Μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία

0


Μίκα Κοντορούση.

Σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση φέρνει το νέο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου.

Πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο που θίγει άμεσα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη λειτουργία των πανεπιστημίων, την αναδιάρθρωση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των κολεγίων.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ πραγματοποιούνταν πυρετώδεις συσκέψεις για την κατάργηση ή μη της βάσης του 10, ωστόσο το τοπίο δεν κατάφερε να ξεκαθαρίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που επικράτησε στις συνομιλίες της ηγεσίας του υπουργείου ήταν να μειώνεται η βάση στο μισό του μέσου όρου των πέντε πρώτων επιτυχόντων σε κάθε τμήμα, ώστε αν π.χ. ο μέσος όρος είναι 17, η βάση να είναι 8,5 και όχι 10.

Το υπουργείο θα περάσει σε ρύθμιση σχετικά με το ανώτατο όριο των επιτρεπόμενων απουσιών κάθε μαθητή και σύμφωνα με πηγές, θα υπάρξει αύξηση των απουσιών κατά 30%, κυρίως λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της νέας γρίπης.

Μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο δίνει έμφαση σε όλο το φάσμα του εκπαιδευτικού συστήματος, με τους δάσκαλους και καθηγητές να προσλαμβάνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ.

Καθιερώνεται ο θεσμός του "δόκιμου" εκπαιδευτικού και το πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης και ρυθμίζει την αξιολόγηση σχολικών και διοικητικών μονάδων.

Αλλάζει ο νόμος αδειοδότησης  και πιστοποίησης των κολεγίων, και πλέον δράση αναλαμβάνει το ΕΚΕΠΙΣ, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν πλέον και οι άδειες που χορηγηθήκαν σε κολέγια επί Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Προωθούνται σημαντικές αλλαγές στο νόμο Μαριέττας Γιαννάκου που ψηφίστηκε το 2007 και αφορά στις πρυτανικές εκλογές, καθώς θεσπίζεται στάθμιση της βαρύτητας της ψήφου κάθε ομάδας ψηφοφόρων (πανεπιστημιακοί, φοιτητές, διοικητικοί), ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στη διαδικασία.

Σήμερα το ποσοστό δεν σταθμίζεται, με αποτέλεσμα ακόμα και ένας φοιτητής να ψηφίσει σε κάποιο ΑΕΙ, η ψήφος του μετράει κατά 40%.

Τέλος, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε εκκλησιαστικά σχολεία.



Δημοσίευση: Απριλίου 13, 2010

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator