβαίνοντας αυτόν τον θλιβερό πρόεδρο, είπαν χωρίς πολλά πολλά αυτό που λέω και για την Ελλάδα «θα μείνουμε στο ευρώ, αν και όσο μας συμφέρει». Ούτε βροντάνε την πόρτα, ούτε πέφτουνε στα γόνατα. Ετσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Βέβαια το ημιθανές τραπεζιτικό σύστημα πολύ δύσκολα θα σωθεί, αλλά τίποτα δεν αποκλείω από αυτούς τους δαιμόνιους μεταπράτες.

Φυσικά η Κύπρος δεν θα κόψει εντελώς την σχέση της με την Ευρώπη, γιατί θα είναι ο αγοραστής του φυσικού αερίου (και όχι μόνο) αλλά αν απαλλαγεί σύντομα από αυτήν την ατυχή προεδρική εκλογή, θα μπορέσει μεσοπρόθεσμα να επωφεληθεί από την χοντροκομμένη Γερμανική επίθεση «συγυρίσματος» των οικονομικών της. Οι λόγοι:

1) οι δηλώσεις πολιτικών, επιχειρηματικών και άλλων παραγόντων, ότι ούτως εχόντων των πραγμάτων επιθυμούν να αναλάβει η Κύπρος την ζημιά και να μην θιγούν οι ξένες καταθέσεις, αν υιοθετηθούν επίσημα από το κράτος στο διάστημα, που θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες και σε συνδυασμό με πιθανή συμφωνία για το αέριο, μπορεί να συγκρατηθεί μέρος των καταθέσεων και μετά από κάποιο διάστημα, που η Κύπρος θα αποδείξει την αξιοπιστία της, να επιστρέψουν και οι υπόλοιπες. Στην διαπραγμάτευση με τους Ρώσους αυτό που πρέπει (με διπλωματικό τρόπο) να αποκλειστεί, είναι η παράδοση λίστας με τους καταθέτες, για να μην χαντακωθεί εντελώς η τραπεζιτική αξιοπιστία της Κύπρου. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ δίνει τρομερό διαπραγματευτικό χαρτί στην Κύπρο έναντι της Ρωσίας. Αυτό φαίνεται και από την άκρως εκβιαστική στάση των Ρώσων· θέλουν να τελειώνουν γρήγορα, πριν μπουν κανονικά στο παιχνίδι οι Αμερικάνοι. Φυσικά στο τέλος όλοι πρέπει να πάρουν κομμάτια της δουλειάς (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ) ανεξάρτητα από το αν θα παραμείνει η Κύπρος στην ΕΕ και την ευρωζώνη. 

2) Η Κύπρος αυτή την στιγμή κερδίζει την συμπάθεια όλων, γιατί όχι μόνο έχει τις μικρότερες ευθύνες γι αυτά που συμβαίνουν, αλλά και γιατί απαντάει σε αυτήν την άθλια επίθεση με αξιοπρέπεια, μετριοπάθεια και υπευθυνότητα δίνοντας μαθήματα σε μικρούς και μεγάλους, μεταξύ πολλών άλλων και δημοκρατικών θεσμών. Αντίθετα οι αχόρταγοι Πρώσοι βυθίζονται στην διεθνή ανυποληψία και εκεί που νόμιζαν, ότι θα παρουσίαζαν και δεύτερη κατάκτηση (μετά την Ελλάδα) στο εκλογικό τους σώμα, θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο. Αν οι Κύπριοι συνεχίσουν να μην βλέπουν κοντόφθαλμα τα πράγματα και εγγυηθούν για το σύνολο των ξένων καταθέσεων, κατά την γνώμη μου θα έχουν κερδίσει το παιχνίδι. Στο κάτω κάτω μπορούν να τους πάρουν τα ίδια λεφτά, αλλά σε βάθος χρόνου. Αν βάλλουν ένα τέλος εγγύησης της κατάθεσης 10% επί των τόκων, το επιτόκιο θα εξακολουθεί να είναι διεθνώς άκρως ανταγωνιστικό και το ίδιο ποσό θα μαζευτεί σε 20 χρόνια. [Οσο για την άμεση ανάγκη, που δεν είναι 17 δις που λέει η τρόικα, μπορεί να εκπληρωθεί με πολλούς τρόπους, κάποιους από τους οποίους έχουν ήδη ανακοινώσει οι Κύπριοι.] Το τέλος αυτό πρέπει να είναι συνδεδεμένο με ρήτρες ασφαλείας από τα κέρδη του φυσικού αερίου. Πράγμα που σημαίνει, ότι σε μία εβδομάδα το πολύ πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φυσικό αέριο. Επίσης πρέπει να μπεί και πρόσθετο κίνητρο (δωρεάν ομόλογα) για τους ξένους καταθέτες που δεν θα πάρουν καθόλου τις καταθέσεις από το νησί. Από την ταχύτητα επίτευξης της συμφωνίας για το αέριο εξαρτάται και η τύχη των Κυπριακών τραπεζών. Το ότι δεν έχει γίνει και η τρίτη γεώτρηση, δεν απαγορεύει την επίτευξη συμφωνίας, ούτε την έκδοση ομολόγων. Αυτονόητα η συμφωνία δεν μπορεί να είναι τόσο συμφέρουσα, όσο θα ήταν, αν δεν υπήρχε το πρόβλημα και το επείγον της λύσης του, αλλά πιστεύω, ότι είναι προτιμητέες κάποιες υποχωρήσεις σε αυτήν, παρά η καταστροφή του τραπεζιτικού συστήματος. Φυσικά δεν υπάρχει χρόνος για κανονικές διαδικασίες (διεθνείς διαγωνισμοί κ.λ.π.) αλλά αυτό το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί, αν συνεχιστεί η σύμπνοια της ηγεσίας της μεγαλονήσου. 

3) Το Ισραήλ μπορεί και θέλει να προστεθεί στους υποστηρικτές της Κύπρου, γιατί ο αγωγός του θα περνάει από την Κυπριακή ΑΟΖ. Νομίζω, ότι είναι ένας σύμμαχος πολύ βαρύνουσας σημασίας. Αυτό που πρέπει να κάνει η Κύπρος, είναι να υποβαθμίσει η ίδια την Γερμανία στις συνεργασίες της (πάντα χωρίς αντιγερμανικές κορώνες) και όλα θα πάνε καλύτερα.

Από την Κύπρο θα ξεκινήσει το ξήλωμα της Γερμανικής παντοδυναμίας στην ΕΕ. Ηταν ο φυσικός ηγέτης λόγω μεγέθους και δυναμικότητας. Κανείς δεν της το αμφισβήτησε. Όμως έκανε κατ εξακολούθηση κακουργήματα κατάχρησης εξουσίας και πλησιάζει η ώρα να πληρωθούν. Φυσικά μην νομίζουμε, ότι γρήγορα και χωρίς θυσίες θα ξεπεραστούν οι σκόπελοι. Η Γερμανία έφερε τα πράγματα στα άκρα και πλέον είναι εγκλωβισμένη στο σκληρό παιχνίδι. Δεν ξέρω αν η ευρωζώνη και η ΕΕ θα διαλυθούν. Αυτό που ξέρω είναι, ότι αν δεν διαλυθούν, η Γερμανία θα χάσει τον ηγετικό της ρόλο, ως ανίκανη να ηγείται. Και αυτό θα οφείλεται στον μικρό Δαβίδ· την δική μας Κύπρο.

ΥΓ. Υπάρχει κάποια περίπτωση να αναιρέσω στο μέλλον αυτά που λέω για τον Αναστασιάδη, αν αποδειχτεί, ότι η στάση του και το κατοπινό «όχι» της βουλής ήταν μέρος μυστικού σχεδίου της Κυπριακής ηγεσίας, δηλαδή το παιχνίδι του βολικού και των αδιάλλακτων. Αν είναι έτσι, θα τους βγάλω (με ενθουσιασμό) το καπέλο.

Π. Ρέππας
Δημοσίευση: Μαρτίου 21, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Φως στο τούνελ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator