ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αναφορικά με πληθώρα δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό τύπο της Κορινθίας, σύμφωνα με τά οποία ο δήμος Κορινθίων παραχώρησε σε ιδιώτη την εκμετάλλευση του ακινήτου (πρώην δημοτικά σφαγεία) που βρίσκεται στην περιοχή του Αρχαίου Λιμανιού Λεχαίου, καθώς και το ερώτημα ενός συνδυασμού που διεκδικεί την δημαρχία της πόλης του δήμου κορινθίων για μελέτη στο κτίριο αυτό και την ειδική αναφορά του συνδυασμού αυτού οτι "Αποτελούσε πάγια θέση του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου μας από το 2006 και έπειτα η αξιοποίηση του οικοπέδου και του κτιρίου των παλιών δημοτικών σφαγείων, στην περιοχή Αρχαίο λιμάνι", γνωρίζουμε στον Κορινθιακό τύπο και στην Κορινθιακή κοινωνία τα ακόλουθα:
Από το έτος 2004 συντάξαμε με ίδια έξοδα προμελέτη για την δημιουργία Μουσείου της Τριήρους στο Αρχαίο Λιμάνι του Λεχαίου, εντός του όμορου χώρου του κελύφους των Παλιών Σφαγείων.
Την προμελέτη αυτή, βελτιωμένη, επαναφέραμε με αίτησή μας, τόσο προς το δήμο κορινθίων, όσο και προς τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας τον Απρίλιο του 2015 με σχετικές αιτήσεις μας που πρωτοκολλήθηκαν αρμοδίως.
Στις αιτήσεις μας αυτές, όπως και στην προμελέτη, αναλύθηκε το καινοτόμο της πρότασης και το πραγματικό γεγονός ότι η δημιουργία του Μουσείου αυτού θα στρέψει τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης στην περιοχή της Κορινθίας, δεδομένου του παγκόσμια τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει για την Τριήρη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και στην Νέα Υόρκη, υπάρχει όμιλος κωπηλατών που κάθε καλοκαίρι επισκέπτεται το αντίγραφο της Τριήρους και ασκείται μ' αυτό.
Τονίστηκε ακόμα ότι το μουσείο για την Τριήρη θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε ένα έκθεμα: Την Κορινθιακή Τριήρη.
Τούτο διότι οι αρχαίοι κορίνθιοι πρώτοι ναυπήγησαν «το αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής Ναυπηγικής», την Τριήρη, το κορυφαίο κωπήλατο πολεμικό σκάφος της Αρχαιότητας, που η ισχύς, η ευκινησία, η ταχύτητα, η χάρη και η ομορφιά της, οδήγησε τους μελετητές να της απονείμουν το χαρακτηρισμό αυτό.
Η τριήρης ήταν το επιστέγασμα της εξελιγμένης ναυπηγικής τεχνογνωσίας των αρχαίων Κορινθίων, αλλά και του συνόλου της τεχνογνωσίας και τεχνολογίας την οποίαν αυτοί κατείχαν και διατήρησαν έως το τέλος της πόλης το 146πΧ από τις βαρβαρικές ρωμαϊκές λεγεώνες.
Η προμελέτη, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:
Η κατασκευή του Μουσείου προτείνεται στον χώρο του κτηρίου των παλιών σφαγείων, όμορο του Αρχαίου Λιμανιού του Λεχαίου, ιδιοκτησίας του Δήμου Κορινθίων, αφού εκεί κατασκευάστηκε η Τριήρης για πρώτη φορά.
Το κτήριο που θα στεγάζει την Τριήρη θα οικοδομηθεί με βιοκλιματικούς κανόνες, θα είναι πολυεπίπεδο και στις ταράτσες του, πλήρως καλυμμένα, θα διαθέτει φωτοβολταϊκά στοιχεία που θα εξασφαλίζουν την αυτονομία του σε ρεύμα.
Ο βασικός του όγκος θα θυμίζει Νεώσοικο, δηλαδή το κτήριο όπου τον χειμώνα αποσυρόταν η Τριήρης.
Θα ακολουθηθούν οι περιορισμοί οικοδόμησης κτηρίων εντός Α΄ Αρχαιολογικής Ζώνης, κατόπιν εγκρίσεως των Σχεδίων του από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Η κεντρική, μεγάλη αίθουσα, θα έχει στο κέντρο της πλώιμο αντίγραφο της Τριήρους και Νεώσοικο.
Το πλώιμο αντίγραφο της Τριήρους θα κατασκευαστεί βάσει του ήδη υφιστάμενου αντίγραφου της «Ολυμπιάδας», κατασκευή που υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου 6 μήνες.
Στις υπόλοιπες αίθουσες που θα δημιουργηθούν στο νότιο τμήμα του κτηρίου, θα δημιουργηθεί μια μεγάλη έκθεση με φωτογραφικό και μη υλικό (βίντεο, προπλάσματα κλπ), όπου θα εκτίθεται η ιστορία της Τριήρους και όσων συνέχονται με αυτήν. Συγκεκριμένα ο τρόπος ναυπήγησης, ο τρόπος ναυμαχίας, ο τρόπος διοίκησης, επιλογής των πληρωμάτων, ναυσιπλοΐας, ναυλούχησης, ο λόγος της δημιουργίας της, ο εφευρέτης της, ο πολιτικοοικονομικός περίγυρος της, ο ρόλος της στην Σαλαμίνα, τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, η ενδυμασία και ο οπλισμός του πληρώματος, η τεχνολογία που ενσωμάτωνε.
Σε ειδική αίθουσα, θα υπάρξει πολυθέαμα σε διάφορες γλώσσες όπου θα επεξηγείται στα Σχολεία, αλλά και στους τουρίστες η ιστορία της Τριήρους και όσων συνέχονται με αυτήν.
Επίσης, σε τακτά διαστήματα, θα υπάρχουν παράλληλες εκθέσεις για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, την ναυσιπλοΐα, την διατροφή, την πολεμική Τέχνη, την ενδυμασία, την Μουσική, την πολεοδομία, την αγγειοπλαστική, την αγαλματοποιία, την Επιγραφική, την ιατρική, τις Αποικίες, την λογοτεχνία, τους αντιπάλους των Αρχαίων Ελλήνων και των Αρχαίων Κορινθίων.
Ακόμα, θα υπάρξει ένα πλήρες και οργανωμένο κατάστημα με βιβλία, σουβενίρ κλπ, καθώς και ένα εστιατόριο πρώτης κατηγορίας με θέα τον Κορινθιακό και το Αρχαίο Λιμάνι του Λεχαίου.
Ο πλούτος των ευρημάτων, αλλά και της γνώσης που έχει παραχθεί είναι τέτοιος που οι εκθέσεις θα είναι ουσιαστικά ανεξάντλητες, προσελκύοντας πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το Μουσείο θα διοργανώνει κάθε καλοκαίρι πλώες του πλώιμου αντίγραφου της Τριήρους, στις οποίες θα επιβαίνει αριθμός τουριστών για να βιώνει το συγκλονιστικό συναίσθημα να βρίσκεσαι σ ένα πλοίο 2500 ετών, το οποίο άλλαξε τον ρου της ιστορίας και επέτρεψε στο Ελληνικό Έθνος να μεγαλουργήσει.
Θα δημιουργηθεί επίσης Σχολή κωπηλασίας σε σχηματικό ομοίωμα μέρους της Τριήρους που θα δίνει την ευκαιρία σε όποιον το επιθυμεί, να εντρυφήσει στα μυστικά του «Κωπηλατείν την Τριήρην».
Τονίστηκε ότι το συνολικό προσωπικό που θ' απαιτηθεί κατά την πλήρη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του, κυμαίνεται από 30 έως 100 άτομα. Ένα τμήμα θα είναι μόνιμο και εξειδικευμένο και ένα άλλο τμήμα, μεγαλύτερο, θα είναι εποχιακό κατά τους μήνες αιχμής (Μάϊο – Σεπτέμβριο).
ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ
Το Μουσείο υπολογίζεται ότι θα έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, ενόψει του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπάρχει για την Τριήρη παγκόσμια και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και Αγγλία.
Μια μέτρια πρόβλεψη επισκεψιμότητας, που λαμβάνει υπόψη την επισκεψιμότητα του μοναδικού αντίστοιχου Μουσείου στην Ευρώπη, το Μουσείο "Vasa" στην Στοκχόλμη, όπου εκτίθεται το ομώνυμο σκάφος του σουηδικού ναυτικού του 16ου αιώνα, η οποία ανέρχεται σε 700.000 επισκέπτες κατ' έτος (αν και το σκάφος αυτό ήταν ναυπηγική αποτυχία), ανάγει τον αριθμό των ετήσιων επισκεπτών σε τουλάχιστον 150.000 – 200.000.
Με βάση τα παραπάνω που δεν είναι απλές επιθυμίες ή σχέδια επί χάρτου, ήταν και είναι βέβαιο ότι το μουσείο αυτό θα έχει μία εξαιρετικά θετική επίδραση στην όλη εικόνα, τόσο του δήμου των κορινθίων, όσο και ευρύτερα της Κορινθίας και θα αποτελέσει πολύ σημαντική πηγή εισροής εισοδήματος και θέσεων εργασίας ενόψει και της χειμαζόμενης οικονομίας μας.
Παραδόξως, όμως, ούτε ο δήμος κορινθίων, ούτε και η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας έχει έως σήμερα απαντήσει ή έστω δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για την πρόταση αυτή, παρά το γεγονός ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην διοίκηση των υπηρεσιών αυτών έχουν πλήρη γνώση τις προτάσεις μας.
Προφανώς, η αξιοποίηση του οικοπέδου και του κτιρίου των παλιών δημοτικών σφαγείων με την δημιουργία μιας καφετέριας γίνεται καλύτερα σε σχέση με την πρόταση μας.
Τι θα μπορούσε να πει κανείς περισσότερο: αυτό το αφήνουμε στην κρίση όλων όσων διαβάσουν δημόσια την συγκεκριμένη μας πρόταση.
Ως μία τελευταία επισήμανση: είναι γεγονός ότι ο δήμος κορινθίων και η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, δεν έχουν ιδιαίτερα καλή σχέση με την Κορινθιακή ιστορία.
Κόρινθος 7/2/2019
Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.