Συναυλία στον Αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας με το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Quattro Elementi»

0



Μια μοναδική συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον Αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 στις 9.00 μ.μ., με το Κουαρτέτο Εγχόρδων “Quattro Elementi”, με δωρεάν είσοδο για το κοινό

Μια μοναδική συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον Αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 στις 9.00 μ.μ., με το Κουαρτέτο Εγχόρδων “Quattro Elementi”, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Λίγο πριν την μεγάλη Πανσέληνο του Αυγούστου, ο Δήμος Νεμέας «αγκαλιάζοντας» την πρόταση του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος, μας προσκαλεί σε μια αισθαντική μουσική βραδιά με θέα το λουσμένο από το φως του φεγγαριού Ναό του Δία.

Το Κουαρτέτο “Quattro Elementi” θα ερμηνεύσει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα, το οποίο έχει ως εξής:

F. Händel – Passacagila
(Διασκευή: Σ. Ασλαμαζιάν/Α. Χαλάψης)

A. Mozart – Divertimento “Eine kleine Nachtmusik”, G-Dur, KV 525

Allegro

ROMANZA. Andante

III. MENUETTO. Allegretto

RONDO. Allegro

Μ. Θεοδωράκης – Αποσπάσματα από την Σουίτα Μπαλέτου «Ζορμπάς»

(Ελεύθερη διασκευή για κουαρτέτο εγχόρδων)

Λεωφορείο στην πλατεία της Κορίνθου «Παναγή Τσαλδάρη» – «Περιβολάκια» για τη μετακίνηση όσων επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Ώρα Αναχώρησης: 7.00 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ (μετά επιστροφής)
Κρατήσεις: Καλογεροπούλειο Ίδρυμα στο τηλέφωνο 6936888663 (Υπεύθυνη κα Οικονόμου Μίνα)

Κουαρτέτο Εγχόρδων – “Quattro Elementi”

«Κάθε όργανο μπορεί να πει την ιστορία του και αυτή η ιστορία αρχίζει με την ιδέα μιας όχι και τόσο απλής διαδικασίας της δημιουργίας, που πρέπει να ξεπερνάει τα επαγγελματικά και καλλιτεχνικά κριτήρια του κατασκευαστή. Μόνο τότε η ιδέα και το όραμα εμπνέουν για δουλειά. Μόνο τότε μπορούμε να ζωντανέψουμε ένα αντικείμενο, να εμψυχώσουμε την ύλη και να μεταμορφώσουμε ένα κομμάτι ξύλου σε ευαίσθητη δημιουργία με ψυχή που τραγουδά.

Στην διαδικασία της δουλειάς απαραίτητο είναι ο δημιουργός να καταφέρει την συγχώνευση μεταξύ της φύσης και του οργάνου. Τότε εμφανίζεται μία αόρατη δύναμη της ένωσης μεταξύ του οργάνου και του μουσικού ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της φύσης και της μουσικής.»

Andrea Schudtz – Quattro Elementi

Μέχρι τα μέσα του XVIII αιώνα τα έγχορδα μουσικά όργανα ήταν στενά συνδεδεμένα με τον αστρικό συμβολισμό. Έτσι το κάτω ηχείο του οργάνου συμβόλιζε τον θόλο του ουρανού και επίπεδη βάση – την γή. Τέσσερις χορδές αντιστοιχούσαν στα Τέσσερα Στοιχεία: Φωτιά, Αέρας, Γη και Νερό. Αυτός ο συμβολισμός ήταν κατανοητός σε όλους και δεν απαιτούσε ειδικές επεξηγήσεις, λίγο μετά όμως ξεχάστηκε. Αλλά το παρελθόν δεν είναι ξεπερασμένο.

Τα «Τέσσερα Στοιχεία» είναι ένας από τους καρπούς της συνεχόμενης δημιουργικής αναζήτησης του Andrea Schudtz. Αποτελείται από τέσσερα όργανα (δύο βιολιά, βιόλα και βιολοντσέλο) – είναι ένα κουαρτέτο στο οποίο κάθε όργανο φέρει το όνομα ενός στοιχείου. Το βιολί «Στοιχείο Φωτιά», το βιολί «Στοιχείο Αέρας», η βιόλα «Στοιχείο Νερό» και βιολοντσέλο «Στοιχείο Γη».

Για την κατασκευή των οργάνων αυτών εφαρμόστηκαν αστρολογικοί υπολογισμοί από επαγγελματία αστρολόγο. Με βάση των υπολογισμών επιλέχθηκαν οι ημερομηνίες γέννησης του κάθε οργάνου. Επιλεγμένος χρόνος της πιο ευνοϊκής θέσης των πλανητών καθορίζει την μοίρα του οργάνου, όπως ακριβώς η ημερομηνία γέννησης ενός ανθρώπου προσδιορίζει τον χαρακτήρα του καθώς και τις δυνητικές δυνατότητές του.

Για κάθε όργανο λαμβάνονταν υπόψιν το αντίστοιχο στοιχείο. Επιλέχθηκαν συγκεκριμένες ημέρες για την προετοιμασία του ξύλου, την εργασία και το βερνίκωμα. Για την κατασκευή του κάθε οργάνου τηρήθηκαν αυστηρώς οι υπολογισμοί και οι ημέρες εργασίας.

Αναμφίβολα η μέθοδος της ακολουθίας των αστρολογικών υπολογισμών είναι απαραίτητη στην δουλειά του κατασκευαστή. Όργανα φτιαγμένα με αυτόν τον τρόπο έχουν ιδιαίτερο ήχο και χαρακτήρα.

Μπορεί να πει κανείς ότι στο εργαστήρι του Andrea Schudtz τα όργανα δεν φτιάχνονται αλλά γεννιούνται!

Το Στοιχείο της Φωτιάς – αδάμαστη ενέργεια του αυθορμητισμού και του πάθους. Είναι το στοιχείο της δημιουργικής ανάκρουσης της ριπής της έμπνευσης. Εκφράζεται στην ώθηση προς την αυξημένη ενέργεια. Η φλογερή φύση του οργάνου εμφανίζει τις ηγετικές του ικανότητες

Το Στοιχείο του Αέρα – ενέργεια της πρωτοτυπία ας της σκέψης. Είναι το στοιχείο της δημιουργικής αλληλεπίδρασης. Εκφράζεται στην ικανότητα να ισορροπεί. Η αέρινη φύση του οργάνου εμφανίζει την αρμονία της συνήχησης με τους άλλους καλλιτέχνες.

Το Στοιχείο της Γης – αθροιστική ενέργεια για την επίτευξη αποτελεσμάτων. Είναι το στοιχείο της φόρμας, του ήχου και της αναλογίας. Εκφράζεται με την απόκτηση εμπειρίας, την ικανότητα να επιτύχει το αδύνατο. Η γήινη φύση του οργάνου εμφανίζει τον επαγγελματισμό.

Το Στοιχείο του Νερού – ενέργεια της μετατροπής στο υποσυνείδητο. Είναι το Στοιχείο της διαισθητικά-δημιουργικής αντίληψης. Εκφράζεται στην μεταβλητότητα των συναισθηματικών αντιδράσεων. Η φύση του νερού χαρίζει στο όργανο την ψυχική (συναισθηματική) υπερευαισθησία.

Από το 2008 Andrea Schudtz παρουσιάζει σειρές μουσικών οργάνων: «Τέσσερα Στοιχεία», «Μουσική των Σφαιρών», «Διορατικότητα», «Έκλειψη», «Οι Απόστολοι», «Πανσέληνος». Τα «Τέσσερα Στοιχεία» τα ξεκίνησε το 2008 και ολοκλήρωσε το έργω το 2010. Πρώτο στη σειρά ήταν το βιολί «Φωτιά», ακολούθησαν το βιολί «Νερό», βιόλα «Αέρας» και τέλος το βιολοντσέλο «Γη» στο οποίο για πρώτη φορά τεντώθηκαν οι χορδές τον Ιούλιο του 2010 στην Ρόδο. Τα τέσσερα όργανα πρωτοεμφανίστηκαν μαζί τον Ιούλιο του 2010 στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στην Ρόδο.

Το κουαρτέτο εγχόρδων «Quattro Elementi» δημιουργήθηκε το 2008. Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει έργα λόγιας μουσικής από την κλασική εποχή έως σήμερα.
Δημοσίευση: Ιουλίου 29, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Συναυλία στον Αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας με το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Quattro Elementi»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator