ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΛΟΓΟΥ

0ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ- Μέρος πρώτο

Στην ιστοσελίδα του Δήμου δεν βρίσκουμε αυτό που γνωρίζαμε. Στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε ενημέρωση από τον κ. Συρμακέση, πανεπιστημιακό, που σχεδίασε την νέα σελίδα. Οι δημοτικοί Σύμβουλοι άκουσαν, δεν είχαν δυνατότητα έκφρασης γνώμης. Ο αρχηγός της παράταξης «Ορίζοντες Δημιουργίας» Σ. Καραβάς, σε δημόσια ανακοίνωσή έγραψε για «παρουσίαση του νέου site του δήμου χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, χωρίς στοιχεία διαφάνειας και κόστους». Ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο ανακοινώθηκε το κόστος του έργου. Διαφάνεια και κόστος: επιστρέφουμε εκεί από όπου ποτέ δεν φύγαμε. Αν δεν γνωρίζουν οι Σύμβουλοι, μπορούν να γνωρίζουν περισσότερα οι απλοί πολίτες;

Είμαστε από χέρι χαμένοι ως κοινωνία, όταν ψιθυρίζεται το ζήτημα της (αποπνευματοποιημένης) κίνησης του χρήματος και δεν είναι προϊόν δημόσιας συζήτησης το πνευματικό δημιούργημα, η ηλεκτρονική εικόνα του Δήμου.

Από όσα ακούσαμε και αντιληφθήκαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο, το ζήτημα της κατασκευής της νέας σελίδας του Δήμου διεκπεραιώθηκε μεταξύ του επιφορτισμένου καθηγητή, τον Δήμαρχο και κάποιους από το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου.

Ο Δήμαρχος έκανε μια θυσία: θυσίασε την ειλικρίνεια προκειμένου να φανεί δημοκράτης. Γράφει στον πρόλογό του στην σελίδα: «Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, με τον οποίο οι δημότες μπορούν να εκφράσουν θέσεις, απόψεις και παρατηρήσεις». Την στιγμή που για το ίδιο το θέμα της νέας σελίδας, που ανέβασε στο διαδίκτυο, ούτε την γνώμη των δημοτικών συμβούλων δεν ζήτησε. Μιλάμε για το πιο σοβαρό ζήτημα, την συμπυκνωμένη εικόνα, απεικόνιση της φυσιογνωμίας του Δήμου.

Ανέτρεξα σε βοήθεια πηγών και ιδεών, ώστε να δημιουργήσω μια γνώμη για το περιεχόμενο και το «στήσιμο» μιας τέτοιου τύπου σελίδας. Με ιδιαίτερο σημείωμα θα αποστείλω την άποψή μου στον καθηγητή κ. Συρμακέση. Να τον ρωτήσουμε, μήπως και μάθουμε τι του ανατέθηκε και αν του έδωσαν κάποιες κατευθύνσεις. Όπως εγώ, πολλοί θα μπορούσαν να εκφράσουν γνώμη και προτάσεις. Τους αφορά όλους: αφορά τις ανάγκες τους και την συμπεριληπτική εικόνα τους, τα στοιχεία αναφοράς τους. Είναι αντικείμενο δημόσιας θέσπισης και όχι ολιγοκρατική απόφαση.

Παρατηρούμε μεγάλη βιασύνη στην ανάρτηση της νέας σελίδας, που δημιουργεί ερωτηματικά. Ένα κλίμα εμπιστοσύνης, κοινότητας επιτυγχάνεται μόνο με την διαφάνεια, συμμετοχή και δημοσιότητα. Οι κοινωνίες δίνουν εντολή και ελέγχουν. Αποκλεισμένες από την γνώση και γνωμοδότηση σημαίνει ιδιωτικοποίηση της εξουσίας και ρευστή σχέση δημόσιου και ιδιωτικού.

Ανοίγω την νέα σελίδα και στον τίτλο ο «Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης» συντροφεύεται από το εθνόσημο. Απουσιάζει το σήμα, λογότυπο, έμβλημα του δήμου. Υπάρχει κάποιος λόγος και πρέπει να αποκαλυφθεί; Έχει δοθεί η εντολή να το αλλάξουν; Το γνωστό σύμβολο της Δημοτικής μας οντότητας πήγε περίπατο. Κατήργησαν και την «σημαία» του Δήμου, που μέχρι τώρα αποδεχόμαστε ότι συνθέτει το συλλογικό νοηματικό πλαίσιο του Δήμου;

Όποιος έχει κάποια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, αμφιβολίες ή αδιευκρίνιστες υποθέσεις καλό είναι να μας ενημερώσει. Όπως και ως πολίτης με ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ λόγου να δημοσιοποιήσει την γνώμη του για την νέα ιστοσελίδα. Είναι συνεισφορά στο παραγωγικό κεφάλαιο που είναι η ιστοσελίδα.

Γρηγόρης Κλαδούχος
Ξυλόκαστρο, 10/5/2022
Δημοσίευση: Μαΐου 12, 2022

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΛΟΓΟΥ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator