ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ «ΧΡΥΣΟΥ» ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΦΡΑΝΤΖΗ ΣΕ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

0Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ «ΧΡΥΣΟΥ» ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΦΡΑΝΤΖΗ ΣΕ ΚΑΡΒΟΥΝΟ - ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ», ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ Ο ΑΠΟΧΩΡΩΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ.

Το αρμόδιο Υπουργείο υπέγραψε την ένταξη και χρηματοδότηση της «Επανάχρησης – Αξιοποίησης» των αποθηκών του ΑΣΟ στο Ξυλόκαστρο. Ο Δήμαρχος με την πρότασή του μετατροπής τους ως Πολιτιστικού Πολυχώρου αδρανοποιεί άλλα προνομιακά στοιχεία και επενδύει σε αυτά που δεν έχουν συγκριτική αποδοτικότητα. Αποδεικνύεται πόση άγνοια της πόλης (=απολίτιστοι) έχουν όσοι συγκατένευσαν για το έργο αυτό. Και αυτό για δύο λόγους: α) την χωροταξική ακαταλληλότητα της εγκατάστασης και β) ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έναρξη του έργου των Αποθηκών Φραντζή με την ίδια λειτουργικότητα, (σε εκκρεμότητα λόγω αντιδικίας με τον εργολάβο).

Το καταχώνιασμα του Πολιτιστικού Κέντρου στις αποθήκες του ΑΣΟ μειώνει την ανταγωνιστικότητα της πόλης. Αντίθετα, οι Αποθήκες Φραντζή, στο προνομιούχο παραλιακό μέτωπο της Πόλης, ενώνουν την διαδρομή της ιστορίας του Ξυλοκάστρου με την διαδρομή της σύγχρονης γεωγραφίας. Ένας κόμβος σε ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, τις δυναμικές αξιοποίησης της άμεσης επαφής με τον Κορινθιακό ορίζοντα. Ένας κρίκος ανάμεσα σε Πευκιά και Σύθα, μία εισδοχή του "Πολιτισμικού Κεφαλαίου" σε ένα ποιοτικό αισθητικό "Φυσικό Κεφάλαιο". Αντίθετα, αυτοί επιλέγουν και θέλουν να ολοκληρώσουν το πολιτιστικό τους όραμα σε σοκάκια δύσκολης προσβασιμότητας και κακομοιριάς, αντί της υλοποίησης και ολοκλήρωσης του έργου στην τοποθεσία των Αποθηκών Φραντζή.

Αλήθεια, πότε ελήφθη η απόφαση ότι ακυρώνεται ο Πολιτιστικός χώρος των Αποθηκών Φραντζή; Μετά την λήξη των δικαστικών εκκρεμοτήτων με τον εργολάβο, θα συνεχίσουν και το έργο στις Αποθήκες ΑΣΟ;

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

Ο δήμαρχος σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε ενημερώσει ότι ανάθεσε στον πολιτικό μηχανικό Σπύρο Καραβά με αμοιβή 4900 ευρώ να του σχεδιάσει τους χώρους. Τώρα γιατί «πάρτα-φτιάξτα», το γιατί δεν απευθύνθηκε σε ειδικευμένους μελετητές ή δεν έκανε διαγωνισμό ιδεών, (όπως για την ανάπλαση της Παναγή Τσαλδάρη), ένας Θεός το γνωρίζει. Ίσως το γνωρίζουν οι τσέπες και κάποια συμφέροντα που εποφθαλμιούν στην κακοτυχία ή στην απαξίωση των Αποθηκών Φραντζή, ώστε να «αξιοποιηθούν» επικερδώς από ιδιώτες. Δεν είχαν, όμως, την ευθιξία να δημοσιοποιήσουν σχέδια, ούτε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όλα στο λαθραίο και κουτοπόνηρο, μια λογική του να κάνω κάτι για να δείξω ότι κάνω κάτι. Εντύπωση προκαλεί η αδιαφορία από τον Αντώνη Κλαδούχο, πρώην Δήμαρχο, που ξεκίνησε το έργο των Αποθηκών Φραντζή , που όμως έτρεξε τόσο πολύ για την εκλογή του ανιψιού του Σ. Καραβά. Ούτε μία διαμαρτυρία για τον δεύτερο «Πολιτιστικό Χώρο» του Ηλία. Η ανυποχωρητικότητά του προς τον εργολάβο κρύβει μετάνοια για το έργο του, γιαυτό και «κάνει την πάπια», όταν αποφάσισε ο Ηλίας να κάνει το ίδιο έργο στις Αποθήκες ΑΣΟ; Μπορεί να είναι συμπτώσεις, αλλά από τις παρεμβάσεις και τα αποτελέσματα θα οριστικοποιήσουμε τα συμπεράσματα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.

Ο νέος Δήμαρχος Τσιώτος: θα προσπαθήσει να λύσει το ζήτημα των Αποθηκών Φραντζή ή θα κανονικοποιήσει το ότι λάχει; Θα κάνει και … δεύτερο πολιτιστικό πολυχώρο στις ΑΣΟ; Και πώς θα το καταπιούν οι τέσσερεις πρώην αντιδήμαρχοι του Αντώνη Κλαδούχου (Γκιόκας, Καζάνη, Κολοτούρος, Δούρης, - ο πέμπτος, Φ. Μπρακούλιας έχει μιλήσει για αυτά) και οι υπόλοιποι που έχουν εκλεγεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο;

Αν οι ερωτήσεις αυτές είναι υπαρκτές, οι απαντήσεις έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται… Όλα είναι ευδιάκριτα αν ρίξουμε μια ματιά σε ένα δημοσιευμένο κείμενο (υπό τύπου προγράμματος), του Β. Τσιώτου, του από Σεπτέμβρη δημάρχου. Αντιγράφουμε. «Διευθέτηση της δικαστικής διένεξης των Αποθηκών Φραντζή και εκπόνηση νέας μελέτης αξιοποίησης», και «Αξιοποίηση των Αποθηκών ΑΣΟ ως Κέντρο Νεότητας και Πολιτισμού». Κέντρο Πολιτισμού οι Αποθήκες ΑΣΟ και νέα μελέτη για τις Φραντζή. Ουσιαστικά συμφωνεί με τον Ανδρικόπουλο να αποχωρήσει από την ιδέα να γίνουν οι Αποθήκες Φραντζή Πολιτιστικό Κέντρο, και να τους δώσει άλλη χρήση (στρίβειν δια του γενικού «νέας μελέτης»), να καταχωνιάσει το «Πολιτιστικό Πολυχώρο» στις ΑΣΟ. Πονηριές που δηλώνονται και εκδηλώνονται πριν την εκκίνηση, υποδηλώνουν τι θα ακολουθήσει...

Διαπίστωση και προϋπόθεση αποφάσεων: Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ. Η υπεράσπιση της Πόλης δεν είναι να πάρουμε τα όπλα εναντίον κάποιων εχθρών, που έρχονται να μας υποδουλώσουν. Είναι και η δημιουργία αναχωμάτων σε κάθε απόπειρα και μεθόδευση απαξίωσης των συνιστωσών της ταυτότητάς της. Προϋποθέτει μια βαθιά ανατροπή της ρέουσας αντίληψης για τον σχεδιασμό: από μεμονωμένα κτίρια σε συνολικές, συνδυαστικές επιλογές με ιδιαίτερη αναφορά στα δίκτυα των δημόσιων χώρων και υποδομές-κόμβους.

Σε αυτή την ολιστική, οργανική αντιμετώπιση της πόλης, το Πολιτιστικό Κέντρο, που αντιστοιχεί στο μετα-εμπορικό Ξυλόκαστρο, θα είναι κεντρικός φορέας μιας νέας αναδυόμενης εικόνας της πόλης. Και για τους κουφιοκεφαλάκηδες, που έκαναν παιδομάζωμα μυαλών με πλειοδοσία «έξυπνης πόλης», χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα: ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ Η ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΤΟΝ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΛΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ. Είναι βλακώδες να πιστεύεις ότι όλα γίνονται παντού, σε όλα «πάνε» όλα, να σκέπτεσαι, όπως τα σκυλιά που νομίζουν ότι «WC» είναι κάθε γωνία.

Οι Αποθήκες του ΑΣΟ μπορούν να συντελούν σε ένα creative cluster, σε μία ευρεία δημιουργική ζώνη αλλά με κέντρο τις Αποθήκες Φραντζή. Απαιτείται αρχικά μία τοπική συζήτηση, που κεντρικός διαχειριστής της πρέπει να είναι από κοινού οι πολίτες, το τοπικό συμβούλιο Ξυλοκάστρου και ο Δήμος. Η προσωπική μου πρόταση - από το 2002 - βρίσκεται εδώ: www.tinakanoume.gr/2019/06/2002.html. Είναι επιλογή που αντιστοιχεί στα μεγάλα, ωραία και αληθινά, που αξίζουν στο Ξυλόκαστρο και στον Δήμο.

Γρηγόρης Κλαδούχος – Ξυλόκαστρο – 12 Ιουνίου 2019
Δημοσίευση: Ιουνίου 12, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ «ΧΡΥΣΟΥ» ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΦΡΑΝΤΖΗ ΣΕ ΚΑΡΒΟΥΝΟ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator