Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Κιάτο – Καίγεται ο ΧΥΤΑ – Το αμαρτωλό ιστορικό του - ΒΙΝΤΕΟ

0



Βαριά είναι η ατμόσφαιρα από χτες το απόγευμα στο Κιάτο, καθώς καίγεται ο -ανενεργός, υποτίθεται, εδώ και χρόνια- Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) του δήμου.

Η φωτιά ξέσπασε χτες το απόγευμα και μέσα σε λίγα λεπτά η κάπνα και η βαριά ατμόσφαιρα από τις διοξίνες έφτασε στην πόλη του Κιάτου.
Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κιάτου η οποία μάς ενημέρωσε πως η φωτιά καίει από χτες το απόγευμα και για την κατάσβεσή της επιχειρούν μηχανήματα του δήμου και ένα πυροσβεστικό όχημα. Ωστόσο, η φωτιά στις χωματερές δεν σβήνει ποτέ με νερό, παρά μόνο αν σκεπαστεί με χώμα -γι αυτό επιχειρούν και τα μηχανήματα του δήμου.

Ενδεικτικό της σοβαρή κατάστασης είναι πως απο την ΠΥ δεν μπορούσαν να μας δώσουν χρονικό πλαίσιο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Για τα αίτια ο αξιωματικός που μιλήσαμε δεν ήταν σε θέση να δώσει λεπτομέρειες, οι οποίες, όπως, είπε θα προκύψουν μετά την έρευνα που θα γίνει αφού σβήσει η φωτιά.

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης “συνΔΗΜΟΤΕΣ” Μάρκος Λέγγας ανέβασε το μεσημέρι ένα βίντεο απο τον ΧΥΤΑ, όπου αποτυπώνεται η δραματική κατάσταση, με το παρακάτω σχόλιο:
“Ανθρώπων έργα; Φωτιά στον ΧΥΤΑ Κιάτου. Από χθες οι καπνοί έχουν “πνίξει” την πόλη του Κιάτου. Αναπνεύστε υπεύθυνα καθαρό αέρα από μια ανεύθυνη Δημοτική Αρχή! Το βράδυ στις 8:30 μ.μ. έχουμε Δημοτικό Συμβούλιο και είναι ανοικτό σε όλους του Δημότες!”



Το αμαρτωλό ιστορικό του ΧΥΤΑ Κιάτου

Ο ΧΥΤΑ Κιάτου σχεδιάστηκε την δεκαετία του 1990, για ανάγκες που εξυπηρετούσαν τον δήμο Κιάτου (πριν τον «Καποδίστρια»). Η εξέλιξή του όμως δείχνει και τις μεγάλες παθογένειες στην λειτουργία του ελληνικού κράτους και της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997 (ΚΥΑ 83571/20-08-97) και ήταν απο τους πρώτους που έγιναν στην Πελοπόννησο. Αμέσως μετά την μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια» βρέθηκε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των δήμων στις περιφερειακές ενότητες Κορινθίας και Αργολίδας, αλλά και τους Δήμους Τρίπολης, Βόρειας Κυνουρίας και Νότιας Κυνουρίας της Αρκαδίας. Η αδειοδότησή του ήταν για πέντε χρόνια, ωστόσο εξακολουθούσε να λειτουργεί παράνομα και μετά το 2002, αφού δεν υπήρχαν άλλοι ΧΥΤΑ. Πολύ γρήγορα οι δυσλειτουργίες και ο κορεσμός (καθώς είχε σχεδιαστεί για τις ανάγκες ενός μικρού δήμου και τελικά εξυπηρετούσε 2,5 νομούς) τον μετέτρεψαν σε χωματερή.

Το καλοκαίρι του 2012 η Κομισιόν διενήργησε αυτοψία στον ΧΥΤΑ Κιάτου, βάσει της οποίας το 2013 προχώρησε σε αγωγή κατά της Ελλάδας, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της Ε.Ε., για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί αποβλήτων και υγειονομικής ταφής στον ΧΥΤΑ Κιάτου.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βγήκε τον Δεκέμβριο του 2014, ήταν καταπέλτης και η Ελλάδα πλήρωσε πρόστιμο για την συνεχιζόμενη παράνομη λειτουργία του. Όπως σημειωνόταν στην απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, «διαπιστώθηκε ότι ο ΧΥΤΑ του Κιάτου λειτουργεί χωρίς ισχύουσα άδεια από το 2002. Επίσης, βάσει της έκθεσης αυτοψίας της 31ης Ιουλίου 2012, διαπιστώθηκε ότι στον συγκεκριμένο χώρο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας ΧΥΤΑ και ότι, βάσει της υπογεγραμμένης από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου γνωμοδοτήσεως της 11ης Δεκεμβρίου 2012, παραβιάζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία, με συνέπεια να προκαλούνται σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον …».

Το 2016 ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ζαχαρόπουλος σε μία από τις συχνές δημόσιες παρεμβάσεις του με επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, την περιφέρεια Πελοποννήσου, την Π.Ε Κορινθίας και το δασαρχείο έκανε την καταγγελία πως «διαπιστώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι τα απορριμματοφόρα του πρ. Δήμου Φενεού μεταφέρουν αστικά απορρίμματα, πιθανόν από Στυμφαλία και Φενεό και τα απορρίπτουν στον ΧΥΤΑ Κιάτου. Κατόπιν μηχανήματα του Δήμου Σικυωνίων [Τσάπα κ.λ.π] τα προωθούν και τα σκεπάζουν και παράλληλα τους βάζουν φωτιά για να καούν…».

Συνεπεία της καταγγελίας αυτής, αλλά και άλλων, το 2017 ο αντιπεριφερειάρχης Πελοπίδας Καλλίρης προχώρησε σε έρευνα και τελικά επέβαλλε νέο πρόστιμο (αυτή την φορά στον ΦΟΔΣΑ) για την συνεχιζόμενη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κιάτου, ο οποίος πλέον είχε μετατραπεί από ΧΥΤΑ σε ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, δηλαδή χωματερή).

Τότε ωστόσο ήρθαν στο φως και νέες παρεμβάσεις που είχαν γίνει και οι οποίες παραβίαζαν 26 νόμους! Ανάμεσα στα άλλα η απόφαση επιβολής προστίμου διαπίστωνε την δημιουργία «εντός του χώρου ΧΥΤΑ Κιάτου περιοχής Μουλκιου ενός ευρύτατου μετώπου εκσκαφών, με φανερή την αλλοίωση σημαντικών στοιχείων του τοπίου χωρίς σχετική αδειοδοτηση ( Μ.Π.Ε.) και την διάνοιξη δρόμων για τη μεταφορά των αδρανών υλικών…».

ΠΗΓΗ
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 30, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Κιάτο – Καίγεται ο ΧΥΤΑ – Το αμαρτωλό ιστορικό του - ΒΙΝΤΕΟ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator