ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Ή ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ;

0


Με το ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης της νέας δημοτικής ομάδας στο δήμο μας πήραμε και την γεύση το τι σημαίνει για την Κυβέρνηση τοπική αυτοδιοίκηση ….

Με βασική αφετηρία , πρόφαση τάχα τον κίνδυνο μη κυβερνησιμότητας των δήμων και των περιφερειών προχώρησε σε μεγάλο θεσμικό ατόπημα… αφήνοντας επί της ουσίας στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το ρόλο του γνωμοδοτικού κομπάρσου.!!!

Οι πολίτες στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ψήφισαν με γνώμονα την απλή αναλογική (έστω και όπως ήταν ) και τον ισχύοντα νόμο για την διοίκηση των δήμων και των περιφερειών. Η τροποποίηση του νόμου και της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση δείχνει μη σεβασμό στην ψήφο των πολιτών και στην ανεξαρτησία ( όποια είχε απομείνει..) της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρέπει να γνωρίζει η κυβέρνηση πως όλα τα μέχρι σήμερα καλπονοθευτικά συστήματα που διαμόρφωναν ισχυρές τοπικές εξουσίες οδήγησαν σε φαινόμενα αλαζονείας, αδιαφάνειας, παραγωγής μόνιμων τοπικών πολιτικών-κομματικών παραγόντων με αποτέλεσμα την χρεοκοπία και τον μαρασμό των τοπικών κοινωνιών.

Με την απλή αναλογική μπορούν και εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι πολίτες στα κοινά, μεγαλώνει ο έλεγχος και η διαφάνεια, διευκολύνονται συνεργασίες όλων των παρατάξεων στα όργανα της αυτοδιοίκησης.

Η απλή αναλογική υποχρεώνει τον δήμαρχο να πείθει με επιχειρήματα και όχι να διοικεί τον « λόχο» με στρατιωτική λογική. Συμβάλει στην ενίσχυση της λογικής του σεβασμού στη διαφορετική άποψη, στον εμπεριστατωμένο διάλογο και στην επί της ουσίας αντιπαράθεση.

Η θεσμική εκτροπή με την κυβερνητική παρέμβαση για να καταλάβει κάποιος πως αλλοιώνει την λαϊκή ετυμηγορία φθάνει να αναφέρω πως για τις επτά θέσεις που ορίζει το νομοσχέδιο για την οικονομική επιτροπή του δήμου τις πέντε τις δίνει υποχρεωτικά στην παράταξη του δημάρχου..!!! και τις υπόλοιπες δύο στην δεύτερη παράταξη και στην τρίτη…!!! Οι υπόλοιπες τρείς παρατάξεις που εκπροσωπούν το 22% των Σικυώνιων ψηφοφόρων δεν έχουν καμία εκπροσώπηση…. σε καμία επιτροπή… ωραία δημοκρατία ….να την χαιρόμαστε

Εμείς ως ενεργοί πολίτες μέλη της Δημοκρατικής δημοτικής συνεργασίας Σικυωνίων καταγγέλλουμε αυτό το θεσμικό πραξικόπημα και θα σταθούμε με όλες τις δυνάμεις μας απέναντι σε πολιτικές που βάζουν τον πολίτη στο περιθώριο και περνούν με νόμους την τοπική εξουσία στους μόνιμους πολιτικούς- κομματικούς τάχα εκπροσώπους που χρόνια τώρα έχουν την εξουσία και έχουν αποτύχει.

Είναι υποκρισία να μιλούν για πρόβλημα ακυβερνησίας των δήμων με την απλή αναλογική και να μην λένε κουβέντα για την παράνομη παρακράτηση του 65% των θεσμοθετημένων πόρων.

Να μη λένε κουβέντα για το μνημονιακό μεσοπρόθεσμο 2019-2023 το οποίο προβλέπει παγωμένους τους πόρους της Τ.Α. μέχρι το 2023.

Να μην τους ενοχλεί ότι βαθαίνει ο ρόλος της αυτοδιοίκησης ως το μακρύ χέρι του κράτους και της εφαρμογής όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Δεν τους ενοχλεί ότι το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας αντί να καταργηθεί ισχυροποιήθηκε για να παρακολουθεί όλη την τετραετία κάθε βήμα των δήμων.

Συνολικά δεν τους ενοχλεί το ότι η κεντρική εξουσία μέσω της Τ.Α. προεκτείνει τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές ανατροπές που συντελέστηκαν τα τελευταία 8 χρόνια με τον «Καλλικράτη» τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα.

Εμείς ως Δημοκρατική δημοτική συνεργασία Σικυωνίων θα αγωνιστούμε στο δημοτικό συμβούλιο για μια Αυτοδιοίκηση της δημοκρατίας , της συλλογικής λήψης των αποφάσεων της διαφάνειας , της ισότητας, της αλληλεγγύης. Εμείς θα σταθούμε αλληλέγγυοι σε μια αυτοδιοίκηση που θα λειτουργήσει ως πυλώνας λαϊκής εξουσίας και συμμετοχής των πολιτών.

Αγωνιζόμαστε για να γίνει η αυτοδιοίκηση ένας θεσμός ανοιχτός και ανατροφοδοτούμενος από την κοινωνία, εγγυητής των κοινωνικών αγαθών, της προόδου και του πολιτισμού

Εκ μέρους της Δημοκρατικής δημοτικής συνεργασίας

Βαγγέλης Χουσελάς
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 03, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Ή ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator