17 Νοέμβρη 1974: Δώσ' του κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει !!!

0



Λιγες μέρες μετά τις εκλογές της 17/11/1974, είχαμε κάνει κοπάνα από το σχολείο 3 παιδόπουλα και όπως τριγυρίζαμε κατά Εξάρχεια μεριά, που ήταν ένα γνωστό μπιλιαρδάδικο, βρεθήκαμε στο Πολυτεχνείο, τραβηγμένοι από τα μεγάφωνα και τον κόσμο που είχε μαζευτεί εκεί για την πρώτη επέτειο από τα γεγονότα. Βλέπετε, η ημερομηνία 17 Νοέμβρη ακόμα δεν δημιουργούσε συνειρμούς, ήταν μια ακόμα μέρα.

Μπήκαμε στην ουρά και ακολουθήσαμε τον κόσμο που συνέρεε μέσα στο Ίδρυμα, με συνοδεία τραγουδιών του Θεοδωράκη από μεγάφωνα και με ανακοινώσεις και συνθήματα των διοργανωτών.

Τα κάγκελα, στην περίμετρο, αόρατα από τα λουλούδια και τα χαρτιά από τις διάφορες νεολαίες που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται. Ανάμεσά τους και η φωτογραφία με το μοντέλο του σαμπουάν, την "Ηλένια" που κάποιος απελπισμένος αγαπητικός ακόμα έψαχνε, ως αγνοούμενη.

Χαρτιά που μιλούσαν για πάνω από 200, 300, 400 νεκρούς, αφηγήσεις από φοιτητές για φρικτές δολοφονίες, σφαγές στην πύλη του Πολυτεχνείου, για πολυβόλα που θέριζαν τους φοιτητές όπως προσπαθούσαν να διαφύγουν. Ο κόσμος αποσβολωμένος από τις "μαρτυρίες" αυτές, γυναίκες να κλαίνε γοερά, ένας κόμπος στο λαιμό για το φοιτητή που τυλιγμένος με τη σημαία του Πολυτεχνείου έπεσε νεκρός από το πολυβόλο του τανκ.

Προβολή του ντοκιμαντέρ της Ολλανδικής τηλεόρασης, με μαρτυρίες θυμάτων που μιλούσαν για εκατόμβες νεκρών και φρικτά βασανιστήρια ανθρώπων που δεν βρέθηκαν ποτέ πια.

Φύγαμε μουδιασμένοι από το χώρο, συγκλονισμένοι με όλο αυτό το μακελειό που μας αφηγήθηκαν οι "αγωνιστές". Ακόμα κι όταν βγήκε στη δημοσιότητα η έκθεση Τσεβά, με συγκεκριμένα ονόματα, ηλικίες, τόπους θανάτου και περιγραφή του κάθε περιστατικού, λέγαμε "ασε ρε, τα κουκουλώνουν". Αλλά οι νεκροί αφήνουν πίσω ένα κενό που ΔΕΝ μπορεί να κουκουλωθεί.

Νοέμβρης του 1974 και οι πολιτικές Νεολαίες, σαν έτοιμες από καιρό, άρχισαν να πλέκουν το αφήγημα της "ηρωικής εξέγερσης που έριξε τη Χούντα" κι όποιος τολμούσε να το αμφισβητήσει, ήταν "φασίστας" και "χουντικός".

Κώστας Κάπος

ΔΩΣΕ ΚΛΩΤΣΟ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ, ΠΑΡΑΜΥΘΙ Ν' ΑΡΧΙΝΉΣΕΙ... Λιγες μέρες μετά τις εκλογές της 17/11/1974, είχαμε κάνει κοπάνα από...

Δημοσιεύτηκε από Κώστας Κάπος στις Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 17, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: " 17 Νοέμβρη 1974: Δώσ' του κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει !!!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator