Επιστήμονες ερευνούν τη τεράστια δίνη σκουπιδιών στον Ειρηνικό

0


scientists-study-great-pacific-garbage-patch

Επιστήμονες από τη Καλιφόρνια θα επιχειρήσουν με ειδικά εξοπλισμένο πλοίο να μελετήσουν τη τεράστια δίνη πλαστικών σκουπιδιών «The Great Pacific Garbage Patch» που βρίσκεται στο Ειρηνικό Ωκεανό.

Είναι ένα από τα πιο παράξενα και πιο δυσάρεστα περιβαλλοντικά φαινόμενα, ένας ατελείωτος επιπλέοντας σκουπιδότοπος από πλαστικά απορρίμματα, στο Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Η 30μελη ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας μαζί με τεχνικούς και τα μέλη του πληρώματος του ωκεανογραφικού πλοίου «New Horizon» απέπλευσαν από το λιμάνι στου Σαν Ντιέγκο, για ένα ταξίδι διάρκειας 3 εβδομάδων, όπου θα μελετήσουν και θα καταγράψουν το εν λόγω φαινόμενο.

Η αποστολή θα προσπαθήσει να εντοπίσει τα δύο βασικά τμήματα της τεράστιας δίνης σκουπιδιών, αφού μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τα αεροσκάφη και τους δορυφόρους με ακρίβεια, καθώς αποτελείται από θρυμματισμένα πλαστικά που επιπλέουν στα νερά του Ειρηνικού μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ιαπωνίας.

Το Δυτικό τμήμα βρίσκεται κατά προσέγγιση μεταξύ Ιαπωνίας και Χαβάης και το Ανατολικό μεταξύ των Δυτικών Ακτών των ΗΠΑ και της Χαβάης.

Θα συλλέξουν δείγματα από το θαλάσσιο σκουπιδότοπο για περαιτέρω μελέτη, θα εξετάσουν τις επιπτώσεις που υπάρχουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα όπως στο πλαγκτόν, στα ψάρια και στους άλλους μικροοργανισμούς.

Το πλοίο «New Horizon» είναι άριστα εξοπλισμένο και διαθέτει ολόκληρο εργαστήριο για να την έρευνα των επιστημόνων. Φυσικά δείγματα των πλαστικών θα μεταφερθούν για περαιτέρω ανάλυση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Η δίνη των πλαστικών σκουπιδιών έχει σχηματιστεί λόγω των ρευμάτων του Ειρηνικού Ωκεανού τα οποία τα παρασύρουν σε μια αργή κυκλική κίνηση και επειδή δεν υπάρχουν σε μεγάλη ακτίνα νησιά για να καταλήξουν στις ακτές τα σκουπίδια, αναμειγνύονται με το πλαγκτόν προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Επίσης η αποστολή θα εξετάσει από τα δείγματα που θα συλλέξει αν περιέχονται και άλλοι ρύποι, όπως φυτοφάρμακα.

Τα μικροσκοπικά πλαστικά κομμάτια μοιάζουν με πλαγκτόν, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια και να τα τρώνε. Η «τοξική» τροφή δεν λιώνει μέσα στα ψάρια με αποτέλεσμα να τρέφονται συνεχώς.

Οι επιστήμονες θέλουν να ερευνήσουν αναλυτικά την εν λόγω «τοξική βόμβα» η οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων, καθώς τα ψάρια αποτελούν μέρος της διατροφικής αλυσίδας.

Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Μοιράσου το στο Facebook
Δημοσίευσε το στο Twitter
Reblog this post [with Zemanta]
Δημοσίευση: Αυγούστου 08, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Επιστήμονες ερευνούν τη τεράστια δίνη σκουπιδιών στον Ειρηνικό"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator