Η τοξική ρύπανση της Μεσσαπίας και η τρομακτική αποκάλυψη στα νταμάρια της ΛΑΡΚΟ

1


Εφιαλτικές διαστάσεις έχει λάβει πλέον το οικολογικό πρόβλημα που βιώνει ο Δήμος Μεσσαπίων της Εύβοιας, σε σημείο ώστε, παράλληλα με την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, να απειλείται άμεσα η υγεία των κατοίκων, αφενός από την έκθεση στα τοξικά απόβλητα που κατακλύζουν την περιοχή και αφετέρου από την κατανάλωση του αποδεδειγμένα ακατάλληλου νερού του δικτύου ύδρευσης.

Οι νεότερες εξετάσεις σε δείγματα νερού, που πραγματοποιήθηκαν από το Γεωλογικό-Υδρολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (21-5-2009) και το Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ, 17/7/2009), ανίχνευσαν μεγέθη εξασθενούς χρωμίου που ξεπερνούν τα 60 μg/L (με όριο ασφαλείας κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 0 και κατ' άλλους τα 0,2 μg/L), καθώς και συγκεντρώσεις νικελίου που ξεπερνούν τα 30 μg/L (με όριο ασφαλείας τα 20 μg/L).

Παρ' όλα αυτά, η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να επιδίδεται σε μία ακατανόητη προσπάθεια απόκρυψης του προβλήματος, χωρίς βεβαίως να λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή του, ούτε και για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αντ' αυτού, από τη μια "ανοιγοκλείνει" τις στρόφιγγες του δικτύου ύδρευσης και από την άλλη επιτίθεται συστηματικά σε περιβαλλοντικούς συλλόγους και ειδικούς επί του θέματος επιστήμονες που αποκαλύπτουν το πρόβλημα και επισημαίνουν τους τεράστιους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Με την οργάνωση συγκεντρώσεων και χωρίς άλλα μέσα, προσπαθούν σήμερα οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι της περιοχής να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία, η οποία αρχίζει πλέον να συνειδητοποιεί την εφιαλτική πραγματικότητα της εκτεταμένης τοξικής ρύπανσης της Μεσσαπίας. Έτσι, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπών αγώνα και η πραγματοποίηση λαϊκών κινητοποιήσεων, με πρωταρχικό στόχο την άσκηση πίεσης για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και την προσφυγή στην Ελληνική δικαιοσύνη για την ανεύρεση των ενόχων και την αποζημίωση των καθ' οιονδήποτε τρόπο θιγόμενων πολιτών.

Κατόπιν τούτων και σύμφωνα με τις ενδείξεις μιας επιτόπιας έρευνας στα νταμάρια του Παγώντα, που έγινε πριν λίγες μέρες από τους περιβαλλοντικούς συλλόγους της Μεσσαπίας, οι υποψίες για την κύρια πηγή της τοξικής ρύπανσης στρέφονται βάσιμα πλέον προς την εταιρία ΛΑΡΚΟ Α.Ε., η οποία, ως γνωστόν, διά του του διευθύνοντος συμβούλου της είχε επίσης στο πρόσφατο παρελθόν ζητήσει από την Ε.Υ.Δ.Α. Πρωτευούσης να μεταφερθεί και η λυματολάσπη της Ψυττάλειας στα εκεί ορυχεία της.

Σε πολλά σημεία στα νταμάρια του Παγώντα και θαμμένα κάτω από τους σωρούς προϊόντων εκσκαφής, βρέθηκαν σε ανυπολόγιστες ποσότητες κάποια άλλης μορφής υλικά, προφανώς απόβλητα. Η αποκάλυψη δε των ύποπτων αυτών υλικών φαίνεται πως οφείλεται στα νερά των βροχοπτώσεων, που συν τω χρόνω παρέσυραν σε αρκετά σημεία τα προϊόντα της επικάλυψης. Ωστόσο, τα απόβλητα τούτα δεν μοιάζουν να είναι φερτά, αλλά πρόκειται για θειούχες ενώσεις που προέρχονται από τις εξορύξεις της ίδιας της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την προώθηση των βαρέων μετάλλων στον υδροφόρο ορίζοντα, πράγμα που εξηγεί την ανίχνευσή των τόσο μεγάλων ποσοτήτων εξασθενούς χρωμίου, νικελίου, ψευδάργυρου κλπ. στο νερό της περιοχής. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η εταιρία θα όφειλε να έχει απομακρύνει τα απόβλητα, αλλά αντί για αυτό φρόντισε να τα καμουφλάρει και να τα εγκαταλείψει εκεί, δηλητηριάζοντας έτσι τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Μπορεί το έγκλημα να έχει τεράστιες διαστάσεις, αλλά όπως φαίνεται κανείς δεν ενοχλεί τη ΛΑΡΚΟ Α.Ε.!!!ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ:
1) Τοξικός εφιάλτης στη Μεσσαπία (YouTube)
2) Αποκάλυψη τώρα: Τα τοξικά νταμάρια της ΛΑΡΚΟ στον Παγώντα του Δήμου Μεσσαπίων (MySpace και YouTube)

Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ 1.JPG Εμφανίσεις: 5 Μέγεθος: 130,6 KB Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 04.JPG Εμφανίσεις: 5 Μέγεθος: 64,1 KB Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 06.JPG Εμφανίσεις: 3 Μέγεθος: 56,3 KB Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 09.JPG Εμφανίσεις: 4 Μέγεθος: 54,1 KB

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 11.JPG Εμφανίσεις: 3 Μέγεθος: 56,3 KB Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 02.JPG Εμφανίσεις: 4 Μέγεθος: 52,9 KB Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 03.JPG Εμφανίσεις: 3 Μέγεθος: 62,1 KB Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα: 09b.JPG Εμφανίσεις: 4 Μέγεθος: 45,6 KB
Μοιράσου το στο Facebook

Δημοσίευσε το στο Twitter
Reblog this post [with Zemanta]
Δημοσίευση: Αυγούστου 14, 2009

1 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η τοξική ρύπανση της Μεσσαπίας και η τρομακτική αποκάλυψη στα νταμάρια της ΛΑΡΚΟ"
katalytikos είπε...

ΑΣΩΠΟΣ - ΜΕΣΣΑΠΙΑ "ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ¨
http://envthink.blogspot.com/2011/01/blog-post_04.html


5 Ιανουαρίου 2011 στις 10:01 π.μ.

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator