ΚΙΑΤΟ: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Κιατανιώτη διπλωμάτη Ευθύμιο Κανελλόπουλο

0















Πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουλίου στο Κιάτο οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργάνωσε ο δήμος Σικυωνίων, για τα 150 χρόνια από την γέννηση του Ευθύμιου Κανελλόπουλου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου με τα εγκαίνια της Έκθεσης “Ευθύμιος Κανελλόπουλος: Η οικογένεια, η ζωή, η δράση και το έργο του Κιατανιώτη διπλωμάτη”. Στην έκθεση η οποία θα λειτουργεί στο χώρο του 1ου Γυμνασίου Κιάτου κατά τις μέρες και ώρες των εκδηλώσεων των «Σικυωνίων», οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία με την καθοδήγηση του καθηγητή Παν/μίου κ. Νίκου Πουλόπουλου να «περιηγηθούν» στο έργο και τις δράσεις του Έλληνα Διπλωμάτη σε κρίσιμες εποχές της ελληνικής ιστορίας.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του, επικαλέστηκε τα λόγια του Καζαντζάκη και σημείωσε ότι «το πρώτο χρέος μας είναι να νιώσουμε μέσα μας όλους τους προγόνους μας», τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη της διατήρησης της ιστορικής μνήμης τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε «να θυμηθούμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και να ξεκαθαρίσουμε πού θέλουμε να πάμε». Σ’ αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι η Έκθεση μετά το πέρας των φετινών «Σικυωνίων» θα μεταφερθεί στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Σικυωνίων όπου θα υποστηριχθεί με νέες τεχνολογίες και διαδραστικές εφαρμογές και θα τοποθετηθεί μόνιμα σε ειδική ενότητα του χώρου, αφιερωμένη στην τοπική ιστορία.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης ακολούθησε η συναυλία των Γεράσιμου Ανδρεάτου και Μάκη Ψαραδέλλη, με τη συμμετοχή της προέδρου της Ένωσης Μικρασιατών Νεαπόλεως Κιάτου, Βασιλικής Μιχαλούση. Οι καλλιτέχνες συγκίνησαν το κοινό τόσο με τα τραγούδια τους όσο και με τις αφηγήσεις τους από προσωπικές και μη μαρτυρίες προσφύγων, αλλά και αποσπάσματα επιστολών του Ευθύμιου Κανελλόπουλου που αφορούσαν στην Μικρασιατική Καταστροφή.

Το πρωί της Κυριακής 17 Ιουλίου, οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην ημερίδα με τίτλο: “Ευθύμιος Κανελλόπουλος: Ο διπλωμάτης και η εποχή του”, όπου οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σχετικά με τη ζωή και το έργο του Κιατανιώτη διπλωμάτη. Αναλυτικά μίλησαν οι:

· Γεώργιος Ν. Κασκαρέλης, Πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας – Συγγραφέας, με θέμα: «Η Ιστορία της Οικογένειας Κανελλοπούλου από το 1821 µέχρι τα νεώτερα χρόνια»

· Νίκος Πουλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισµού,
Πανεπιστήµιο του Μιζούρι-Σεντ Λούις, με θέμα: «Ο διπλωµάτης Ευθύµιος Κανελλόπουλος στις υπηρεσίες του Έθνους»

· Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης επί τιµή, με θέμα: «Ευθύµιος Κανελλόπουλος, ο Έλληνας Πρέσβης από το Κιάτο στην απελευθερωµένη Κωνσταντινούπολη σε µια εποχή όπου η Ελλάδα τολµούσε»

· Αντώνης Κλάψης, Επίκ. Καθηγητής, Τµ. Πολιτικής Επιστήµης & Διεθνών Σχέσεων, Παν/µιο Πελοποννήσου, με θέμα: «Η προοπτική επέκτασης της ελληνικής κυριαρχίας στη δυτική Μικρά Ασία: Στρατηγικές επιδιώξεις και γεωπολιτικοί περιορισµοί»

· Μελέτης Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών του Παν/µίου της Γενεύης και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Παν/µίου Αθηνών - Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής με θέμα: «Ο Μικρασιατικός Πόλεµος και τα Πετρέλαια της Μοσούλης».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Τζένη Σουκαρά.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Τάκης Λουζιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Χάρης Βυτινιώτης, η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Ιωάννα Κασίμη, οι πρώην βουλευτές Κορινθίας Γιώργος Τσόγκας και Μαρία Θελερίτη, ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Παπαφωτίου, ο πρόεδρος του ΔΣ Σικυωνίων Νίκος Σκαρμούτσος, ο πρόεδρος της Μηκώνης Δημήτρης Ζάρκος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσολάκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάρκος Λέγγας και Σταμάτης Γκούμας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κιάτου Τάσος Λεονάρδου, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι Μικρασιατικών και άλλων Σωματείων.

Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η παρουσία της προέδρου της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου κας Βασιλικής Ευστρατιάδου, η οποία και τις δύο μέρες συγκίνησε τους παριστάμενους με τις γεμάτες συναίσθημα ομιλίες της.
Δημοσίευση: Ιουλίου 19, 2022

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΚΙΑΤΟ: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Κιατανιώτη διπλωμάτη Ευθύμιο Κανελλόπουλο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator