Με σέλφι και χαμόγελα δεν πείθονται οι πολίτες

0


Η διπλωματία των χαριεντισμών Τσίπρα - Ζάεφ απέχει χιλιόμετρα από την πραγματικότητα, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί

Αποστολή στα Σκόπια
Φανή Χαρίση

Η Ελλάδα θα φροντίζει για την ασφάλεια του μακεδονικού ουρανού. Αυτός ήταν ένας χαρακτηριστικός τίτλος ενός τηλεγραφήματος του πρακτορείου ειδήσεων ΜΙΑ των Σκοπίων, που αποδεικνύει ότι οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας αρνούνται να κατανοήσουν την ίδια τη συμφωνία που υπέγραψαν με την Ελλάδα και να αποκτήσουν νέα ταυτότητα. «Είμαι Μακεδόνας» μας έλεγε ένας υπάλληλος πάρκινγκ στο κέντρο των Σκοπίων, όταν του είπαμε ότι είμαστε από την Ελλάδα! Πιο πέρα, δύο κυρίες, μητέρα και κόρη, με περηφάνια μάς δείχνουν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του Φιλίππου ως τμήμα της Ιστορίας τους!

Πέρα από τα χαμόγελα, τις αγκαλιές και τις σέλφι των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου στα Σκόπια, οι κάτοικοι της φτωχής βαλκανικής χώρας αδυνατούν να απεμπολήσουν την (ψευδεπίγραφη) ταυτότητά τους και να αποκτήσουν νέα που γράφει «Βορειομακεδόνας».

Η διπλωματία των... σέλφι των δύο πρωθυπουργών απέχει χιλιόμετρα από την πραγματικότητα, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς δεν είναι αποδεκτή ούτε από τους Ελληνες ούτε από τους Σκοπιανούς, ενώ οι θεσμοί και οι επιτροπές που καλούνται να την παρακολουθήσουν έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα, που μάλλον περισσότερο θα μπερδέψει παρά θα βοηθήσει. Σημειολογικά έχει αξία να αναφέρουμε ότι η άφιξη του κ. Τσίπρα στο κυβερνητικό μέγαρο των Σκοπίων δεν συνοδεύτηκε από το πρωτόκολλο. Ηταν ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη χώρα τους κι όμως δεν διέθεσαν τιμητική φρουρά ούτε μπάντα για να παιανίσει τους εθνικούς ύμνους. Ακόμα και τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης ξενίστηκαν με την απουσία του πρωτοκόλλου και, ρωτώντας τους αξιωματούχους τους, η απάντηση που έλαβαν ήταν... παιδική, καθώς απέδωσαν το παράδοξο φαινόμενο στην καθυστέρηση της πτήσης του Ελληνα πρωθυπουργού!


Η εφημερίδα «Sloboden Pecat» έγραψε στον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της: «Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας από τα Σκόπια έστειλαν ιστορικά μηνύματα, έβγαλαν σέλφι και παρέκαμψαν τη φρουρά, την ορχήστρα και τον ύμνο».

Στο ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρει ότι «παρά τις μακρές προετοιμασίες για την επίσκεψη, η υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο στα Σκόπια ήταν μάλλον σεμνή, χωρίς κρατικές και στρατιωτικές τιμές - δεν ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών και δεν υπήρχαν τιμητική φρουρά και στρατιωτική ορχήστρα όπως προβλέπει το πρωτόκολλο για τις επισκέψεις υψηλών αξιωματούχων στη χώρα.

Η αιτιολογία

Οπως ενημερώνουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες, η αιτία για αυτή την παράλειψη ήταν η καθυστέρηση της πτήσης με την οποία ταξίδευε η ελληνική αντιπροσωπία. Ομως, όπως και να έχει, κατά την έξοδό του από το αυτοκίνητο ο Τσίπρας έτυχε εγκάρδιας υποδοχής από τον Ζόραν Ζάεφ και η συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών άρχισε με θερμές αγκαλιές, φιλιά και σέλφι».

Στο ίδιο πνεύμα και η ιστοσελίδα FOKUS, που είχε θέμα με τίτλο «Ο ύμνος δεν ακούστηκε γιατί καθυστέρησε το αεροπλάνο του Τσίπρα, λένε από την κυβέρνηση», αλλά και η εφημερίδα «Nova Makedonija» που ανέφερε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αφίχθη στα Σκόπια «δίχως ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και δίχως στρατιωτικές τιμές, όπως είναι το σύνηθες πρωτόκολλο κατά την επίσκεψη υψηλών αξιωματούχων, αλλά με κόκκινο χαλί και πολυπληθή κυβερνητική αντιπροσωπία».

Και δεύτερη φιέστα με παρόντες μόλις 140 (από τους 330) Ελληνες επιχειρηματίες

Στο πολυτελές ξενοδοχείο «Αleksandar Palace», όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε στηθεί το γραφείο Tύπου για το δημοψήφισμα και είχε κάνει τις πρώτες δηλώσεις του αμέσως μετά ο Ζόραν Ζαέφ, αυτή τη φορά είχαν συγκεντρωθεί οι Eλληνες και οι Σκοπιανοί επιχειρηματίες για το φόρουμ που διοργανώθηκε με αφορμή την επίσκεψη του κ. Τσίπρα.

Oμως κι εδώ η υπόθεση ήταν μια φιέστα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τους 330 Eλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στη γειτονική χώρα, μόλις οι 140 παρευρέθηκαν στο επιχειρηματικό φόρουμ. Τα Σκόπια αποτελούν εδώ και χρόνια έναν φορολογικό παράδεισο, καθώς η φορολόγηση είναι 12,5%, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών αγγίζει τα 700.000.000 ευρώ.
Για να ανοίξει κάποιος μια επιχείρηση θα χρειαστεί μόλις τέσσερις ώρες.

Οι δύο πρωθυπουργοί και υπουργοί των δύο χωρών στις ομιλίες τους προς τους επιχειρηματίες δεν τους έκαναν σοφότερους, αλλά σίγουρα η υπόσχεση για κατάργηση της διπλής φορολόγησης και η ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Βαλκανικής Ανάπτυξης με κεφάλαιο 200.000.000 ευρώ τούς «γαργάλησε» θετικά τα αυτιά. Οι περισσότεροι όμως, γνωρίζοντας την ενδοχώρα των Σκοπίων, αναρωτιούνται πώς θα αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα όταν δεν υπάρχουν βασικές υποδομές για τη μεταφορά των προϊόντων τους ή όταν στο ένα και μοναδικό συνοριακό πέρασμα οι τελωνειακές Αρχές είναι υποστελεχωμένες.

Δημοκρατία
Δημοσίευση: Απριλίου 14, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Με σέλφι και χαμόγελα δεν πείθονται οι πολίτες"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator