Επιστολή διαμαρτυρίας ΠΕΣΠ σχετικά με την «Τροπολογία για την Επιμελητηριακή Νομοθεσία»

0Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας την δικαιολογημένη αναστάτωση που προκάλεσε στον επιμελητηριακό κόσμο της χώρας, η τροπολογία, που εκπρόθεσμα κατέθεσε στις 21 Μαΐου 2021, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τη φαρμακευτική κάνναβη ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Πλεύρης, με την αιτιολόγηση ότι «με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται η εύρυθμη λειτουργία των Επιμελητηρίων, με την τήρηση δημοκρατικών διαδικασιών».

Η νομοθέτηση του άρθρου 38 στο Ν. 4801/2021 δημιουργεί ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα για τη λειτουργία των Επιμελητηρίων, παραβιάζει τα ιστορικά και δημοκρατικά δικαιώματα του θεσμού, αλλά και θέτει την υπηρεσιακή λειτουργία των Επιμελητηρίων εν αμφιβόλω, μιας και το σύνολο των υπηρεσιακών αποφάσεων λαμβάνεται από τις Διοικητικές Επιτροπές των Επιμελητηρίων.

Ο νομοθέτης επιδίωκε πάντοτε ο εκλεγμένος Πρόεδρος και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής των Επιμελητηρίων, να έχουν την δύναμη, την σταθερότητα και την ασφάλεια να επιτελέσουν το έργο τους, όπως το είχαν προγραμματίσει και για το οποίο είχαν εκλεγεί για μια ολοκληρωμένη θητεία. Για την εξασφάλιση της σταθερότητας αυτής, ο νομοθέτης είχε προβλέψει την έκπτωση (παύση ή αντικατάσταση) του Προέδρου ή της Διοικητικής Επιτροπής με το αυξημένο ποσοστό των 4/5 του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Ο μηχανισμός αυτός, με τα ανώτερα χαρακτηριστικά είχε λειτουργήσει εποικοδομητικά, κατά το παρελθόν, σε ορισμένες οριακές περιπτώσεις δικαιολογείτο πλήρως η εφαρμογή του.

Επιπλέον, οφείλουμε να επισημάνουμε την παντελή έλλειψη μιας στοιχειώδους διαβούλευσης του αρμόδιου Υπουργείου με τους επιμελητηριακούς παράγοντες της χώρας ώστε να υπάρξει μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των οριζόντιων επιπτώσεων, πριν από την εκπόνηση της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης.

Θεωρούμε ότι η αρχή της διαφάνειας και της λογοδοσίας έχει την έννοια ότι η λειτουργία της Κεντρικής Διοίκησης οφείλει να προβλέπει διαδικασίες διαβούλευσης κατά τον σχεδιασμό δημοσίων πολιτικών και να λαμβάνει υπόψη τα πορίσματά της, που συμβάλουν σημαντικά στην εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης για τη «βελτίωση της νομοθεσίας».

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αποτελεί κοινή πεποίθηση του επιμελητηριακού κόσμου ότι η επίμαχη τροπολογία, που από 24 Μαΐου 2021 αποτελεί νόμο του Κράτους, καθιστά εξαιρετικά επισφαλή την ύπαρξη σταθερής Διοικητικής Επιτροπής στα Επιμελητήρια της χώρας και αυτό επιφέρει «ακυβερνησία», αστάθεια και αναταραχή.

Σας υποβάλλουμε συνημμένα ανακοίνωση – παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Αναμένουμε την άμεση παρέμβαση σας, για την άρση της κατάφορης αυτής αδικίας εις βάρος του κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου των Επιμελητηρίων.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Πιτσάκης

Πρόεδρος Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου & Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κορινθίας
Δημοσίευση: Ιουνίου 01, 2021

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Επιστολή διαμαρτυρίας ΠΕΣΠ σχετικά με την «Τροπολογία για την Επιμελητηριακή Νομοθεσία»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator