ΚΙΑΤΟ: Στην πρώτη γραμμή ο Σταματόπουλος με τους Νέους της Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας

0



Συνάντηση με τα Δημοτικά συμβούλια Νέων της χώρας μας, πραγματοποίησε ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας της ΚΕΔΕ, αλλά και ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας.

Στο επίκεντρο της διαδικτυακής συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στη χώρα μας και αναζητήθηκαν οι αιτίες για τις οποίες αδράνησε και εκφυλίστηκε σταδιακά ο θεσμός των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων, αλλά και αυτή καθαυτή η συμμετοχή και ουσιαστική παρέμβαση των νέων στα κοινά.

Ο Σπύρος Σταματόπουλος αναφερόμενος στον φετινό εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας εξήγησε αφενός, τι σηματοδοτεί και ποιες είναι προσδοκίες από τη φετινή χρονιά, αφετέρου εμβάθυνε στη συζήτηση και προσδιόρισε τα επίδικα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή πώς θα μπορούσαν να ανταποκριθούν οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού σ’ αυτές τις προσδοκίες και ποιες δράσεις θα μπορούσαν να υλοποιήσουν.

Οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας που συμμετείχαν με τη σειρά τους αναφέρθηκαν στα σοβαρότερα προβλήματα που αποτρέπουν τους νέους από την ενασχόλησή τους με τα κοινά και αναλύονται σε τρεις βασικούς παράγοντες: Τον οικονομικό (οικονομική κρίση, ανεργία, επαγγελματική ανασφάλεια), το διεθνές momentum (πανδημία, πόλεμος) και φυσικά το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο.

Ο Σπύρος Σταματόπουλος αναγνώρισε τα προβλήματα και κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που μπορούν να προσφέρουν λύσεις και να αμβλύνουν τις όποιες δυσκολίες. Επιγραμματικά οι προτάσεις του αφορούσαν: Στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη συμμετοχή των Νέων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε ο ρόλος τους να είναι ξεκάθαρος, ευδιάκριτος και καθοριστικός. Στην υποχρεωτική (με ποσόστωση) συμμετοχή των νέων στα ψηφοδέλτια των κοινοτικών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Στην ενεργοποίηση των Νέων μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένης ατζέντας για παρεμβάσεις στα Δημοτικά ή Περιφερειακά Συμβούλια. Στο δικαίωμα ψήφου στα Δημοτικά ή Περιφερειακά Συμβούλια για θέματα που άπτονται της Νεολαίας. Στην καθιέρωση Ημέρας Νεότητας στα σχολεία και στους δήμους με την λειτουργία επιμορφωτικών προγραμμάτων και δράσεων που αφορούν σε ζητήματα περιβάλλοντος, πολιτισμού και επαγγελματικού προσανατολισμού.

Η τηλεδιάσκεψη, η οποία έγινε και με την παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ολοκληρώθηκε σε κλίμα συναίνεσης και συναντίληψης για τα προβλήματα, τις λύσεις και τους εν γένει στόχους τόσο των Νέων όσο και της Αυτοδιοίκησης για την ενεργοποίηση και συμμετοχή των Νέων στα κέντρα αποφάσεων.

Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος Σικυωνίων και πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας της ΚΕΔΕ «το μέλλον του τόπου μας δεν μπορούμε, παρά να το οραματιζόμαστε και να το συναποφασίζουμε με τους Νέους μας γιατί αυτοί θα κληθούν να το υλοποιήσουν», σημειώνοντας παράλληλα ότι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας είναι μια απαράμιλλη ευκαιρία να φέρουμε στο προσκήνιο το πιο παραγωγικό, δημιουργικό και ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας: Την Νεολαία.
Δημοσίευση: Μαρτίου 30, 2022

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΚΙΑΤΟ: Στην πρώτη γραμμή ο Σταματόπουλος με τους Νέους της Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator