ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Πλήρης εγκατάλειψη στο τριώροφο αρχοντικό της ιστορικής οικογένειας Νοταρά

0



Το τριώροφο αρχοντικό της ιστορικής οικογένειας Νοταρά στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη. Η υπόψη κατοικία φρουριακής φυσιογνωμίας εκτιμάται ότι είχε θεμελιωθεί τον 16ο αιώνα, τουλάχιστον η πυργοειδής βόρεια πλευρά της, η οποία κατέρρευσε μεταξύ του Ιουνίου 2017 και Φεβρουαρίου 2019, ενώ η δυτική του πλευρά είχε ήδη καταπέσει μετά το 2014. Η οικογένεια Νοταρά έλκει την καταγωγή της από την Κωνσταντινούπολη και ανήκε στο οικείο περιβάλλον του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου. Στα Τρίκαλα Κορινθίας εγκαταστάθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Από αυτή την επιφανή οικογένεια προέρχονται ενδεικτικά ο Αγιος Γεράσιμος Νοταράς (1506/1509 - 1579) ο εν Κεφαλληνία αθλήσας, που δίπλα στο ερειπώμενο αρχοντόσπιτο υπάρχει το οίκημα μου γεννήθηκε, ο Μητροπολίτης Κορίνθου και γενάρχης του Φιλοκαλισμού Άγιος Μακάριος ο Νοταράς (1731-1805), καθώς και ο αγωνιστής του 1821 Ιωάννης Νοταράς (1805 - 1827) και ο πρόεδρος της Ελληνικής επαναστατικής και μεταεπαναστατικής εθνοσυνέλευσης Πανούτσος Νοταράς (1752 - 1849). Η πρώτη και η τρίτη εκ των φωτογραφιών λήφθηκαν τον Ιούνιο του 2017 και οι υπόλοιπες χτες στις 10 Φεβρουαρίου 2019. Κρίμα και πάλι κρίμα......

Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 11, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Πλήρης εγκατάλειψη στο τριώροφο αρχοντικό της ιστορικής οικογένειας Νοταρά"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator