Ας κάνουμε έναν έρανο για τους μεγαλογιατρούς στο Κολωνάκι!

0


Ας κάνουμε έναν έρανο για τους μεγαλογιατρούς στο Κολωνάκι!

«Λιμοκτονούν» όπως φαίνεται κάποιοι μεγαλογιατροί στο Κολωνάκι, αν πιστέψει κανείς ότι το μηνιαίο εισόδημά τους είναι περίπου 1.000 ευρώ!

Φορολογικούς ελέγχους σε ιατρεία της περιοχής του Κολωνακίου διενεργούσε χθες κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο βρέθηκε προ εκπλήξεων. Το κλιμάκιο του υπουργείου κατέγραψε περιπτώσεις ιατρείων που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα ύψους από 10 έως και 30 χιλ. ευρώ, τα οποία εκτιμώνται από τους ελεγκτές ως «πλασματικά». Οι δηλώσεις εισοδημάτων των γιατρών χαρακτηρίζονται «προκλητικές». Να σημειωθεί ότι τα ενοίκια στη συγκεκριμένη περιοχή είναι «τσουχτερά», ενώ πολλά από τα ιατρεία είναι ιδιόκτητα.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, δήλωσε ο υπουργός, με αφορμή στοιχεία σχετικά με τα δηλωθέντα εισοδήματα συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας σε συγκεκριμένη περιοχή των Αθηνών.

Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία (τα οποία του δόθηκαν από τις υπηρεσίες αυτές εντός είκοσι τεσσάρων ωρών) για τα δηλωθέντα καθαρά εισοδήματα όσων διαθέτουν ιατρεία στο Κολωνάκι.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι από τα εκατόν πενήντα άτομα τα οποία έχουν ιατρεία στην περιοχή του Κολωνακίου, τα τριάντα δηλώνουν ετήσιο καθαρό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, τριάντα άτομα δηλώνουν από 10.000 - 20.000 ευρώ και άλλα τριάντα άτομα δηλώνουν καθαρό ετήσιο εισόδημα 20.000 - 30.000 ευρώ.

Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «φαίνεται να υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ δηλώσεων και πραγματικών εισοδημάτων» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει προκλητικός πλούτος που φοροδιαφεύγει». Κλείνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε: «Δεν δημοσιοποιούμε τα ονόματα αυτή τη στιγμή γιατί πρέπει πρώτα να γίνει έλεγχος, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Γιατί υπάρχει στη χώρα προκλητικός πλούτος που φοροδιαφεύγει και υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες οι οποίες δεν σηκώνουν το φορολογικό βάρος. Δεν γίνεται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να είναι μονίμως τα φορολογικά ισοζύγια. Αυτή η κυβέρνηση αυτό δεν θα το επιτρέψει».
Φορο-έγκλημα στο... Κολωνάκι ανακάλυψαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με γιατρούς που διατηρούν τα ιατρεία τους σε μία από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας να δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα φτώχειας.

Από τους 151 γιατρούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κολωνακίου, ένας στους πέντε δήλωσε στην Εφορία καθαρά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000

ευρώ, άλλοι τόσοι δεν ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ και μόλις 11 γιατροί δήλωσαν καθαρό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Τρεις γιατροί μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, δήλωσαν στην Εφορία καθαρό ετήσιο εισόδημα από 300 έως 1.002 ευρώ!

«Αν πιστέψει κανείς τα στοιχεία με τα μηνιαία καθαρά εισοδήματα της μεγάλης πλειονότητας των γιατρών στο Κολωνάκι, είναι κοντά στον κατώτερο μισθό. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και σε αυτό που θα περίμενε κάποιος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών δίνοντας το σήμα για το πρώτο κύμα ελέγχων.

Από κόσκινο 1 εκατ. επαγγελματίες
Οι γιατροί αποτελούν την πρώτη επαγγελματική ομάδα που θα βρεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών καθώς, όπως κατέστησε σαφές ο Γ. Παπακωνσταντίνου, θα ακολουθήσουν και άλλες επαγγελματικές ομάδες. «Η συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα αποτελεί το πρώτο βήμα, θα ακολουθήσουν κι άλλα, για αντίστοιχες επαγγελματικές ομάδες, για τις οποίες υπάρχει κοινό αίσθημα στους πολίτες ότι υπάρχει φοροδιαφυγή», είπε ο υπουργός δίνοντας εντολές σαρωτικών ελέγχων. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες καλούνται σε πρώτη φάση να «ξεσκονίσουν» εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, πόθεν έσχες, βιβλία και στοιχεία των συγκεκριμένων γιατρών του Κολωνακίου, εφαρμόζοντας κάθε δυνατότητα διασταυρώσεων και ελέγχου που παρέχεται από τον νόμο. Θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογοι έλεγχοι σε μεγαλοδικηγόρους, μηχανικούς και εργολάβους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες που ασχολούνται με συντήρηση κατοικιών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.), οι οποίοι επίσης δηλώνουν εισοδήματα που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με την πραγματική οικονομική τους κατάσταση.

Το μεγάλο στοίχημα της φοροδιαφυγής
Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς από αυτήν την πηγή μπορούν να αντληθούν έσοδα δισεκατομμυρίων, ίσως στην πιο κρίσιμη, μέχρι σήμερα, συγκυρία για την ελληνική οικονομία, στη σύγχρονη δημοσιονομική της ιστορία. Η δεξαμενή των εν δυνάμει εσόδων από φοροδιαφυγή, εκτιμήθηκε πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 35 δισ. ευρώ, την ώρα που τα στατιστικά δεδομένα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν, κατά το οικονομικό επιτελείο, ότι: Εννιά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 30.000 ευρώ, την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς την παραμικρή δυνατότητα απόκρυψης εισοδημάτων δηλώνουν στην Εφορία το 68% των συνολικών εισοδημάτων και καταβάλλουν το 50,1% των συνολικών φόρων εισοδήματος.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2007 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2006) που είναι και τα τελευταία διαθέσιμα, σε σύνολο 383.818 ελευθέρων επαγγελματιών οι 356.130 φορολογούμενοι (ή 93% του συνόλου) δηλώνουν εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για 632.673 εμποροβιοτέχνες που αποτελούν το 92% σε σύνολο 666.838 εμποροβιοτεχνών.

Στους κόλπους αυτών των κατηγοριών αναζητά το οικονομικό επιτελείο του στόχους των επόμενων κυμάτων ελέγχου με τον υπουργό Οικονομικών να σημειώνει με νόημα: «Υπάρχει στη χώρα προκλητικός πλούτος, που φοροδιαφεύγει, και υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες δεν σηκώνουν το φορολογικό βάρος που τους αναλογεί. Αυτή η κυβέρνηση αυτό δεν θα το επιτρέψει».
Απειλεί με λίστες φοροφυγάδων

ΑΝΟΙΧΤΟ αφήνει ο υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης λίστας φοροφυγάδων, εφόσον προηγουμένως πιστοποιηθούν οι παραβάσεις. «Δεν δημοσιοποιούμε τα ονόματα αυτήν τη στιγμή, γιατί πρέπει πρώτα να γίνει έλεγχος, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά, αν και η δημοσιοποίηση λίστας προσκρούει ενδεχομένως στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η πρακτική των εκτεταμένων διασταυρώσεων, πάντως, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά όπλα της κυβέρνησης στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών παραμένει η εφαρμογή καθολικού πόθεν έσχες για εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία όλων των φορολογουμένων με την καταγραφή τους στο νέο βασικό έντυπο Ε1 της εφορίας, ώστε να διενεργούνται εν συνεχεία σαρωτικές διασταυρώσεις και να εντοπίζονται άμεσα ασυμφωνίες ανάμεσα σε δηλωθέντα εισοδήματα και δαπάνες διαβίωσης. Σε αυτήν την περίπτωση οι ελεγκτές της Εφορίας θα έχουν τον πρώτο λόγο.
Espressonews.gr
Bookmark and Share
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 20, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ας κάνουμε έναν έρανο για τους μεγαλογιατρούς στο Κολωνάκι!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator