Κ. Χατζηδάκης: Αυτοί που «κλαίνε» για τις Natura τις είχαν εγκαταλείψει

0
Τη Νήσο Χρυσή, στην Κρήτη, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, τη Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μαρία Κοζυράκη, και τον δήμαρχο Ιεράπετρας, Θεοδόση Καλαντζάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης προγραμμάτισε αυτή την επίσκεψη για να έχει ιδία άποψη για τα περιβαλλοντικά ζητήματα στο μοναδικής ομορφιάς νησί που αποτελεί και περιοχή Natura.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η εικόνα στη νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) σε αρκετά σημεία ήταν αντίθετη από αυτή που θα άρμοζε σε μια περιοχή Natura. Αυτοσχέδια παραπήγματα και άναρχες τουριστικές δραστηριότητες «κοσμούν» τη Χρυσή, καταμαρτυρώντας την εγκατάλειψή της εδώ και χρόνια και τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντικής της υποβάθμιση.

«Γαϊδουρονήσι, Χρυσή, θεωρητικά περιοχή Natura. Πολλοί έχουν "κλάψει" για τις Natura σε αυτόν τον τόπο» δήλωσε μετά την περιήγησή του ο υπουργός. Όπως υποστήριξε, «είναι περίπου οι ίδιοι που έχουν διαδώσει και fake news όλο το τελευταίο διάστημα ότι δήθεν εμείς, η δική μας κυβέρνηση με τον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο, πάμε να καταστρέψουμε τις Natura. Εμείς, όμως, είμαστε που θα τις προστατεύσουμε. Ξεκινάμε από εδώ από τη Χρυσή με ειδικό διαχειριστικό σχέδιο στη βάση των προβλέψεων αυτού ακριβώς του νόμου. Αυτοί που έκλαιγαν τόσο καιρό και τώρα παριστάνουν τους εισαγγελείς, δεν έχουν κάνει τίποτα. Από το 2015 υπάρχει μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης στα συρτάρια της Κεντρικής Διοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει τίποτε» σημείωσε ο υπουργός.

«Προχωρούμε, λοιπόν, σε όλη την Ελλάδα με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, με ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις Natura, με ειδικά διαχειριστικά σχέδια και με προεδρικά διατάγματα με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυτή είναι η πραγματική πολιτική για την προστασία των Natura, τα υπόλοιπα είναι παραμύθια ανθρώπων που είτε δεν ξέρουν το θέμα, είτε έχουν τυφλό κομματικό πάθος. Προχωράμε μπροστά με έργα, όχι με λόγια για την προστασία του περιβάλλοντος» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ΥΠΕΝ έχει ήδη προετοιμάσει Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της νήσου Χρυσής. Έχει επίσης εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση και έχει εκπονήσει το πρόγραμμα εφαρμογής του Σχεδίου Διαχείρισης του νησιού.Άμεσες πρωτοβουλίες μέσα στο καλοκαίρι

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνει άμεσες πρωτοβουλίες το φετινό καλοκαίρι, όπως:
Απομάκρυνση παράνομων κατασκευών
Φύλαξη της Χρυσής με ανθρώπινο δυναμικό
Καθαρισμός της νήσου από μπάζα και απορρίμματα.

Αύριο, Τετάρτη, ο κ. Χατζηδάκης, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Κρήτη, θα παραστεί σε σύσκεψη στο κεντρικό κτήριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στο Ηράκλειο, με θέμα το τριετές Σχέδιο Διαχείρισης για τη νήσο Χρυσή. Ο υπουργός θα συζητήσει εκτενώς για το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων και δράσεων για τη διάσωση του νησιού. Στόχος είναι η κοινή δέσμευση και συμφωνία όλων των συναρμόδιων φορέων και οργανισμών για τη Χρυσή, που θα αποτελεί και το περιεχόμενο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει αυτής της σύσκεψης-διαβούλευσης.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Ιεράπετρας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και του λιμεναρχείου Ιεράπετρας.

Δημοσίευση: Ιουνίου 11, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Κ. Χατζηδάκης: Αυτοί που «κλαίνε» για τις Natura τις είχαν εγκαταλείψει"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator